Iran

    Iran je izuzetna putnička destinacija, na mnogo načina, a najvažnije od svega jeste činjenica da se predrasude o Iranu kao krutoj i negostoljubivoj zemlji konstantno razbijaju. Niko se ne pretvara da trenutna vlast ove zemlje nije ponekad šokantno škrta u smislu građanskog prava, ali ono što posetilac sa Zapada najverovatnije može da očekuje od posete Iranu svakako ostaje beskrajni niz poziva na čaj.

    Geografija i klima

    Položaj

    Iran je velika zemlja smeštena između Srednjeg Istoka i Srednje Azije, između Omanskog zaliva, Persijskog zaliva i Kaspijskog mora. Graniči se sa Irakom ka zapadu, Turskom, Nahčivanom, Jermenijom i Azerbejdžanom ka severozapadu, Turkmenistanu ka severoistoku, Avganistanu i Pakistanu ka jugoistoku.

    Regioni i okruzi

    Iran je podeljen na 31 provinciju, a svakom upravlja po jedan guverner. Provincije se dele na pokrajine, a dalje se dele na distrikte i poddistrikte.

    Klima

    Klima Irana se kreće od suve ili polusuve do subtropske duž Kaspijske obale i severnih šuma. Na severnom rubu zemlje (Kaspijska obalna ravnica) temperature retko kad padaju ispod nule, i oblast zadržava vlagu tokom ostatka godine. Letnje temperature retko kad prelaze 29 °C.

    Razumevanje

    Kultura

    Kultura Irana je mešavina drevne pred-islamske i islamske kulture. Iranska kultura je dugo imala premoć na Srednjem Istoku i u Centralnoj Aziji, sa persijskim, koji se smatrao jezikom intelektualaca tokom većeg dela 2. milenijuma, kao i jezikom religije i svetine, pre toga.

    Jezik

    Zvanični jezik je persijski.

    Religija

    Veroispovest koja dominira na teritoriji Irana jeste dvanaestoimamska vera (šiitska grana islama), i to je i zvanična veroispovest ove zemlje. Ostatak stanovništa čine suniti, bahaije, mandejci, hindusi, jazidi, jarsani, zoroastrijci, Jevreji i hrišćani.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Prizori koje ćete često sretati u Iranu, crveni tepih i ogromni radovi u drvetu, upravo su ono što možete videti u Muzeju tepiha, gde ćete naći i prelepe klasične tepihe, i napadne koralne vrtove, kao i portret iz Tabriza, urađen na tepihu, koji predstavlja cara Vilhelma II, strašnog vladara iz vremena Drugog svetskog rata. Vezivanje 30 miliona čvorova za Sedam voljenih gradova trajalo je 14 godina. Na gornjem sprati, pored tezge za ostavljanje cipela, nalazi se Galerija kaligrafije, sastavljena iz 2 prostorije, u kojoj su izloženi neprocenjivi Kurani, od kojih mnogi potiču i pre više od jednog milenijuma.
    - Nacionalni muzej dragog kamenja, čiji je vlasnik Centralna banka ali je zapravo smešten ispod centralnog ogranka banke Meli, verovatno je najveća turistička atrakcija u Tehranu. Ako ste već posetili umetničku galeriju u Golestanskoj palati, već ste videli neverovatni nakit kojim su se kitili vladari dinastija Safavid i Kadžar. Dođite ovde i gledajte prave stvari.

    Dvorci i palate

    Sagrađena na samom kraju 16. veka, kao rezidencija šaha Abasa I, veličanstvena palata Ali Kapu, koja se sastoji iz 6 spratova, takođe je služila i kao znameniti prolaz do kraljevskih palata koje su se nalazile u parkovima izvana (’’Ali Kapu’’ znači ’’Alijeva kapija’’). Imenovana po junaku cara Abasa, Imamu Aliju, sagrađena je kako bi ostavljala snažan utisak, a sa svojih 6 spratova i 48 metara visine to doista i čini. Francuski putnik ser Džon Šardin je za nju rekao da je ’’najveća palata ikad sagrađena u nekom glavnom gradu’’.

    Verski objekti

    - Džamija Imam je jedna od najlepših na svetu. Bogatstvo njenih mozaika izrađenih od plavih pločica i savršene proporcije njene arhitekture iz doba dinastije Safavid, tvore vizualno zadivljujući spomenik mašti šaha Abasa I i umeću njegovog arhitekte. Dragoceni ukrasi džamije savršeno dopunjavaju arhitektonsku eleganciju.
    - Jedna od najvećih drevnih džamija u Iranu jeste Džamija mučenika, čije pravougaono dvorište pokriva više od 11.000 kvadratnih metara. Izgrađena na početku 13. veka, ova džamija je delimično bila pregrađivana mnogo puta, i sada poseduje veoma malo od nekadašnjih dekoracija, iako može da se pohvali nekim impresivnim svodovima. Smeštena je ispod jutara neugledno naboranog fiberglasa, i otvorena je jedino petkom, kada se i dalje koristi za molitve.

    Ostale atrakcije

    Bazar-e Bozorg u Isfahanu povezuje Imamski trg sa džamijom Džameh, 1,7 km na severoistoku. Nadsvođeni prolazi bazara su pokriveni malim kupolama, od kojih svaka ima otvore na svojim oknima na vrhu, kroz koje dopire svetlost koja pada na prometne ulice ispod. Dok su najstariji delovi bazara, oko džamije Džameh, više od hiljadu godina stari, najveći deo od onoga što se danas može od nje videti sagrađen je za vreme agresivnih ekspanzija šaha Abasa u ranim 1600-tim.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Jelo od pirinča i kebaba zvano ’’čelo kebab’’, i gomila njegovih varijanti, jesu najuobičajenije (i često i jedino) jelo na menijima iranskih restorana. Ražnjić sa grilovanim mesom se služi na pahuljastom pirinču, zajedno sa nizom začina. Svom pirinču možete dodati puter, grilovani paradajz i kiseli sos koji se naziva ’’somag’’, dok se u nekim restoranima može naći i sirovo žumance.
    Lepinja je još jedan od stubova iranske kuhinje. Služi se za doručak, sa biljem, feta-sirom i raznim vrstama džema, ili služi kao prilog uz obroke.

    Piće

    Crni čaj je nacionalno bezalkoholno iransko piće. Služi se jako, sa šećerom u kristalima ili u kockicama, koji se mora vešto držati među zubima dok se pije čaj.

    Šta raditi i gde izaći

    - Posetite malo oazijsko selo Garmeh, okruženo palmama i smešteno oko malog izvora. Ne očekujte nikakve luksuzne hotele, no, ovakva prilika da se iskusi duboka tišina pustinje je doista vrhunska.
    - Približite se devičanskim koralima i raznobojnom morskom životu u vodama oko ostrva Kešm na jugu. Obližnje ostrvo Kiš jeste još jedna dobra lokacija za ronioce-entuzijaste - ronilačka škola nudi niz kurseva PADI-ja.
    - Na svetu bukvalno ne postoji bolje mesto na kome biste mogli da nađete autentičan persijski ćilim i duž gradskih bazara ćete stalno nailaziti na različite prodavce dotičnih. Bacite se u novo iskustvo – uzmite čaj, izaberite svoj omiljeni i trampite se sa osmehom.
    - Mejmand je trogloditska naseobina smeštena u brdskom vencu u blizini južne obale. Procenjuje se da su ljudi naseljavali ovu oblast duže od 3000 godina, a današnji stanovnici i dalje žive u prirodnim i veštačkim pećinama.
    - Velike su šanse da ćete, dok putujete kroz zemlju, biti redovno pozivani na čaj u dom nekog od lokalnih stanovnika. Zaboravite na bilo kakvu urođenu rezervisanost i pristanite - to bi moglo da bude vaše najbolje iskustvo.
    - Prvobitno sagrađen kao vojna lokacija, da bi potom postao ključno trgovačko mesto za one koji putuju u Indiju i za Indiju, Kerman sadrži neke zanimljive muzeje, impozantne džamije i - kako se i da pretpostaviti - jedan veličanstveni živahni bazar.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti