Đenova - Italija

Đenova (2), Italija (9)
Đenova, Italija - aranžmani, kružne ture, vikend ture, autobusom

Krstarenje - Jesenji Fado - MSC Splendida
Program putovanja - 1. dan, 15. okt. četvrtak: Beograd - Polazak autobusom iz Beograda U 15:00h sa parkinga Milan Gale Muškatirović, bivši 25.maj. Vožnja preko Hrvatske i Slovenije sa kraćim usputnim...
Krstarenje - MSC Fantasia - Sjaj jesenjeg Mediterana
Polazak autobusom iz Beograda u 05:00h sa parkinga Milan Gale Muškatirović, bivši 25. maj. Vožnja preko Hrvatske i Slovenije sa kraćim usputnim pauzama radi odmora i obaveznih carinskih formalnosti....
1 - 2 od 2 rezultata
Prvo što primetite kada dođete u Đenovu jeste kako njen brdoviti teren podseća na činiju punu špageta. U Liguriji praktično ne postoji ravnica, i njen glavni grad je prepun zavojitih ulica i stepeništa pretvorenih u pešačke staze. Usađene u obronke bregova, visoke, uske đenovske građevine, izolovane od zelenila, obojene u crveno, narandžasto i žuto, tiskaju se uz palate, viseće vrtove, crkvene tornjeve i ostatke starih gradskih zidina. Od glavnih tržnih ulica i trgova, spuštate se u srednjevekovni stari grad Đenove, u samo srce njegovih karuđija - gusto isprepletenih tamnih uskih pešačkih uličica, koje dočaravaju nekadašnje drame, ubistva i intrige za vreme zlatnog doba Đenove. U podnožju starog grada nalazi se njegova istorijska luka i novija pristaništa. Vode su prepune putničkih i ribarskih brodova, trajekata i jahti, a đenovski arhitekta Renco Pijano je ovom području pridodao lift za razgledanje i staklenu biosferu.

Geografija i klima

Položaj

Đenova je podeljena na 9 administrativnih distrikata.

Klima

U Đenovi vlada mediteranska klima sa okeanskim uticajima. Prosečna godišnja temperatura iznosi oko 19 °C tokom dana i 12 °C tokom noći. Za vreme najhladnijeg meseca, januara, prosečna temperatura iznosi oko 11 °C danju i 5 °C noću. Za vreme najtoplijeg meseca, avgusta, prosečna temperatura je 27 °C danju i 21 °C noću. Uopšteno govoreći, letnja sezona traje i do 6 meseci, od maja do oktobra. Dnevna temperatura je ograničena, u proseku se kreće oko 7 °C između visokih i niskih temperatura.

Razumevanje

Kultura

Đenova ima bogatu umetničku istoriju, sa brojnim freskama, slikama, skulpturama i ostalim umetničkim radovima koji se nalaze u obilju gradskih muzeja, palata, vila, umetničkih galerija i tržnica. Đenova je mesto rođenja ’’ligurijske škole’’, čije su najznačajnije ličnosti nekoliko domaćih i stranih slikara, poput Rubensa, Van Dajka i Bernarda Strocija.

Jezik

Zvanični jezik je italijanski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- U Castello D’Albertis nalazi se eklektični Muzej svetskih kultura (Museo delle Culture del Mondo). Ovo neo-gotičko zdanje je podignuto 1892. na ruševinama mnogo starijeg dvorca, za kapetana Enrika D’Albertisa, koji je sa svojih putovanja po svetskim morima donosio svakojake zanimljive stvari. Gde biste inače mogli da nađete prepariranog kljunara, delić Kineskog zida ili šaku peska iz San Salvadora (prvom mestu gde se Kolumbo iskrcao), i to sve na jednom mestu?
- U Muzeju blaga (Museo del Tesoro) čuvaju se razne svete relikvije sumnjivog porekla, uključujući i srednjevekovnu Svetu posudu (Sacro Catino), staklenu posudu za koju se nekada mislilo da je Sveti gral. Među ostale eksponate spadaju glatki kvarcni tanjir na kome je navodno Salome primila glavu Sv. Jovana Krstitelja i delić pravog krsta sa Isusovog raspeća.

Dvorci i palate

- Na Ferarijevom trgu (Piazza De Ferrari) nalazi se Vojvodska palata (Palazzo Ducale), do koje se može doći Trgom Đakoma Mateotija (Piazza Giacomo Matteotti). Nekada sedište vladara Đenove, danas sadrži nekoliko malih specijalizovanih muzeja i arhiva, uključujući i Muzej džeza (Museo del Jazz), sa zbirkom originalnih snimaka. U ovoj palati se povremeno održavaju intelektualne umetničke izložbe, a tu su takođe i knjižara, kafe i restorani.
- Najsloženija fasada pripada palati Lomelino iz 1563. Sivo-plava spoljašnjost je ovenčana ukrasima od štuka, dok unutrašnjim dvorištem dominira spomenik nimfama iz 18. veka.

Verski objekti

- Katedrala Sv. Lorenca (Cattedrale di San Lorenzo): sastoji se od mermerne gotičke fasade sa crno-belim prugama, a ispred nje stoje izuvijani stubovi i statue lavova. Osveštana je 1118., a njena dva zvonika i kupola su dodati u 16. veku.
Unutar katedrale, iznad centralnog ulaza, postoji velika luneta sa slikom Strašnog suda, neznanog vizantijskog slikara s početka 14. veka. Tu je i britanska bomba koja, srećom, nije uspela da eksplodira kada je 1941. pogodila katedralu.
- Vrhunac jezuitske crkve Chiesa del Gesù, podignute 1597. na temeljima jedne srednjevekovne crkve, jesu dva Rubensova dela. ’’Obrezivanje’’ visi iznad glavnog oltara, a ’’Čuda Sv. Ignacija’’ u bočnoj kapeli.

Ostale atrakcije

- Đenovski Akvarijum (Acquario) sadrži više od 5000 morskih stvorenja, uključujući i ajkule, koja plivaju u 6 miliona litara vode. Posetioci mogu da, vozeći se barkom, pođu na putovanje u Doba otkrića i u Madagaskarsku prašumu. Pristup akvarijumu je ograničen.
- Nacionalna galerija (Galleria Nazionale), gospodska kuća iz 16. veka, bila je u vlasništvu dinastije Spinola, jedne od najsilnijih u Republici. Ovde ćete videti umetnička dela italijanske i flamanske renesanse, no ovu galeriju vredi posetiti i zbog njene fenomenalne arhitekture.
- Đenovska železnička stanica (Stazione Genova): sa ove stanice uskog koloseka iz 1929. imate spektakularan pogled na đenovske utvrde, a proteže se sve do sela Kaselja u dolini Skrivije.
- Panoramski lift, Il Bigo, sadrži cilindričnu kabinu za razgledanje na visini od 200 m u vazduhu, a dizajnirao ga je Renco Pijano. Pristup mu je ograničen.
- Antička luka (Porto Antico): od svog skorašnjeg preuređenja, ova istorijska luka Đenove svakodnevno je prepuna lokalnog stanovništva i turista koji uživaju u šetnji. U kabini za informacije možete naći sve detalje vezane za atrakcije i dešavanja u staroj luci, uključujući i razne aktivnosti za decu.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Pesto (sos koji se pravi od bosiljka, belog luka, borovog semenja i sira pekorino, i obično se služi sa pastom), cima genovese (hladna teletina punjena telećim mozgom, lukom i biljem), i pandolce (slatki kolač sa aromom narandže) - sve ovo su lokalni specijaliteti koji se ne smeju propustiti.

Piće

Vina dobijaju imena prema vrsti grožđa, selu ili oblasti porekla. Vermuti su popularni.

Šta raditi i gde izaći

Postoji mnogo stvari kojima se možete baviti u Đenovi. Leti mnoga deca provode vreme igrajući se sa svojim drugarima u javnim bazenima i jedući sladoled. Tu su i mnoga umetnička dela na podovima od cigala kojima se dive gomile ljudi. Pecanje somova je hobi većine ovdašnjih ljudi.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje