Indonezija

Upit za sve partnere

Indonezija (3)

   Indonezijski arhipelag, koji se prostire duž Ekvatora, predstavlja niz fantastičnih ostrva okruženih tropskim morima. Indonezija je jedna od poslednjih destinacija na zemlji koje odolevaju pojavi globalizacije. Treća po brojnosti populacije na svetu, Indonezija poseduje neverovatnu kulturnu baštinu i geografskie destinacijae koje tek čekaju treba da se istraže.
   Floru ovog predivnog arhipelaga čine velike peščane plaže, nekada aktivni vulkanski krateri, bujni prostori pokriveni zelenilom i kišnim šumama.

   Geografija i klima

   Položaj

   Indonezija, zvanično Republika Indonezija je zemlja u jugoistočnoj Aziji i Okeaniji. To je arhipelag koji obuhvata skoro 13.000 ostrva. Graniči se na kopnu sa Papua Novom Gvinejom, Istočnim Timorom i Malezijom. Ostale države u blizini Indonezije su Singapur, Filipini, Australija i Andamani i Nikobari (Indijska ostrva)

   Regioni i okruzi

   Indonezija je izdeljena na 33 provincije, od koji pet imaju poseban status. Provincije su dalje podeljene na regenstva i gradove, a oni su dele na okruge. Okruzi se na kraju dele na manje grupacije sela.

   Klima

   Indonezija ima tropsku klimu, jer se proteže duž Ekvatora, a u toku godine ima dva perioda u kojima vlada monsunska klima. Temperatura slabo varira tokom godine. Prosečna dnevna temperatura se kreće između 26-30°C.

   Razumevanje

   Kultura

   Indonezija ima oko 300 etničkih grupa, svaka sa svojim kulturnim identitetom koji izgrađivan vekovima. Takođe se nalazila i pod uticajem indijske, arapske, kineske i evropske kulture. Tradicionalni javanski i balinski plesovi kao i predstave lutkarskog pozorišta (wayang), sadrže aspekte Hinduističke kulture i mitologije. Najdominantniji uticaj na indonežanskou arhitekturu su imali indijski, ali ni kineski, arapski i evropski uticaj nije zanemarljiv.

   Jezik

   Službeni jezik je indonežanski.

   Religija

   Dok je sloboda veroispovesti proklamovama Ustavom, vlada Republike Indonezije zvanično priznaje samo šest religija: islam, protestantizam, katolicizam, hinduizam, budizam i konfučijanizam.

   Turističke atrakcije

   Muzeji

   Nedaleko od ulaza u „Sunda Kelapa” nekoliko starih magacina (datiraju iz 1652.godine) pretvoreno je u Bahari muzej. Muzej predstavlja odlično mesto gde možete naučiti o pomorskoj istoriji grada i premda su neke od zgrada potpuno prazne, postoje odlične table za turiste na kojima se mogu naći različite pojedinosti. Ispod masivnih greda od drveta ovih velikih stovarišta izloženi su različiti predmeti: sekstant (korisitio se za navigaciju na moru), tradicionalni brodovi iz okoline Indonezije, lampa sa svetionika i slične stvari.

   Dvorci i palate

   “Maimoon Palace“ - sagrađena od strane sultana od Delija 1888.godine, ova tridesetosobna palata je izgrađena pod malajskim, mogulskim i italijanskim kulturnim uticajima. Samo je dnevna soba otvorena za javnost. U njoj se nalazi raskošni vladarski presto. Jedno od krila ovog objekta naseljava sultanova familija. Sadašnji sultan, Aria Mahmud Lamađiđi, je bio samo osmogodišnjak kada je bio inaugurisan kao 14-ti sultan Delija, 2005.godine, zamenjujući tako svog oca koji je poginuo u avionskoj nesreći. On je njamlađi sultan u istoriji Delija. Rezidencija mu je sada na ostrvu Sulavezi, a funkcija više ceremonijalnog karaktera.

   Verski objekti

   Istiqlal džamija u Džakarti je najveća u jugoistočnoj Aziji. Ova nacionalna džamija je sagrađena u čast indonežanske nezavisnosti. Upravo zato džamija nosi naziv Istiqlal, što na arapskom jeziku znači nezavisnost.

   Ostale atrakcije


   Gunung Kawi (Bali) - Kompleks od 10 hramova izrezbarenih unutar kamenih niša visine 7 metara.

   Kulinarski specijaliteti

   Hrana

   Sa svojih 13 hiljada ostrva, koliko obuhvata arhipelag, Indonezija ima svakako šta da ponudi imajući u vidu raznolikost svakog od tih ostrva.
   Rijsttafel (rice table) je holandski „švedski sto” od 12 različitih jela (meso, riba, povrće, jela sa karijem) koja se služe sa pirinčem.
   Sate - komadići govedine, ribe, svinjetine, jagnjetine spremljeni na roštilju i potom potopljeni u sos od kikirikija.

   Piće

   Indonežani konzumiraju i crnu kafu (kopi) i čaj (teh).
   Es - sirupi, voće, želei koji se služe se ledom i iako su ovde svrstana u pića mogu takođe biti svrstana i u dezerte.
   Tuak - vino od palminog soka.
   Lokalno pivo je takođe popularno.

   Šta raditi i gde izaći

   - Na severozapadnom kraju ostrva Lobok nalaze se tri neodoljive plaže sa koralnim grebenima, bungalovima i kilometrima peščanih plaža. Za one koji su zainteresovani za noćni život, noćni klubovi nisu daleko.
   - Staze koje vode kroz kišne šume - Irian Jaje, Kalimantana i Sumatre nude vam najudaljenije i najnetaknutije terene. Putovanja uključuju posetu Nacionalnom parku Bukit Barisan na Sumatri i Muler planinamana na Kalimantanu.
   - Indonezijska obala je poznata po tome da sadrži 15% ukupne mase koralnih grebena na svetu. Nacionalni park Bunaken i „Lembeh Strait” na Severnim Sulavezima su izvanredni. Oko 300 tipova korala i 3000 vrsta ribe čeka vas ovde.
   - Najbolje destinacije za surfovanje su Bali, Flores, Javam, Lombok, Sumatra, Sumba i Sumbava.
   Upit za sve partnere
   Detaljno pretraživanje
   Hit ponude
   Kružne ture

   Kružne ture

   Znameniti gradovi
   Nezaboravni pejzaži
   Od mita do stvarnosti
   Izleti i vikend ture

   Izleti i vikend ture

   Upoznajte Srbiju
   Posetite Evropu
   Uživajte u vikendu
   First minute

   First minute

   Popusti za rane uplate
   Najbolje ponude
   Top destinacije
   Metropole

   Metropole

   Svetske metropole
   Turističke atrakcije
   Nezaboravna putovanja