Firenca - Italija

Firenca (0), Italija (9)
Firenca, Italija - aranžmani, putovanje, kružne ture, vikend ture, hoteli

Firenca je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u svetu. Firenca za Italijane, ali i ostatak zapadne Evrope ima veliki istorijski, obrazovni i kulturni značaj, pa je poznata i kao Italijanska Atina. Kratki period tokom kog je Firenca bila glavni grad Italije 1865. godine bio je dovoljan da se ovde izvrše korenite promene. Gradile su se i prepravljale avenije, čitave četvrti, a i srednjevekovni zidovi su rušeni. Tako je postavljena scena za moderno regionalno sedište Toskane. Firenca ima izuzetno očuvan stari deo grada koji se nalazi pod zaštitom Unesko-a.

Geografija i klima

Položaj

Firenca je glavni grad italijanske regije Toskane. Nalazi se na reci Arno.

Regioni i okruzi

Tradicionalna podela Firence na četiri četvrti datira iz 14. veka: Santa Marija Novela, San Đovani, Santa Kroče i Santo Spirito. Savremena administrativna podela u pet odeljaka izvršena je na osnovu granica tradicionalnih četvrti u spoljašnjim oblastima.

Klima

Za Firencu se smatra da ima mediteransku klimu. Ima vruća, vlažna leta sa malo kišnih padavina i sveže, vlažne zime. S obzirom da je okružena brdima u rečnoj dolini, u Firenci od juna do avgusta može da vlada vruća i vlažna klima. Letnje temperature su više nego u oblastima uz obalu.

Razumevanje

Kultura

Firenca poseduje legendarnu umetničku zaostavštinu. Kimabue i Đoto, očevi italijanskog slikarstva, živeli su u Firenci, kao i Arnolfo i Andrea Pizano, obnavljači arhitekture i sculpture. Od čuvenih firentinskih umetnika tu su i Bruneleski, Donatelo i Mazačo, praočevi renesanse, Giberti i porodica Dela Robija, Filipo Lipi i Anđeliko, Botičeli, Paolo Učelo i univerzalni geniji Leonardo da Vinči i Mikelanđelo.

Jezik

Zvanični jezik je italijanski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej porcelana je prvi put je otvoren 1973. godine, a nalazi se u Kazinu del Kavalijere u Bobolijskim vrtovima. Porcelan potiče iz mnogih značajnih evropskih fabrika porcelana, među kojima su i Sèvres i Meissen u blizini Dresdena. Mnogi eksponati u zbirci su zapravo bili pokloni firentinskim vladarima od drugih evropskih vladara, dok ostali predstavljaju specijalne narudžbine rađene za Vrhovni vojvodski sud.
- Muzej prirodne istorije (Museo di Storia Naturale) poseduje 6 glavnih zbirki i deo je Univerziteta u Firenci. Otvoren je 21. februara 1775. godine od strane velikog vojvode Pjetra Leopolda pod nazivom Regio Museo di Fisica e Storia Naturale. U to vreme sastojao se iz nekoliko prirodno - istorijskih zbirki smeštenih unutar palate Toriđani u ulici Romana. U poslednja 2 veka se znatno proširio, i sada poseduje jednu od najboljih zbirki u Italiji

Dvorci i palate

Preko reke, u Oltrarnu, nalaze se palata Piti i Bobolijski vrtovi. Ova dugačka palata strogog izgleda sagrađena je 1440. godine za imućnu porodicu Piti i trebalo je da predstavlja izazov svemoći Medičijevih. Bogatstvo ove porodice je presušilo, a palatu su preuzeli upravo njihovi rivali. Ako želite da obiđete sve, preporučuje vam se da počnete rano u toku dana, s obzirom da palata danas obuhvata šest različitih muzeja.

Verski objekti

- Kapele Medičijevih je podigla moćna porodica Mediči kao svoje mauzoleje. Prinčevska kapela je ukrašena polu-dragim kamenjem i ispunjena umetničkim delima, dok je Novu sakristiju dizajnirao Mikelanđelo, zajedno sa moćnim skulpturama ’’Zora i suton’’, ’’Noć i dan’’, i ’’Madona i dete’’.
- Bruneleskijeva kupola dominira firentinskim obzorjem i definiše grad. Ta kupola sa dvostrukom presvlakom koja se nalazi na vrhu crvene gradske katedrale Duomo predstavljala je arhitektonsku inovaciju i najveća je samostalna kupola još od klasicističkih vremena. Za izgradnju katedrale koju vidite danas bilo je potrebno skoro 150 godina. Njena prvobitna fasada je bila srušena 1578. godine prema naređenju Ferdinanda I. Katedrala je bila bez fasade gotovo 300 godina, do 1887. godine. Raskošna ružičasta, bela i zelena mermerna fasada prekriva unutrašnjost nalik pećini u kojoj, nekim čudom, nema dekoracija. Unutra, većina ljudi prvo pogleda nagore, zastajući da se divi nedavno restauriranim freskama Đorđa Vasarija u kupoli, pre nego što se upute uz 463 stepenika kako bi uživali u spektakularnom pogleda na grad.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Jela firentinske kuhinje se uglavnom zasnivaju na mesu. Trippa i lampredotto su nekada bili redovne stavke na meniju, i još uvek se mogu naći na kioscima sa hranom širom grada. U antipasti spadaju crostini toscani, komadi hleba namazani jetrenom paštetom i komadi mesa (uglavnom prosciutto i salame, uz koje se često služi dinja kada joj je sezona).

Piće

Obavezno probajte izuzetna vina ovog regiona.

Šta raditi i gde izaći

- Ulični umetnici kod Uficija, ispred palate Vekio, često ovde nastupaju kad padne veče. Nastupi su razni, od violinskih dueta do imitatora skulptura.
- Uživajte u pogledu sa Trga Mikelanđelo, velikog trga na brdu, nešto udaljenijeg od tradicionalnih turističkih lokacija. Lako je doći do njega i pešice pomoću stepenica pod nazivom ’’Rampe di San Niccolò’’. Nalaze se uz reku Arno odmah ispred nacionalne biblioteke.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti