Indonezija

Upit za sve partnere

Indonezija (0)

    Indonezijski arhipelag, koji se prostire duž Ekvatora, predstavlja niz fantastičnih ostrva okruženih tropskim morima. Indonezija je jedna od poslednjih destinacija na zemlji koje odolevaju pojavi globalizacije. Treća po brojnosti populacije na svetu, Indonezija poseduje neverovatnu kulturnu baštinu i geografskie destinacijae koje tek čekaju treba da se istraže.
    Floru ovog predivnog arhipelaga čine velike peščane plaže, nekada aktivni vulkanski krateri, bujni prostori pokriveni zelenilom i kišnim šumama.

    Geografija i klima

    Položaj

    Indonezija, zvanično Republika Indonezija je zemlja u jugoistočnoj Aziji i Okeaniji. To je arhipelag koji obuhvata skoro 13.000 ostrva. Graniči se na kopnu sa Papua Novom Gvinejom, Istočnim Timorom i Malezijom. Ostale države u blizini Indonezije su Singapur, Filipini, Australija i Andamani i Nikobari (Indijska ostrva)

    Regioni i okruzi

    Indonezija je izdeljena na 33 provincije, od koji pet imaju poseban status. Provincije su dalje podeljene na regenstva i gradove, a oni su dele na okruge. Okruzi se na kraju dele na manje grupacije sela.

    Klima

    Indonezija ima tropsku klimu, jer se proteže duž Ekvatora, a u toku godine ima dva perioda u kojima vlada monsunska klima. Temperatura slabo varira tokom godine. Prosečna dnevna temperatura se kreće između 26-30°C.

    Razumevanje

    Kultura

    Indonezija ima oko 300 etničkih grupa, svaka sa svojim kulturnim identitetom koji izgrađivan vekovima. Takođe se nalazila i pod uticajem indijske, arapske, kineske i evropske kulture. Tradicionalni javanski i balinski plesovi kao i predstave lutkarskog pozorišta (wayang), sadrže aspekte Hinduističke kulture i mitologije. Najdominantniji uticaj na indonežanskou arhitekturu su imali indijski, ali ni kineski, arapski i evropski uticaj nije zanemarljiv.

    Jezik

    Službeni jezik je indonežanski.

    Religija

    Dok je sloboda veroispovesti proklamovama Ustavom, vlada Republike Indonezije zvanično priznaje samo šest religija: islam, protestantizam, katolicizam, hinduizam, budizam i konfučijanizam.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    Nedaleko od ulaza u „Sunda Kelapa” nekoliko starih magacina (datiraju iz 1652.godine) pretvoreno je u Bahari muzej. Muzej predstavlja odlično mesto gde možete naučiti o pomorskoj istoriji grada i premda su neke od zgrada potpuno prazne, postoje odlične table za turiste na kojima se mogu naći različite pojedinosti. Ispod masivnih greda od drveta ovih velikih stovarišta izloženi su različiti predmeti: sekstant (korisitio se za navigaciju na moru), tradicionalni brodovi iz okoline Indonezije, lampa sa svetionika i slične stvari.

    Dvorci i palate

    “Maimoon Palace“ - sagrađena od strane sultana od Delija 1888.godine, ova tridesetosobna palata je izgrađena pod malajskim, mogulskim i italijanskim kulturnim uticajima. Samo je dnevna soba otvorena za javnost. U njoj se nalazi raskošni vladarski presto. Jedno od krila ovog objekta naseljava sultanova familija. Sadašnji sultan, Aria Mahmud Lamađiđi, je bio samo osmogodišnjak kada je bio inaugurisan kao 14-ti sultan Delija, 2005.godine, zamenjujući tako svog oca koji je poginuo u avionskoj nesreći. On je njamlađi sultan u istoriji Delija. Rezidencija mu je sada na ostrvu Sulavezi, a funkcija više ceremonijalnog karaktera.

    Verski objekti

    Istiqlal džamija u Džakarti je najveća u jugoistočnoj Aziji. Ova nacionalna džamija je sagrađena u čast indonežanske nezavisnosti. Upravo zato džamija nosi naziv Istiqlal, što na arapskom jeziku znači nezavisnost.

    Ostale atrakcije


    Gunung Kawi (Bali) - Kompleks od 10 hramova izrezbarenih unutar kamenih niša visine 7 metara.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Sa svojih 13 hiljada ostrva, koliko obuhvata arhipelag, Indonezija ima svakako šta da ponudi imajući u vidu raznolikost svakog od tih ostrva.
    Rijsttafel (rice table) je holandski „švedski sto” od 12 različitih jela (meso, riba, povrće, jela sa karijem) koja se služe sa pirinčem.
    Sate - komadići govedine, ribe, svinjetine, jagnjetine spremljeni na roštilju i potom potopljeni u sos od kikirikija.

    Piće

    Indonežani konzumiraju i crnu kafu (kopi) i čaj (teh).
    Es - sirupi, voće, želei koji se služe se ledom i iako su ovde svrstana u pića mogu takođe biti svrstana i u dezerte.
    Tuak - vino od palminog soka.
    Lokalno pivo je takođe popularno.

    Šta raditi i gde izaći

    - Na severozapadnom kraju ostrva Lobok nalaze se tri neodoljive plaže sa koralnim grebenima, bungalovima i kilometrima peščanih plaža. Za one koji su zainteresovani za noćni život, noćni klubovi nisu daleko.
    - Staze koje vode kroz kišne šume - Irian Jaje, Kalimantana i Sumatre nude vam najudaljenije i najnetaknutije terene. Putovanja uključuju posetu Nacionalnom parku Bukit Barisan na Sumatri i Muler planinamana na Kalimantanu.
    - Indonezijska obala je poznata po tome da sadrži 15% ukupne mase koralnih grebena na svetu. Nacionalni park Bunaken i „Lembeh Strait” na Severnim Sulavezima su izvanredni. Oko 300 tipova korala i 3000 vrsta ribe čeka vas ovde.
    - Najbolje destinacije za surfovanje su Bali, Flores, Javam, Lombok, Sumatra, Sumba i Sumbava.
    Umri muški
    21:00Pink Action
    Umri muški
    Dežurni krivci
    22:30Prva Plus
    Dežurni krivci
    Maratonci trče počasni krug
    22:43Pink Film
    Maratonci trče...
    Večni sjaj besprekornog uma
    22:50TV1000
    Večni sjaj...
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu