Bolonja - Italija

Bolonja (0), Italija (9)
Bolonja, Italija - aranžmani, kružne ture, hoteli, smeštaj, vikend ture

Živahna univerzitetska Bolonja je veličanstveni srednjevekovni grad sa renesansnim palatama i arkadama dugim 40 km. Centar grada čine dva identična trga, Mađore i Netuno. To je elegantni javni prostor koji je sa svih strana okružen srednjevekovnim palatama. Crvenkastosmeđe građevine i levičarska reputacija su Bolonji doneli nadimak ’’La Rossa’’ (Crvena). Zbog svoje bogate kuhinje dobila je nadimak ’’La Grassa’’ (Debela), dok je zbog naklonosti prema kulturnoj i obrazovnoj sferi nazvana ’’La Dotta’’ (Učena).

Geografija i klima

Položaj

Nalazi se između reke Po i Apenina, tačnije između reka Reno i Savene.

Klima

U Bolonji vlada kontinentalna klima, bez ikakvih uticaja sa mora.

Razumevanje

Kultura

Iako predstavlja bitno kulturno i umetničko središte, Bolonja se ne posmatra baš uvek na taj način. Ne poseduje neko svetski poznato ’’remek-delo’’ koje bi privuklo horde turista. Ali, njenoj važnosti svakako doprinosi homogena mešavina spomenika i arhitektonskih primeraka. Među njima su srednjevekovne tvrđave, antičke građevine, crkve i istorijski centar. Jednako bitna su i umetnička dela prvoklasne arhitektonske i umetničke istorije.

Jezik

Zvanični jezik je italijanski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Arheološki muzej (Museo Civico Archeologico): ovaj izvanredni muzej je smešten u staroj mrtvačnici iz 15. veka (Ospedale della Morte). U njemu se nalaze neke od najvažnijih italijanskih zbirki egipatskih starina, uključujući i fantastičnu zbirku bareljefa iz grobnice Horemheba. Rimski odeljak je takođe prvoklasan. Ovaj muzej je najpoznatiji po tome što poseduje jedno od najboljih etrurskih odeljenja van Lacija, koje obuhvata i iskopine grada Felsinga. Najcenjeniji eksponat je Askos Benači, skulptura čoveka na konju. U zbirkama je veoma prisutan elemenat svakodnevnog života.
- Jevrejski muzej je otvoren u vreme kad je Bolonja bila izabrana za Evropski grad kulture 2000. godine. Bolonja je bila drugi grad u Papskim državama koji je prisilio Jevreje da se prebace u deo određen za njih. Upravo u ovoj oblasti, getu, nalazi se ovaj muzej. Istorijski i kulturni doprinos Jevreja u ovom regionu bio je veliki, a muzej istražuje i identitet Jevreja uopšte i Jevreja unutar Emilije Romanje. Eksponati koji se ovde nalaze doneti su iz Modenske sinagoge i jevrejskih muzeja u Soranji i Ferari.

Dvorci i palate

- Komunalna palata (Palazzo Comunale ili Palazzo D’Accursio), koja zauzima zapadni bok Trga Mađore, bila je sedište bolonjskog gradskog saveta od 1336. Predstavlja mešavinu arhitektonskih stilova, a za njen trenutni izgled su uglavnom zaslužna preuređivanja tokom 15. i 16. veka. Statua Pape Grgura XIII, bolonjskog prelata koji je tvorac Gregorijanskog kalendara, postavljena je 1580. godine iznad glavnog portala. U unutrašnjosti se nalazi stepenište Donata Bramantea iz 16. veka, dizajnirano tako da su kočije sa konjima mogle da dođu direktno na 1. sprat.
- Palata podeste (Palazzo del Podestà), koja potiče iz 13. veka, bila je prvobitna rezidencija glavnog bolonjskog sudije za prekršaje. Ispod nje se nalazi galerija čija se dva prolaza ukrštaju. Pokušajte da se dijagonalno postavite naspram nekoga i da šapućete: akustika je neverovatna.

Verski objekti

- Bazilika Sv. Petronija, koja je dobila naziv po svecu zaštitniku Bolonje, jeste najveća i najveličanstvenija bolonjska crkva. Ujedno je i peta bazilika po veličini u svetu, čija rupičasta fasada dominira Trgom Mađore. Njena gradnja je započeta 1392. a prvobitna namera je bila da bude veća od rimske Bazilike Sv. Petra. Ti planovi nisu sprovedeni u delo jer je papa uskratio dozvolu ovoj grandioznoj ideji.
- Bazilika Sv. Stefana (Basilica di St. Stefano) predstavlja kompleks crkava, samostana, dvorišta i kripti koji su međusobni povezani. Ovde je nekada bilo sedam crkava a sada je ostalo samo četiri. Veći deo kompleksa, u koji spada i najstarija gradska crkva, San Vitale e Agricola, potiče iz 5. veka. Sa desne strane nalazi se Chiesa di Crocifisso, crkva u romanskom stilu u kojoj se čuvaju mošti Sv. Petronija. Tu je i Chiesa del San Sepolcro, čiji osmougaoni oblik ukazuje na to da je prvobitno bila krstionica. Chiesa della Santa Trinità vodi do samostana sa kolonadama, prelepim tremom i lođom. U muzeju koji se na njega nastavlja nalazi se mala zbirka slika i fresaka.

Ostale atrakcije

- Neptunova fontana (Fontana del Nettuno) potiče iz 16. veka, delo je flamanskog vajara Žana de Bulonja (Đambolonje), a zasniva se na dizajnu palermskog slikara Tomaza Lauretija. Sastoji se od bronzane statue koja predstavlja Neptuna sa trozupcem u levoj ruci i ribom koja se migolji kraj njegovog stopala. Kraj njegove pete stoje četiri anđela koja predstavljaju četiri vetra, veselo puštajući vodu kroz svoje cevčice. Tu su i četiri senzualne sirene koje simbolišu četiri kontinenta (prema shvatanjima iz tog vremena). Kada je fontana osvetljena tokom noći senka ovog moćnog božanstva se spušta preko trga.
- Čuvene Dve tvrđave su među najprepoznatljivijim znamenitostima Bolonje. Za vreme 12. i 13. veka bolonjske plemićke porodice su podigle preko 100 tvrđava širom grada pokušavajući da se međusobno nadmaše. Od 20 srednjevekovnih nebodera (koliko ih je danas ostalo) tvrđave Asineli i Garisenda su najpoznatije.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Bolonja je čuvena po svojoj kulinarskoj tradiciji. Po njoj je naziv dobio dobro poznati bolonjski sos, pasta zasnovana na mesu koja se u Italiji naziva ragù alla bolognese (u Bolonji samo ragù). Bogata lokalna kuhinja, čije je središte u plodnoj dolini reke Po, mnogo zavisi od raznih vrsta mesa i sireva. Proizvodnja namirnica od sušenog svinjskog mesa kao što su prosciutto, mortadella i salami predstavlja bitni deo lokalne prehrambene industrije.

Šta raditi i gde izaći

Pođite na privatni obilazak sa vodičem kroz srednjevekovnu pijacu Bolonje. Istražite istoriju, umetnost, tradicije i kuhinju ovog grada. Uživaćete uz svog vodiča koji će moći da se posveti lično vama. Posetićete tradicionalnu pekaru, potom proizvođača pasti od koga ćete moći da naučite ponešto o proizvodnji testenina. Posetite i Bečarijevu salsamenteriju i prođite kroz istoriju mortadele, od 3. veka pr. n. e. do današnjih dana.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu