Mumbai - Indija

Mumbai (0), Indija (0)
Mumbai, Indija - avio karte, hoteli, aranžmani, egzotična putovanja, krušne ture

Osim što je dom Bolivuda i modna prestonica Indije, Mumbai je i centar trgovine draguljima.
Stisnut na malom ostrvu koje je povezano sa kopnom mostovima, Mumbai je najveći grad u Indiji i finanjsiski je epicentar ove zemlje.
U pitanju je metropola koja odiše bogatstvom, skupim nekretninama, blistavim oblakoderima i visokom modom. Mumbai je takođe i grad ekstremnih nejednakosti bogatstvo i apsolutno siromaštvo stoje rame uz rame.
Šta god da izaberete da iskusite u Mumbaiu, jedna stvar je izvesna: grad će sigurno ostaviti neizbrisiv utisak na vas.

Geografija i klima

Položaj

Mumbai (ranije poznat kao Bombaj) je glavni grad indijske države Maharaštra.

Regioni i okruzi


Mumbai je ogroman grad podeljen na nekoliko okruga.

Klima

Mumbai ima specifičnu tropsku vlažnu i suvu klimu, sa sedam meseci suše i maksimalnim pljuskovima u julu.

Razumevanje

Kultura

Kultura Mumbaia je mešavina tradicionalnih festivala, hrane, muzike i pozorišta. Grad nudi kosmopolitski način života sa raznovrsnom hranom, zabavom i noćnim životom, koji su dostupni u izobilju - neuporedivo više nego u drugim svetskim gradovima.

Jezik

Zvanični jezik je hindi.

Religija

Hinduizam, islam, budizam, đainizam, hrišćanstvo, sikizam.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej brod Vikrant je napravljen 1945.godine, Indijska mornarica ga je kupila 1957.godine, a masivni nosač aviona INS Vikrant sada služi kao muzej. Ulaz u njega sadrži vožnju trajektom izvan broda, šetnje kroz različite prostorije, posetu brodskom s.a.d.štu (prikazujući zvona za ronjene, podmornice i raznovrsne avione) i na kraju enormnu palubu sa trakom za poletanje i sletanje aviona.
- Mani Bhavan je mali ali krajnje dirljv muzej koji se nalazi u zgradi gde je Mahatma Gandi boravio tokom poseta Bombaju od 1917. do 1934. godine. Muzej prikazuje sobu gde je ovaj indijski lider formulisao svoju filozofiju ili satyagraha (nenasilni protest koji je Gandi popularisao) i pokrenuo 1932. godine kampanju građanske neposlušnosti koja je dovela do kraja britanske vladavine. Eksponati uključuju fotografije, zajedno sa diaramama i originalnim dokumentima, kao što su pisma koje napisao Adolfu Hitleru i Frenklinu Ruzveltu. - Ne tako daleko, nalazi se August Kranti Maidan, mesto gde je pokrenuta kampanja da se nagovore Britanci da prekinu operaciju „Indija“ 1942.godine.

Dvorci i palate

- Tadž Mahal palata i kula - jedno omiljenih znamenitosti Mumbaija, ovaj grandiozni hotel je dospeo na naslovne strane novina u novembru 2008.godine kada je postao meta terorističkog napada. Iako je pretrpela značajnu štetu, ova građevina vodi turiste kroz istoriju grada posle 1903.godine i vredi je posetiti. Ovo zdanje je ugostilo sve od Bitlsa do Bila Klintona. Čak iako ne planirate da odsednete ovde, vredno je svratiti samo da ga pogledate.

Verski objekti

Haji Ali Džamija je jedan od najupečatljivih hramova u Mumbaiju. Izgrađena je u 19.veku, sadrži grobnicu svetog Haji-a, a legenda kaže da je Haji Ali umirao dok je bio na hodočašću u Meki i da je njegov kovčeg čudesno doplivao na ovo mesto.

Ostale atrakcije


- Gateway of India (Indijska kapija) gleda na luku Mumbai. Ova zaista ogromna kapija od bazalta napravljena je u islamskom stilu iz 16.veka karakterističnom za Guždarat, u sećanje na posetu Kralja Džordža V 1911.godine. Izgradnja je završena 1924.godine. Ironično, samo 24 godine nakon posete Kralja Džordža, korišćena je prilikom parade koja je označavala kraj britanske vladavine na ovom prosotru i početak nezavisnosti Indije.
- Chowpatty je idealno mesto za sve one koje žele da uživaju u svežem vazduhu. Doživite nezaboravno iskustvo lutajući kroz mnogobrojne plažne šatre gde se služi bhelpuri (jelo sa pirinčem i razčičitim vrstama povrća i tamarind sosom) ili idite na masažu glave.Voda nije najčistija, ali plaže su besplatne, postoje spasioci i osvetljene su noću. Posetite Chowpatty uveče jer predstavlja bitan deo u svakom putovaju po Mumbaiju.
- U sredini Mumbai luke, 9 kilometara severno od Indijske kapije (Gateway of India), hramovi u kamenu na ostrvu Elefanta su pod zaštitom Unesko svetske baštine i vredi preći vodu zbog njih. Unutar ovih hramova nalaze se bukvalno lavirinti hodinika koji povezuju pećine čije zidove ukrašava umetnost rezbarenja koja spada u jednu od najznačajnijih u celoj Indiji.
- Svakako se izdvaja Šiva hram, koji sadrži 6 metara visoku statuu troglave boginje Šive prikazujući je kao uništitelja, spasioca i čuvaoca univerzuma.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Nemojte napuštati Mumbai a da ne probate:
- Gujrati, Maharashtrian i Kerala Thali
- Indijsko - kinesku hranu
- Goan morsku hranu
- Ne zaboravite ni chaat (Bhelpuri, Pav Bhaji ili neki drugi), naravno koliko vaš stomak može da podnese.

Šta raditi i gde izaći

- Hroniman Circle (originalno Elphinstone Circle) središte je oblasti Forta. Reč je o ogromnom parku sa baštama u sredini, otvorenim za javnost nudeći prirodni zaklon od kakofonije ulica.
- U toku borbe za nezavisnost, Krug je preimenovan u Horniman Krug, po uredniku Bombaj Hronike u to vreme, Bendžaminu Horimanu, koji je bio strastveni pristalica nezavisne Indije.
Mumbaijev 136.godina stari Mahalaxmi Dhobi Ghat je mesto gde se prljavi veš gradskog stanovništva pere i suši. Svaki dan na stotine dhobi wallahs (pralje) pere veš koji se nalazi u stotinu torbi koje čekaju red na korito.
- Malbar brdo nudi odlične poglede na Mumbai. Brdo je jedno od najekskluzivnijih stambenih oblasti u Mumbaiju i domovi nekih od najvećih gradskih bogatuna nalaze se ovde. Mesto zvanične guvernerske rezidencije je ovde. Oblast je takođe dom Banganga (drevnog rezervoara za vodu koji čini deo kompleksa Walkeshwar hrama), i terasastih Hanging Gardens.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Banje i wellness

Banje i wellness

Banjski turizam
Opuštanje u spa centrima
Odmor i dobra zabava
Zimovanje

Zimovanje

Skijaški aranžmani
Najbolji zimski centri
Hoteli i apartmani
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti