Venecija - Italija

Venecija (0), Italija (9)
Venecija, Italija - aranžmani, vikend ture, kružne ture, hoteli, proleće 2020

Venecija je jedna od onih destinacija našeg doba koje se prosto moraju posetiti. Jedinstveni grad sa 116 ostrva, drevnom istorijom i beskonačnim plovnim kanalima, konstantno privlači turiste iz svih krajeva sveta koji dolaze da se dive njenoj inspirativnoj arhitekturi i veslaju njenim mističnim kanalima. Veneciju čini beskrajni niz malih kaldrmisanih dvorišta i zavojitih sporednih ulica, povezanih lučnim mostovima i načičkani barovima, tradicionalnim restoranima i obaveznim turističkim prodavnicama suvenira. Ali prava atrakcija Venecije jesu njeni jedinstveni plovni kanali i čarobna atmosfera za koju su zaslužni gondolijeri na dužnosti. Putnici koji traže zamenu za Veneciju treba da se upute do oblasti po imenu Lido. Tamo, među peščanim plažama i hotelskim odmaralištima, možete da se malo opustite od gradske vreve.

Geografija i klima

Položaj

Venecija je grad u severnoj Italiji.

Regioni i okruzi

Čitava komuna Venecije je podeljena na 6 gradskih okruga.

Klima

U Veneciji vlada vlažna subtropska klima sa svežim zimama i veoma toplim letima.

Razumevanje

Kultura

Venecija je bila lokacija snimanja mnogih filmova i mesto zbivanja u mnogim romanima, pesmama i ostalim proizvodima kulture. Ovaj grad je naročito bio popularna lokacija za neke romane, eseje i ostala dela fiktivne i ne-fiktivne književnosti.

Jezik

Zvanični jezik je italijanski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej muzike (Museo della Musica): smešten je u restauriranom neoklasicističkom zdanju Chiesa di San Maurizio. Retki i veoma neobični muzički instrumenti iz zbirke u ovom muzeju potiču iz perioda od 17. do 19. veka, a prate ih panoi sa informacijama o životu i delima Antonija Vivaldija. Ako želite da poslušate kako ovi instrumenti zvuče, posetite kisosk na kome se prodaju diskovi sa starom muzikom, a možete poslušati i orkestar Interpreti Veneziani, koji finansira ovaj muzej i svira muzejske instrumente na savremen način, na nastupima u obližnjem San Vidalu.
- U Muzeju stakla (Museo del Vetro) još od 1861. se mogu videti divni predmeti od stakla sa ostrva Murano, koje je nadaleko čuveno po toj veštini. Na donjem spratu, raznobojno rimsko staklo iz 3. veka izloženo je zajedno sa postmodernističkim krčagom za deterdžent Marije Gracije Rosin, načinjenim od besprekorno oblikovanog stakla. Na gornjem spratu, možete videti tehnička objašnjenja vezana za detalje oko procesa izrade murinija, obojenih šara ili slika na komadima stakla. U odeljku o staklenim mozaicima imate opise i objašnjenja mineralnih izvora i hemijskih reakcija kojima se dobijaju određene boje, i pomoću primera - minijaturnih portreta u staklu, možete da vidite kakva remek-dela je moguće napraviti ovom tehnikom.

Dvorci i palate

Duždova palata (nekada sedište izabranog vođe Venecije, dužda, a takođe i političko središte grada) jeste venecijanska atrakcija koja se mora posetiti. Fasade, nastale spajanjem islamskih i gotičkih stilova, potiču iz 1365. Unutrašnjost je više u renesansnom stilu i potiče uglavnom iz 16. veka. Prvi sprat se najvećim delom sastoji iz vojvodskih apartmana u kojima se i dan-danas nalaze neke izvanredne slike Ticijana i Belinija. U palati se takođe nalaze drevne zatvorske ćelije i oružarnica.

Verski objekti

- Veličanstvena gotička Crkva Uspenja Sv. Marije, podignuta oko 1330., uglavnom se vezuje za Ticijana, sina venecijanskog slikara koji je ovde sahranjen, zajedno sa slavnim venecijanskim vajarem, Antonijem Kanovom. Ticijan je stekao slavu ogromnom oltarskom slikom ’’Uspenje Presvete Bogorodice’’, koju je 1518. naslikao za franjevačku braću ove crkve.Sliku je dovršio iznad oltara porodice Pezaro u severnoj pobočnoj lađi. Motiv zastave i Turka na slici aludiraju na pobedu biskupa Pezara nad Turcima u Santa Mauri. Ticijanova grobnica, koja se nalazi u južnoj pobočnoj lađi, okrenuta je ka velikoj mermernoj piramidi načinjenoj za Kanovu, na kojoj je prikazan lav Sv. Marka, u čast pokojnom vajaru. Ironično, dizajn, koji su dovršili Kanovini učenici, zasnovan je na planovima samog Kanove za novi spomenik Ticijanu.
- Zlatna Bazilika Sv. Marka urađena u vizantijskom stilu osnovana je u 9. veku kao svetilište za relikvije Sv. Marka. Sagrađena u obliku grčkog krsta, njegov istočnjački izgled je naglašen zlatnim mozaicima, koje je izvorno načinio zanatlija iz vizantijskog dvora u Raveni. U unutrašnjosti se nalaze mnoga od najvećih venecijanskih blaga, uključujući i ikonu Madone Nikopejske. Zlatni zastor iza velikog oltara - kripta u kojoj je navodno sahranjen Sv. Marko - jeste Pala d'Oro (Zlatni pokrov), predivno izatkan safirima, smaragdima i rubinima i ukrašen glazurama iz Konstantinopolja. Pre nego što napuste Baziliku Sv. Marka, posetioci bi mogli da zastanu i da se dive raskošnom mozaiku iz 12. veka, od stakla i mermera.

Ostale atrakcije

- Crkveni zvonik, koji se nalazi bočno od Trga Sv. Marka, najviše je zdanje u Veneciji i sa njega imate jedinstveni pogled na ovaj fenomenalni grad. Posetioci koji su spremni da se popnu do vrha i pređu njegovih 97 m visine, mogu da uživaju u pogledu na krovove grada. Čudno, ali ako je vreme lepo, sa ovog vrha se mogu videti udaljeni Dolomitski Alpi, ali se ne vidi nijedan od kanala. Zvonik se srušio 1902. i ponovo je izgrađen na isti način kao i pre rušenja.
- Most uzdaha je arhitektonsko remek-delo koje je povezivalo Duždovu palatu sa zatvorskim ćelijama na suprotnoj strani malog kanala. Smatra se da će ljubavnici, ako se poljube ispod mosta u vreme zalaska sunca, pronaći večnu sreću. Ime mosta potiče od uzdaha zatvorenika koje su preko mosta vodili u nekadašnji zatvor, dok su poslednji put posmatrali svet. Kazanova je bio jedan od najslavnijih zatvorenika koji je prešao ovaj most, mada, on je imao i tu sreću da zatvor napusti živ.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Jedno od obeležja Venecije jeste sipa i njeno mastilo. Od tog crnog mastila se pravi sos i sastojak za palentu (jelo od kukuruza), rižoto (pirinač) i pastu.

Piće

Kafa.

Šta raditi i gde izaći

- Plaže Lida ostaju glavni adut, naročito na jadranskoj strani, gde je voda čistija i mesta ima dovoljno za sve suncobrane za vreme sunčanih dana.
- Provozajte se gondolom sa ostalim putnicima duž venecijanskih kanala i slušajte serenadu dok klizite Velikim kanalom. Tokom vožnje koja traje 35 minuta jedan od gondolijera obavezno svira i peva. Jedino vožnja gondolom može potpuno da vam dočara magiju Venecije. Bićete zapanjeni glamurom i elegancijom ovog grada i njenim veličanstvenim palatama i crkvama koje okružuju Veliki kanal, dok plovite u autentičnoj gondoli.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije