Napulj - Italija

Napulj (0), Italija (9)
Napulj, Italija - leto 2020, letovanje, apartmani, aranžmani, avio karte

Napulj je grad bezgraničnog uzbuđenja i zanimljivih suprotnosti. Ovaj klasični grad mediteranskog juga je očaravajuć, bogat istorijskim, umetničkim i kulturnim delima. Napulj je najveći grad južne Italije i nalazi se u prostranom zalivu sa Vezuvom u pozadini, u sedištu regije Kampanija. Grad ima oko milion stanovnika i treći je po veličini u Italiji, posle Rima i Milana.

Geografija i klima

Položaj

Napulj je grad u južnoj Italiji, smešten na zapadnoj obali zemlje pored Napuljskog zaliva. Nalazi se između dva značajna vulkanska regiona, planine Vezuv i Flegrejskih polja i glavni je grad regiona Kampanija.

Regioni i okruzi

Postoji 30 četvrti u Napulju, koje su grupisane u 10 vladinih društvenih odbora.

Klima

U Napulju vlada tipična mediteranska klima, sa blagim, vlažnim zimama i toplim, suvim letima.

Razumevanje

Kultura

Napulj je svojevrsno središte umetnosti i arhitekture, prepun crkava, dvoraca i palata iz srednjevekovnog, baroknog i renesansnog perioda.

Jezik

Službeni jezik je italijanski, a u gradu se govori i tradicionalni napolitanski jezik.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Centro Musei Scienze Naturali: smešten u univerzitetu, ovaj fascinantni prirodno-naučni centar obuhvata četiri muzeja. U Muzeju mineralogije (Museo della Mineralogia), jednom od najznačajnijih italijanskih muzeja, nalazi se nekih 30.000 minerala, meteorita i kvarcnih kristala donešenih iz dalekih krajeva kao što je Madagaskar.
- Veličanstveni Nacionalni arheološki muzej (Museo Archeologico Nazionale) poseduje jednu od najlepših svetskih zbirki grčko-rimskih rukotvorina. Građevina u kojoj je smešten je prvobitno predstavljala baraku za konjicu, a kasnije je postala sedište gradskog univerziteta. Muzej je osnovao burbonski kralj Karlo VII u kasnom 18. veku kako bi u njega smestio bogatu zbirku starina koju je nasledio od svoje majke, Elizabete Farneze, kao i blaga koja je zaplenio u Pompeji i Herkulaneumu. U muzeju se takođe nalazi i zbirka etrurskih i egipatskih relikvija porodice Bordžija.

Dvorci i palate

- Posilipova letnja Palata Don Ana (Palazzo Donn’Anna) je nedovršena, skoro oronula ali ipak čudnovato lepa. Naziv je dobila po Ani Karafi, za koju je bila sagrađena kao venčani poklon od muža, Ramira Guzmana, španskog vicekralja Napulja. Kada ju je Guzman kasnije premestio u Španiju 1644. godine, slomio je srce svojoj ženi u Napulju. Nedugo zatim ona je umrla, a arhitektonski genije Kozimo Fanzago je odustao od tog projekta.
- Palazzo Spinelli di Laurino: prođite pored vratara koji patrolira ulazom kako biste ušli u ovu renesansnu palatu, oko koje ćete videti neobično ovalno dvorište. Ovo, zajedno sa impozantnim dvostrukim stepeništem, bilo je delo arhitekte Ferdinanda Sanfeličea, čiji karakteristični dizajn stepeništa su napuljske aristokrate 18. veka morale posedovati i u svojim građevinama.

Verski objekti

- Pun naziv crkve Santa Maria Maggiore alla Pietrasanta svedoči o običaju koji potiče iz 17. veka, a koji se sastoji iz celivanja crkvenog svetog kamena (pietrasanta) kako bi se dobio oproštaj. Crkvu je izvorno podigao San Pomponio, napuljski biskup, u 6. veku. Prema legendi, to je učinio da bi smirio zabrinuto lokalno stanovništvo, koje je prijavilo da je na toj lokaciji videlo đavola.
- Nuncijatelski samostan, velika crvena građevina smeštena visoko iznad Čiaje. Predstavlja sedište ozbiljnih, uglednih kadeta prestižne italijanske Kraljevske vojne akademije Nuncijatela. Sagrađen je 1588. godine, a plemkinja Ana Mendoca Marčezana dela Vale ga je poklonila jezuitima. Korišćen je kao sedište za jezuitske novajlije, dok jezuiti nisu izbačeni iz grada sredinom 18. veka.

Ostale atrakcije

- Trg Novog Isusa (Piazza del Gesù Nuovo): uz šiljatu Crkvu Novog Isusa i Baziliku Sv. Kjare na svom obodu, ovaj živahni trg je jedan od najlepših u Napulju. Stotinama godina služio je kao glavni zapadni ulaz u grad. Tek nakon dve glavne izmene u 16. veku ovaj trg je dobio svoje trenutne proporcije.
- Trg Plebiscita (Piazza del Plebiscito): sa koje god strane ga pogledali, jednako je impresivn. Ka severozapadu, padine prekrivene vinovom lozom vode do Dvorca Sv. Elma (Castel Sant’Elmo) i do Manastira Sv. Martina (Certosa di San Martino). Na istoku je ružičasta Palata Reale, a na zapadu se nalazi neoklasicistička reprodukcija rimskog Panteona koju je dizajnirao Pjetro Bančini - kolosalna Crkva Sv. Franje Paolskog.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Pica potiče iz Napulja. Potražite picu margeritu, onu originalnu, sa paradajzom, bosiljkom i svežim prelivom od mocarele.

Šta raditi i gde izaći

- Provedite nekoliko dana na plaži. Duž ulice Partenope proteže se 2.5 km obala Napulja, sa fantastičnim pogledom na Vezuv. Najbolje plaže izvan grada nalaze se zapadno od Sorenta, duž Amalfijske obale, i dalje ka jugu u Santa Mariji di Kastelabate.
- Na ostrva Kapri, Išija i Pročida možete stići svakoga dana trajektima ili gliserima, a mogu se iznajmiti i čamci za obilaske ostrva i putovanja do čuvene morske pećine Plave špilje. Na Amalfijskoj obali, u Sorentu, krenite na put sa čamcem i zastanite kod gradova koji se definitivno moraju posetiti, poput Amalfija, Pozitana i Atranija.
- Maleno ostrvo Pročida je jedno od najboljih ronilačkih mesta u regionu, gde geotermalne struje privlače raznorazni morski svet. Na ostrvima Išija i Kapriju, kao i u Sorentu, može se iznajmiti i ronilačka oprema.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti