Trst - Italija

Trst (1), Italija (12)
Trst, Italija - aranžmani, šoping ture, izleti, hoteli, kružne ture, vikend ture

Krstarenje - MSC Fantasia - Sjaj jesenjeg Mediterana
Polazak autobusom iz Beograda u 05:00h sa parkinga Milan Gale Muškatirović, bivši 25. maj. Vožnja preko Hrvatske i Slovenije sa kraćim usputnim pauzama radi odmora i obaveznih carinskih formalnosti....
1 - 1 od 1 rezultata
U ovom melanholičnom ali opojnom jadranskom gradu ukrštaju se razne kulture. Trst isijava atmosferu Srednje Evrope i davno nestalog Austrougarskog carstva. Nalazi se na italijanskoj teritoriji. Brodovi i dalje plove vodama luke, mada ne uz isti žamor kao nekada, kada je Trst bio glavno polazište za putovanja ka dalekim morima. Trst teži ka ponovnom uspostavljanju statusa ključne regionalne luke i oživljavanju svojih slavnih trgovačkih dana. Već predstavlja stratešku tačku u svetskoj trgovini benzinom. Tankeri sa naftom ovde istovaraju svoje zalihe koje potom idu kontinentalnim naftovodom iz kog se snabdeva Nemačka.
Trst je uzbudljiv grad sa živahnom kulturnom scenom.

Geografija i klima

Položaj

Trst je grad i morska luka u severoistočnom delu Italije. Smešten je između Jadranskog mora i italijanske granice sa Slovenijom koja se nalazi sa južne, istočne i severne strane grada.

Klima

Teritorija Trsta obuhvata nekoliko različitih klimatskih zona, u zavisnosti od blizine mora i od nadmorske visine. Prosečna temperatura u januaru je 6 °C a u julu 24 °C.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je italijanski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Baron Paskvale Revoltela (1795–1869.) je Trstu ostavio svoju trospratnu neorenesansnu gospodsku kuću i svoju privatnu kolekciju umetničkih dela. Sve ovo, uz izdašnu finansijsku pomoć Revoltele, doprinelo je nastanku Revoltelinog muzeja 1872. Godine. Kolekcija je zauzela još dodatne dve obližnje građevine. Revoltelina kuća je zadržala atmosferu i nameštaj iz tadašnjeg perioda. Blistave prostorije obiluju baronovim kitnjastim stilom, uz lustere, pozlaćeni gips, svilene tapete i zlatne zavese.
- Na južnom rubu Borgo Terezijana nalazi se Gradski pozorišni muzej Karla Šmidla (Civico Museo Teatrale Carlo Schmidl). Smešten je u veličanstvenoj Palati Gopcevich. U njemu ćete naučiti štošta o istoriji pozorišta i muzike u Trstu počev od 18. veka. Tu je opsežna zbirka istorijskih muzičkih instrumenata na prvom i drugom spratu, kao i zbirka potpisa velikana poput Đoakina Rosinija, Đuzepea Verdija i Đakoma Pučinija.
- Gradski muzej istorije i umetnosti i Kameni vrt (Civico Museo di Storia ed Arte ed Orto Lapidario) obuhvataju starine (uglavnom rimske) nađene unutar Trsta i Akvileje i u njihovoj okolini. Krhkiji umetnički predmeti i starine iz rimskog, grčkog, egipatskog i praistorijskog doba raspoređeni su na dva sprata. Kameni vrt (Orto Lapidario) je načinjen od čvršćih kamenih iskopina.

Dvorci i palate

Dvorac Sv. Justa (Castello di San Giusto) iz 15. veka su na temeljima starijih utvrđenja podigli venecijanski vladari Trsta. U njemu se nalaze nedavno renovirani muzej i oružarnica sa nizom eksponata, uključujući i ratnu opremu i oružja. Možete da lutate oko zidina i da zavirite u Lapidario Tergestino, gde se nalazi skromna zbirka kipova i arhitektonskih fragmenata.

Verski objekti

Bazilika Sv. Justa (Basilica di San Giusto) predstavlja sintezu dvaju ranijih hrišćanskih bazilika u kombinaciji ravenskog i vizantijskog stila. Njena gradnja je okončana 1400. godine. U unutrašnjosti se nalaze freske iz 13. veka i mozaik iz istog perioda na kom je prikazan Sv. Just, svetac zaštitnik grada. Deva Marija, mali Isus i apostoli pojavljuju se na očuvanom mozaiku iz 12. veka.

Ostale atrakcije

- Gigantska pećina (Grotta Gigante) nalazi se blizu Vile Opčine, 5 km severoistočno od Trsta. Nalazi se na visini od 107 m, dugačka je 280 a široka 65 m. Ova pećina je jedna od najvećih na čitavom kontinentu (bazilika Sv. Petra bi mogla da stane unutra). Skoro 500 stepenika je potrebno preći kako bi se sišlo dole, u njenu osvetljenu unutrašnjost sa izvanrednim stalagmitima.
- Iza Trga italijanskog jedinstva (Piazza dell’Unità d’Italia) uzdižu se ostaci rimskog pozorišta koje je bilo podizano između 1. i 2. veka n.e. Tokom leta se ovde povremeno održavaju koncerti.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

- Kaldaija: tradicionalno jelo od kuvane svinjetine.
- Jota: supa sa svinjetinom, krompirom, kupusom i fino samlevenim pasuljem.
- Njoke: slične kao austrijski valjušci, pune se svim i svačim, od šunke do šljiva.
- Brodeto: riblja čorba.
- Rizoto: kremasto jelo od pirinča.

Piće

Frambua: piće od nane i tamarinde.

Šta raditi i gde izaći

Ako želite kupanje uputite se do modernog centra Akvamarina u blizini Lanterne. Od aktivnosti i tretmana na raspolaganju su časovi aerobika, teretana, saune i turska kupatila.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike

Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
8. mart

8. mart

Romantična putovanja
Nezaboravni trenuci

Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu