Italija

Sa pravom se smatra da je Italija jedno od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija. To je zemlja sa drevnom kulturom, seoskim predelima iz mašte i istorijskim građevinama. Takođe se smatra i centrom za modu, a poseduje i druge brojne znamenitosti koje u velikom broju privlače turiste. Ne treba pokušavati da čitavu zemlja obiđete u toku samo jednog putovanja. Mnogo je bolje da se koncentrišete na neke od bezbroj atrakcija i prepustie se gostoprimstvu, stilu i misteriji koje čini ovu zemlju tako opojnom.

Geografija i klima

Položaj

Italija je unitarna, parlamentarna republika u jugo - centralnoj Evropi. Na severu se graniči sa Francuskom, Švajcarskom, Austrijom i Slovenijom do Alpa. Na jugu je granica sačinjena od italijanskih ostrva, Sicilije i Sardinije, kao i mnogo drugih manjih ostrva.

Regioni i okruzi

Italija je podeljena na 20 regiona, a dalje de deli na 110 provincija i na 8.100 opština.

Klima

Većina unutrašnjih, severnih regiona Italije, na primer Pijemont, Lombardija i Emilija-Romanja, imaju vlažnu kontinentalnu ili umereno kontinentalnu klimu. Dok u nekim mestima vlada mediteranska klima.

Razumevanje

Muzeji

- Poseta muzeju u Vatikanu predstavlja nezaboravno iskustvo koje zahteva snagu, izdržljivost i strpljenje. Morate imati jake živce kako bi podneli neizbežna čekanja-ako ne za kartu onda za bezbednosnu proveru- da bi ste uživali u nesumjnivo jednom od najsjajnijih muzeja na svetu.

Dvorci i palate

- Palazzo Donn’Anna - ova građevina je dobila ime po Ani Karafi, za koju je izgrađena kao svadbeni poklon od strane njenog muža, Ramira Guzmana, španskog potkralja Napulja. Guzman se vratio u Španiju 1644.godine i za sobom ostavio mnoga slomljena srca. Ana je umrla ubrzo posle njegovog odlaska, a Kozimo Fanzago (arhitekta) je odustao od projekta.
- Glavni razlog da posetite Mantovu je Palazzo del Te, nestvarnu palatu iz 16.veka, koja svojim izgledom baca u senku čak i izložbe moderne i egipatske umetnosti koje sadrži. Izgradio ju je Đulio Romano, a najčuveniji deo ove palate je svakako Camera dei Giganti.

Verski objekti

U Vatikanu bazilika Svetog Petra ipak nadmašuje sve ostale verske objekte. Ovaj bogat, spektakularan spomenik koji izaziva veliko strahopoštovanje star je vekovima i delo je umetničkih genija, koji su na njoj radili 120 godina. Kad je prometan dan, oko 20,000 posetilaca prođe kroz nju. Ako želite da budete jedan od njih zapamtite da se prikladno obučete, bez mini suknji, šortseva ili majci na bretele.

Ostale atrakcije

- Koloseum je najizuzetniji od svih rimskih spomenika. Nije u pitanju samo neverovatna potpunost mesta ili njegova veličina, već osećaj te slavne istorije koja se ovde odigrala. Tu su se nekada sastajali gladijatori u smrtonosnim borbama i osuđeni zatvorenici koji su se borili sa lavovima. Dve i više hiljada godina, Koloseum još uvek privlači turiste.
- Panteon je sigurno jedan od najzadivljujućih drevnih objekata. Ovaj rimski hram postoji skoro 2000 godina, a jedinstveno je iskustvo koje ćete doživeti pri prolasku kroz njegova ogromna vrata. Njegova trenutna građa datira od oko 120 godina posle Hrista, kada je car Hadrian sagradio Panteon preko originalnog hrama Markusa Agripe (27.godina pre Hrista).

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Moderna italijanska kuhinja je evoulirala kroz vekove društvenih i političkih promena, od svojih korena koji sežu do 4.veka pre Hrista. Značajne promene dogodile su se otkrivanjem Novog Sveta, kada je povrće kao što je krompir, paradajz, paprika i kukuruz postalo dostupno. Sastojci i jela variraju u zavisnosti od regiona. Međutim, mnoga nekada regionalna jela su stekla u različitim varijacijama nacionalnu reputaciju. Sir i vino se ipak najviše koriste u pripremanju jela.
Neka od najpoznatijih italijanskh jela su: pica, pasta, lazanja i sladoled.

Piće

Kafa, a posebno espresso su postal važan deo italijanske kuhinje.
Italijanska vina su veoma popularna širom sveta i jedan su od njenih zaštitnih znakova.
Možete probati i neke od italijanskih likera, kao što sučuju Amaretto, Limoncello, Grappa i Strega.

Šta raditi i gde izaći

- Dok ste na Kapriju, jednom od najposećenijih italijanskih ostrva, putujte brodom od Velike Luke do Plave špilje, nazvane po magičnim plavim svetlima koja se probijaju kroz vodu.
- U region doline Aoste, pešačenjem brdom ili planinarenjem, posetite nacionalne parkove Gran Paradizo i Mont Avic, domove divljih životinja kao što su divokoze i kozorzi. Dolomiti na granici sa Švajcarskomi su takođe dobri za pešačenje i planninarenje.
- Posetite trg Kampo u Sijeni., na kome se nalazi gradska većnica.
- Na Alpima na zapadu Torina, u Pijemont regiji, se nalaze glavna ski odmarališta poput Bardonekije, Sauze d’Olux i Sestrijere. Dalje severno, u dolini Aosta se takođe nalaze odmarališta u koja spadaju Červinia, Kurmaior i La Thuile. A italijansko najekskluzivnije odmaralište je Kortina d’Ampeco u Dolomitima.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu