Siena - Italija

Siena (0), Italija (9)
Siena, Italija - aranžmani, kružne ture, hoteli, leto 2020, izleti

Ovo je jedan od najčarobnijih italijanskih gradova. Njegov srednjevekovni centar je prepun veličanstvenih zdanja, a u crkvama i malim muzejima čuvaju se velike zbirke umetničkih dela. Dan vam jednako može biti ispunjen i ako samo lutate zamršenim ulicama istorijskog centra koji je na listi Uneskove Svetske baštine.

Geografija i klima

Položaj

Sijena je grad u Toskani, italijanskom regionu. Glavni je grad pokrajine Sijena.

Regioni i okruzi

Sijena je podeljena je na 17 distrikata.

Razumevanje

Kultura

Sijena je zadržala svoju srednjevekovnu kulturu.

Jezik

Zvanični jezik je italijanski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Unutar Komunalne palate (Palazzo Comunale) smešten je Gradski muzej (Museo Civico). Njegove prostorije su bogato ukrašene radovima slikara sijenske škole. Naročito treba istaći čuvenu sliku ’’Maestà’’ (’’Veličanstvena Deva Marija’’) Simonea Martinija koja je izložena u Sali Mapamondo. Završena je 1315. godine, a na njoj je prikazana Madona ispod baldahina okružena svecima i anđelima. Ovo je prva Martinijeva poznata slika. U Sali dei Nove nalaze se didaktičke freske Abrođa Lorencetija koje prikazuju Alegorije Dobre i Loše vlade. Harmonija Dobre vlade je postavljena naspram prizora nemaštine i suđenja onima koji su bili pod lošom vlašću.
- Arheološki muzej (Museo Archeologico) se nalazi unutar nekadašnje bolnice Santa Marija dela Skale. Najveći deo zbirke sastoji se od predmeta nađenih u blizini Sijene, od složenih etrurskih urni od alabastera do zlatnih rimskih novčića. Videćete i po neku statuu, potom razne domaćinske predmete, male bronzane zavetne statue, pa čak i par kockica za igru. Zbirka je dobro organizovana, a vijugavi lučni tuneli savršenо upotpunjuju atmosferu i predstavljaju oazu svežine za vreme pretoplih letnjih dana.

Dvorci i palate

- Veličanstvena gotička fasada Palate Chigi-Saracini je posledica ’’restauracije’’ iz 18. i 19. veka u cilju vraćanja srednjevekovne atmosfere. Kažu da je sa tvrđave palate jedan dečak gledao Bitku kod Montapertija 1260.godine., a okupljenim ljudima na ulici izvikivao detalje napredovanja domaćih trupa u borbi protiv Firentinaca.
- Na najnižoj tački trga nalazi se jednostavna elegantna Komunalna palata (Palazzo Comunale) koja je bila zamišljena kao središte republičke vlade. Njene kancelarije i sudnice su sjedinjene u jednu zgradu, čime se smanjuje i simbolička i stvarna moć feudalnih aristokrata. Potiče iz 1297. godine i jedna je od najelegantnijih gotičkih građevina u Italiji. Donji nivo je sagrađen od kamena, a gornji nazupčeni nivoi su od cigala. Njena domišljato dizajnirana, udubljena fasada, se poklapa sa ispupčenom krivom koju formira trg postavljen nasuprot njoj.

Verski objekti

Duž ulice Dei Rosi (Via dei Rossi) nalazi se Katedrala Sv. Franje (Chiesa di San Francesco). Uništavana je više puta - od razornog požara u 17. veku do štete koju je pretrpela u periodu kad je služila kao vojna baraka. Gradske vođe su 1339. Godine skovale plan da uvećaju katedralu i tako stvore jedan od najvećih verskih objekata u Italiji. Ostaci ovog neostvarenog projekta pod imenom Duomo Nuovo nalaze se na Trgu Jakopo dela Kverča, na istočnoj strani glavne katedrale. Taj smeli plan da se izgradi nova glavna lađa (pri čemu bi postojeća katedrala postala poprečna lađa) ometen je pandemijom kuge 1348. godine.

Ostale atrakcije

- Trg del Kampo (Piazza del Campo) je bio gradsko i društveno središte Sijene još od sredine 14. veka.
Kuća trgovine (Loggia dei Mercanzia) je građevina iz 15. veka sa trostruko nadsvođenim balkonom.
- Odavde pođite ka istoku duž ulice Banki di Soto kako biste prošli pored Palate Pikolomini (Palazzo Piccolomini). Ovo je renesansna palata u kojoj je smešten gradski arhiv. Dalje ka istoku nalazi se Bazilika Sv. Marije, sa freskama Pjetra Lorencetija u kapeli izvan severne poprečne lađe. Tu je i Porta Romana iz 14. veka.
- Kripta Sv. Đovanija je verovatno za hodočasnike predstavljala prvobitni ulaz u katedralu. Ponovo je otkrivena 1999. godine, kad su je pronašli radnici. Nalazi se odmah iza katedrale. U njoj se nalaze srednjevekovne freske pa čak i drevni ’’grafiti’’.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

- Panforte je specifična vrsta gustog kolača od meda, brašna, badema, kandiranog voća, tajnih začina, itd.
- Ričareli: mali kolači sa pastom od badema.

Šta raditi i gde izaći

Treno Natura je odličan način da se doživi opojna priroda Krete Seneze, južno od Sijene. Ova pruga potiče iz 19. veka ali vozovi sada služe isključivo turistima. Maršruta se kreće od Sijene, kroz Ašano, preko Val d’Orsije i stanice u Monte Antiku, pa nazad do Sijene. Vozovi staju u Ašanu i Monte Antiku i povezuju se sa službom iz Firence.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje