Verona - Italija

Verona (0), Italija (9)
Verona, Italija - kružne ture, aranžmani, vikend ture, hoteli, proleće 2020, izleti

Verona je grad najpoznatiji po tome što je bio mesto zbivanja Šekspirove tragedije ’’Romeo i Julija’’. Iako se nalazi blizu Venecije, koja je popularnija kao turistička destinacija, mnogi smatraju Veronu opuštenijim i prijatnijim mestom za posetu. To je jedna od glavnih turističkih destinacija u severnoj Italiji, zahvaljujući svojoj umetničkoj baštini, nekolicini sajmova koji se održavaju jednom godišnje, nastupima i operama, poput lirske sezone u Areni, drevnom amfiteatru koji su podigli Rimljani.

Geografija i klima

Položaj

Verona je grad u Venetu u severnoj Italiji, u kome stanuje oko 265.000 ljudi i jedno je od sedam provincijalskih sedišta tog regiona. Po broju stanovnika je na drugom mestu u regionu i na trećem u severoistočnoj Italiji.

Klima

U Veroni vlada kontinentalna klima karakteristična za ravnice u unutrašnjosti severne Italije, sa vrelim letima i svežim, vlažnim zimama, mada i kvazi-mediteranska klima sa jezera Garda delimično utiče na grad. Relativna vlažnost vazduha je visoka tokom čitave godine, naročito zimi, kada uzrokuje maglu, koja traje uglavnom od sumraka pa do sledećeg jutra, mada ovaj fenomen poslednjih godina nije bio tako čest.

Razumevanje

Kultura

Zbog vrednosti i važnosti svojih istorijskih građevina, Verona je imenovana za jednu od lokacija Uneskove svetske baštine. U ovom gradu su očuvana mnoga drevna rimska zdanja koja više nisu u upotrebi. Mnoga zdanja su prvobitno uništena ili jako oštećena u zemljotresu od 3. januara 1117., nakon kojeg je usledilo masovno obnavljanje zdanja u rimskom stilu. Versus de Verona, srednjevekovni poetski spisi na latinskom, iz karolinškog perioda, sadrže važan opis Verone tokom ranog srednjeg veka.

Jezik

Italijanski.

Turističke atrakcije

Muzeji

Castelvecchio je utvrđeni dvorac iz 14. veka, napravljen od crvenih cigala. Nalazi se na obali reke Aldiđe. U glavnim delovima zamka nalazi se gradski muzej umetnosti u kome se nalazi bogata zbirka srednjevekovnih skulptura i renesansnih slika. Kao i muzej, dugački bedemi dvorca su odlični za istraživanje - idealno za porodice sa decom koja bi uživala u trčanju oko dvorskih utvrda. U Castelvecchiu se nalazi most preko reke koji je sve vreme otvoren - prošetajte preko ovog mosta zarad fantastičnog pogleda na okolinu.

Dvorci i palate

Dvorac Sv. Petra (Castell San Pietro) nalazi se sa druge strane Petrovog mosta (Ponte Petra). Do ovog zamka se dolazi stepenicama uz brdo iznad Rimskog amfiteatra. Ova nekadašnja austrijska baraka potiče još iz vremena austrijske okupacije leve obale i mada ovo zdanje nije otvoreno za javnost, pogled na Veronu sa brda je spektakularan.

Verski objekti

- Bazilika Sv. Zenona (San Zeno Maggiore) nalazi se malo izvan centra grada, a od Castellvecchia se do nje može stići za oko 10-15 minuta šetnje. To je lokacija sa najvećim brojem religijskih umetničkih radova u Veroni i istorijski je najočuvanija. Ova crkva je posvećena svecu zaštitniku Verone, Zenonu, Afrikancu i entuzijastičnom ribaru iz 4. veka koji je 363. postavljen za biskupa Verone. Zenonova grobnica se nalazi u atmosferičnom svetilištu u crkvenoj kripti.
- Veronska katedrala (Duomo) je podignuta kao zamena za crkvu iz 18. veka koja je 1117. bila uništena u zemljotresu. Osveštana je 1187., a ono što je karakteriše jesu ukrasne mermerne fasade u rimskom stilu koje je sagradio veronski arhitekta Nikolo. Njene stubove drže dva grifona. Na kamenim reljefima oko vrata nalaze se i biblijske scene. Unutra, u glavnoj lađi crkve urađene su mnoge izmene u gotičkom stilu i među uljanim slikama oko bočnih kapela nalazi se i Ticijanovo ’’Uspenje’’. Raskošna mermerna krstionica u rimskom stilu koja se nalazi uz kapelu Sv. Elene dobro je očuvana, a tu je i zbirka srednjevekovnih slika.

Ostale atrakcije

- Julijina kuća (Casa di Giulietta) nalazi se u ulici Kapelo, odmah nakon Travnog trga (Piazza delle Erbe). Navodno je ona mesto zbivanja čuvene ljubavne scene iz Šekspirove tragedije ’’Romeo i Julija’’. Ova kuća je glavna destinacija turističkog hodočašća i njeno maleno dvorište je obično krcato zaljubljenim tinejdžerima koji se fotografišu na čuvenom balkonu. Balkon je okrenut na malo dvorište u kome se nalazi Julijina statua. Neverovatna količina grafita i pisanija svih vrsta nalazi se po zidovima, podovima, stolicama i uopšte svuda gde može da se piše - to je vezano za tradiciju pisanja ljubavnih poruka Juliji, tako da posetioci ostavljaju papiriće, sitnice i komadiće žvakaće gume koje oblikuju u srce.
- Arena je ogromni, spektakularni rimski amfiteatar, sa spoljašnjošću koja se raspada, ali je u funkciji i dan-danas. Podignuta je u 1. veku n.e., u elipsastom obliku i predstavlja treći po veličini svetski amfiteatar koji je postoji još od antičkog doba. Dobar deo spoljašnjeg obruča je oštećen za vreme zemljotresa 1117., ali unutrašnji deo je i dalje netaknut. Ako možete, isplanirajte putovanje u Veronu za vreme operske sezone i prisustvujte nekom od nastupa. Van operske sezone Arenu možete posetiti tokom dana.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Veronci su veliki ljubitelji konjskog mesa (cavallo), lokalnog specijaliteta. Pastisada de caval je jelo od dinstanog konjskog mesa, kao i Picula de Caval.
Pica nije tradicionalno jelo na lokalnom nivou, ali jela od paste se nalaze na mnogim menijima. Probajte i Pizzocheri (pasta od heljde sa sirom i žalfijom), casoncelli (vrsta raviola), ili bigoli (debele špagete).
Casoela je svinjski đuveč, a bollito misto je mešavina kuvanog mesa, koja se obično služi sa mostardom, tradicionalnom prilogu od kandiranog voća u sirupu sa aromom senfa.

Piće

Izbegavajte horde turista na Trgu Bra i uputite se na Travnati trg. Na ovom za nijansu autentičnijem trgu naći ćete dobre barove u kojime možete da sedite na suncu i uživate u kafi ili aperitivu.

Šta raditi i gde izaći

- Popnite se na vrh tornja Lamberti (pešice ili liftom). Pruža vam odličan pogled na Veronu.
- Prepustite se kupovini do besvesti u ulici Macini.
- Probajte đelato u nekom od mnogobrojnih barova na Trgu Bra.
- Lutajte po bloku Karega blizu mosta Garibaldi i iskusite tradicionalni vinski bar i elegantne restorane.
- Prošetajte do Dvorca Sv. Petra zarad divnog pogleda na centar grada.
- Iznajmite turističkog vodiča da vas povede na izlet sa razgledanjem znamenitosti grada, ili na vinski izlet u Valpoličelu ili Soave.
- Za vreme zimskih praznika, posetite božićne pijace.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu