Milano - Italija

Milano (4), Italija (26)
Milano, Italija - aranžmani, hoteli, metropole, city break, avio karte

Nova godina 2019. - Milano - Đenova - Jezero Komo
Polazak iz Beograda u 17 časova sa BAS stanice (proveriti 3 dana pre putovanja tačno vreme i peron polaska autobusa).Noćna vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju prema Italiji. - 2. dan 30.12.2018. Milano ...
Nova godina 2019. - Milano - Đenova - Jezero Komo - 5 dana
Polazak iz Beograda u 17 časova sa BAS stanice (proveriti 3 dana pre putovanja tačno vreme i peron polaska autobusa).Noćna vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju prema Italiji. - 2. dan 31.12.2018. Milano ...
Nova godina 2019. - Milano, 2 noćenja
Polazak iz Novog Sada i Beograda u popodnevnim satima Noćna vožnja preko Hrvatske i Slovenije uz kraća usputna zadržavanja radi odmora i obavljanje carinskih formalnosti... - 2. dan (Nedelja 30....
Nova godina 2019. - Milano, 3 noćenja
Polazak iz Novog Sada i Beograda u kasnim popodnevnim satima. Noćna vožnja preko Hrvatske i Slovenije uz kraća usputna zadržavanja radi odmora i obavljanje carinskih formalnosti... - 2. dan (Subota...
1 - 4 od 4 rezultata
Na prvi pogled, Milano se može poistovetiti sa foto modelom koji korača modnom pistom: upečatljiva arhitektura, sa dosta stila i ukusa, koja s druge strane poseduje dušu, nevidljivu na prvi pogled.
Milano je pokretač državne ekonomije i grad u kom se nalazi glavna državna berza.
Dragocenosti koje su preživele Drugi svetski rat uključuju gradsku katedralu, Da Vinčijevu „Poslednju Večeru“, zgradu opere (La Scala) i zamak Sforzensco.
Ipak, ono što stvarno čini Milano posebnim je moda.
Quadrilatero d’Oro (Zlatna četvrt) predstavlja Meku za modne fanatike.

Geografija i klima

Regioni i okruzi


Grad Milano je podeljen na 9 administrativnih zona.

Klima

Milano ima vlažnu subtropsku klimu, sa pojedinim karakteristikama kontinentalne - topla, vlažna i veoma sparna leta i hladne, vlažne zime.

Razumevanje

Kultura

Milano je grad umetnosti u pravom smislu te reči, a najznačajnija je opera Milanska Skala koja se smatra jednom od najprestižnijih opera na svetu.

Jezik

Zvanični jezik je italijanski.

Religija

Stanovništvo Milana, kao i cele Italije, mahom čine katolici.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Museo Civico di Storia Naturale – ova privlačna, velika neo-renesansna građevina sadrži dinosauruse, fosile i najveća je geološka kolekcija u Evropi.
- Palazzo Bagatti Valsecchi – sagradila su je dva brata 1883.godine, a otvorena je kao muzej 1994.godine. Sobe su dekorisane ogromnom kolekcijom antikviteta iz 15. i ranog 16.veka. Rezultat je fascinatna slika Milana 19.veka, koji tek tada stiče nezavisnost, sa nostalgičnim osvrtima na dane vladavine dinastije Sforza.

Dvorci i palate

- Palazzo della Ragione - osnovana je 1228.godine i služila je kao trgovinski sud. Pod vladavinom carice Marije Terezije postaje arhiv i tu funkciju ima sve do 1961.godine. Danas se koristi za privremene izložbe.

Verski objekti

- Basilica of Sant'Ambrogio je jedna od najlepših crkava u Milanu, sagrađena još u 4.veku nove ere. Podigao ju je Ambrozije Milanski, zaštitnik Milana. Bazilika je sagrađena u starom lombardsko – rimskom stilu.
- Sacello di San Vittire in Ciel d’Oro je zasvođena pogrebna kapela izgrađena na crkvenom groblju u 4. veku.
- Duomo u Milanu je najveća gotička katedrala na svetu. Izgradnja je počela 1386.godine i bilo je potrebno 500 godina da se završi. Najbolje vreme da je posetite je po jarkom suncu, kada prozori katedrale poput kaleidoskopa prave mozaik boja. St Charles Borromeo (Sv. Karlo Boromejski), njen najvažniji mecena, sahranjen je u centru katedrale. Glavnu atrakciju pri poseti ovom objektu svakako predstavlja ekser sa krsta na kojem je Isus razapet, koji se dva puta godišnje (u maju i septembru) izlaže turistima.
Posetite podzemne oktagonske komore gde je Borromeo sahranjen, kao i susedne trezore. Drugi svetski rat je, na svu sreću, ostavio netaknutim krov katedrale, koji karakteriše mreža podupirača, tornjeva i šiljatih kula.

Ostale atrakcije


- Galerija Vitorio Emanuele - veliki broj brendova smešten je u ovoj palati iz 19.veka, sa divnim mozaičnim podovima, prelepim staklenim krovom i kupolama. U njoj su butici poput Luj Vitona i Prade, ne izostaju ni MacDonaldsovi restorani brze hrane, prodavnica srebrnog posuđa Bernasconi. Naići ćete i na restorane Zucca in Galleria, Biffi ili Gucci café.
- Pirelli oblakoder – drastično odstupa od klasične milanske arhitekture i prerasta visinu Madonine na vrhu Duoma. Obožavan je zbog svoje građe: spoljašnost prekrivena staklom, dok je unutrašnja konstrukcija ojačana armiranim betonom. Ovo delo glavnog arhitekte (Gio Ponti) ne samo što odoleva zubu vremena već 50 godina, već je preživelo i avionsku nesreću 2002.godine.
- Orto Botanico (Botanička bašta) – ovde je Marija Terezija osadila visoki ginko 1777.godine, kada je i izgradjena botanička bašta. Ova mirisna, zidom ograđena bašta je još uvek ispunjena lekovitim biljkama i predstavlja odličnu destinaciju za oporavak posle iscrpljujućih šetnji umetničkom galerijom - Pinacoteca.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

- Iako se Milano ne smatra rodnim mestom pice (ta čast pripada Napulju), uvek možete naći dobre picerije u Milanu.
- Leti uživajte uz gelato, odličan italijanski sladoled.

Šta raditi i gde izaći

- Ako želite da vidite Milano sa visine, popnite se na krov Duoma (stepenicama ili liftom). Lepo iskustvo sa divnim pogledom na panoramu grada.
- Drugi izbor je Kula Branka, izgrađena 1933.godine (delo arhitekte Gia Pontia). Kula je visoka 108 metara.
Marjuča ili smrt
01:40Pink Film
Marjuča ili smrt
Svet koji nestaje
18:00Pink Film
Svet koji nestaje
Kum 2
20:30Cinemax 2
Kum 2
Osmi putnik 2
22:00Pink 2
Osmi putnik 2
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Egzotične destinacije

Egzotične...

Putovanja iz snova
Egzotične zemlje
Daleke destinacije
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Jesen / Zima na moru

Jesen / Zima na moru

Jesenje letovanje
Topla zima na moru