Goa - Indija

Goa (0), Indija (0)
Goa, Indija - hoteli, avio karte, aranžmani, kružne ture, egzotična putovanja

Palme koje se njišu, beli pesak i blistava voda: tri elementa kojima čarobne obale Goe privuku dva miliona posetilaca godišnje. Pored turizma glavni izvor prihaoda u ovom mestu je rudarstvo. Goa je bogata mineralima i rudama gvožđa, boksita, mangana.
Goa se nalazi na zapadnoj obali i izlazi na Arapskio more. Pripadala Portugaliji skoro 500 godina, a uticaj kolonijalne vladavine i dalje je svuda vidljiv: u izvrsnoj staroj arhitekturi, u istočnjačko-zapadnjačkoj kuhinji.

Geografija i klima

Položaj

Goa se nalazi u jugozapadnoj Indiji u regionu poznatom kao Konkan i graniči se sa državom Maharaštrom na severu, sa Karnatakom ka istoku i jugu, dok Arapsko more formira njegovu zapadnu obalu.

Regioni i okruzi

Goa je podeljena na 2 distrikta, koji su podeljeni na poddistrikte.

Klima

U Goi vlada tropska monsunska klima.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je hindi.

Religija

Glavna veroispovest je hinduizam.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Deo franjevskog manastira iza Crkve Sv. Franje Asiškog nalazi se Arheološki muzej, u kojem se nalaze neki predivni fragmenti skulptura iz hinduskih hramova u Goi. Ovde ćete takođe naći dve velike bronzane statue. Jedna predstavlja portugalskog pesnika Luisa Vaza de Kamoesa, a nekada je stajala istaknuta na središnjem travnatom delu Stare Goe. Druga predstavlja Alfonsa de Albukerka, portugalskog osvajača i prvog guvernera Goe. Statua je nekada stajala u Azad Maidanu u Panadžiju, pre nego što je preseljena nakon Nezavisnosti.
- Unutar Samostana Sv. Monike, nalazi se Muzej hrišćanske umetnosti koji poseduje statue, slike i skulpture koje su tu prebačene iz Semeništa Rahol. Autori mnogi hrišćanskih umetničkih radova Goe tokom portugalskog doba bili su lokalni hinduski umetnici.

Dvorci i palate

Palácio do Deão: ova nedavno renovirana palata iz 18. veka, nekada je bila sedište osnivača Goe, a nalazi se na obali male reke Kušavati. Postoje planovi da se ovde napravi kulturni centar, ali zasad sama ova građevina i njeni prelepi vrtovi predstavljaju odlično mesto za posetu.

Verski objekti

- Bazilika Svetog Isusa je čuvena u rimokatoličkom svetu. U njoj se nalaze grobnica i posmrtni ostaci Sv. Fransiska Ksavera koji je 1541. godine dobio zadatak da širi hrišćanstvo u portugalskim kolonijama na Istoku.
- Izgradnja crkve Sé de Santa Catarina, najveće crkve u Staroj Goi, počela je 1562. godine i iako je bilo okončano do 1619., oltari nisu bili završeni sve do 1652. godine. Građevinski stil predstavlja mešavinu portugalske i gotičke gradnje, spoljašnjošt je toskanska a unutrašnjošt korintska. Na preostalom tornju nalazi se čuveno zvono koje se često naziva Zlatnim zvonom zbog svog bogatog zvuka. Glavni oltar je posvećen Sv. Katarini Aleksandrijskoj, a slike sa obe strane oltara predstavljaju scene iz njenog života.
- Crkva Sv. Avgustina su 1602. godine konstruisali avgustinski redovnici. Napušten je 1835. godine zbog represivne politike portugalske vlade, koja je rezultirala sudskim proterivanjem mnogih verskih redova iz Goe. Tako je i ova crkva ubrzo postala žrtva nemara i sve što je zaista ostalo od nje jeste toranj visok 46 m koji je služio kao zvonik i činio deo fasade.
- Modelovana na osnovu prvobitnog dizajna rimske Bazilike Sv. Petra, Crkvu Sv. Kaetana Tijenskog su podigli italijanski teatinski redovnici, koje je papa Urban III poslao u kraljevstvo Golkonde (blizu Hiderabada) kako bi propovedali hrišćanstvo. Redovnicima nije dozvoljen rad u Golkondi, tako da su se 1640. godine nastanili u Staroj Goi. Konstrukcija crkve je počela 1655.godine.

Ostale atrakcije

- Tvrđava nazvana po bogu Rami iz slavnog hinduskog epa Ramajane vekovima se nalazila na padini, kod ušća reke Sal. Portugalci su je zaposeli 1763. godine, a korišćena je kao zatvor do pre pola veka.
- Utočište za divlje životinje Bhagvan Mahavir se nalazi nedaleko od Molema, prostire se na 240 kvadratnih kilometara i najveći je park ove vrste u Goi (od četiri postojeća). Takođe obuhvata Molemski nacionalni park koji se prostire na 107 kvadratnih kilometara.
- Na najzapadnijoj tački poluostrva stoji stara tvrđava, Kabo Radž Bhavan, koja je danas zvanična rezidencija Guvernera Goe.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

- Pirinač sa ribljim karijem (’’Xit kodi’’ na konkanskom jeziku) je osnovno jelo u Goi.
- Goanska kuhinja je čuvena po svojim raznovrsnim jelima od ribe koja se sprema na razne složene načine. - - Kokos i kokosovo ulje se dosta koriste u goanskoj kuhinji, zajedno sa ljutim paprikama, začinima i sirćetom, koji hrani daju jedinstven ukus.
- Jela od svinjetine kao što su vindalu, Xacuti, chorisa i sorpotel spremaju se za velike verske praznike goanskih katolika.
- Egzotični paprikaš od povrća, poznat kao khatkhate, veoma je popularno jelo u prazničnim gozbama.

Šta raditi i gde izaći

- Opustite se na nekoj od plaža - Goa poseduje gotovo 70 km obale sa plažama.
- Posetite buvlju pijacu u Andžuni.
Ostani uz mene
05:45TV1000
Ostani uz mene
Panov lavirint
18:50CineStar...
Panov lavirint
Maratonci trče počasni krug
19:47Pink Film
Maratonci trče...
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%

Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja