Goa - Indija

Goa (0), Indija (0)
Goa, Indija - hoteli, avio karte, aranžmani, kružne ture, egzotična putovanja

Palme koje se njišu, beli pesak i blistava voda: tri elementa kojima čarobne obale Goe privuku dva miliona posetilaca godišnje. Pored turizma glavni izvor prihaoda u ovom mestu je rudarstvo. Goa je bogata mineralima i rudama gvožđa, boksita, mangana.
Goa se nalazi na zapadnoj obali i izlazi na Arapskio more. Pripadala Portugaliji skoro 500 godina, a uticaj kolonijalne vladavine i dalje je svuda vidljiv: u izvrsnoj staroj arhitekturi, u istočnjačko-zapadnjačkoj kuhinji.

Geografija i klima

Položaj

Goa se nalazi u jugozapadnoj Indiji u regionu poznatom kao Konkan i graniči se sa državom Maharaštrom na severu, sa Karnatakom ka istoku i jugu, dok Arapsko more formira njegovu zapadnu obalu.

Regioni i okruzi

Goa je podeljena na 2 distrikta, koji su podeljeni na poddistrikte.

Klima

U Goi vlada tropska monsunska klima.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je hindi.

Religija

Glavna veroispovest je hinduizam.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Deo franjevskog manastira iza Crkve Sv. Franje Asiškog nalazi se Arheološki muzej, u kojem se nalaze neki predivni fragmenti skulptura iz hinduskih hramova u Goi. Ovde ćete takođe naći dve velike bronzane statue. Jedna predstavlja portugalskog pesnika Luisa Vaza de Kamoesa, a nekada je stajala istaknuta na središnjem travnatom delu Stare Goe. Druga predstavlja Alfonsa de Albukerka, portugalskog osvajača i prvog guvernera Goe. Statua je nekada stajala u Azad Maidanu u Panadžiju, pre nego što je preseljena nakon Nezavisnosti.
- Unutar Samostana Sv. Monike, nalazi se Muzej hrišćanske umetnosti koji poseduje statue, slike i skulpture koje su tu prebačene iz Semeništa Rahol. Autori mnogi hrišćanskih umetničkih radova Goe tokom portugalskog doba bili su lokalni hinduski umetnici.

Dvorci i palate

Palácio do Deão: ova nedavno renovirana palata iz 18. veka, nekada je bila sedište osnivača Goe, a nalazi se na obali male reke Kušavati. Postoje planovi da se ovde napravi kulturni centar, ali zasad sama ova građevina i njeni prelepi vrtovi predstavljaju odlično mesto za posetu.

Verski objekti

- Bazilika Svetog Isusa je čuvena u rimokatoličkom svetu. U njoj se nalaze grobnica i posmrtni ostaci Sv. Fransiska Ksavera koji je 1541. godine dobio zadatak da širi hrišćanstvo u portugalskim kolonijama na Istoku.
- Izgradnja crkve Sé de Santa Catarina, najveće crkve u Staroj Goi, počela je 1562. godine i iako je bilo okončano do 1619., oltari nisu bili završeni sve do 1652. godine. Građevinski stil predstavlja mešavinu portugalske i gotičke gradnje, spoljašnjošt je toskanska a unutrašnjošt korintska. Na preostalom tornju nalazi se čuveno zvono koje se često naziva Zlatnim zvonom zbog svog bogatog zvuka. Glavni oltar je posvećen Sv. Katarini Aleksandrijskoj, a slike sa obe strane oltara predstavljaju scene iz njenog života.
- Crkva Sv. Avgustina su 1602. godine konstruisali avgustinski redovnici. Napušten je 1835. godine zbog represivne politike portugalske vlade, koja je rezultirala sudskim proterivanjem mnogih verskih redova iz Goe. Tako je i ova crkva ubrzo postala žrtva nemara i sve što je zaista ostalo od nje jeste toranj visok 46 m koji je služio kao zvonik i činio deo fasade.
- Modelovana na osnovu prvobitnog dizajna rimske Bazilike Sv. Petra, Crkvu Sv. Kaetana Tijenskog su podigli italijanski teatinski redovnici, koje je papa Urban III poslao u kraljevstvo Golkonde (blizu Hiderabada) kako bi propovedali hrišćanstvo. Redovnicima nije dozvoljen rad u Golkondi, tako da su se 1640. godine nastanili u Staroj Goi. Konstrukcija crkve je počela 1655.godine.

Ostale atrakcije

- Tvrđava nazvana po bogu Rami iz slavnog hinduskog epa Ramajane vekovima se nalazila na padini, kod ušća reke Sal. Portugalci su je zaposeli 1763. godine, a korišćena je kao zatvor do pre pola veka.
- Utočište za divlje životinje Bhagvan Mahavir se nalazi nedaleko od Molema, prostire se na 240 kvadratnih kilometara i najveći je park ove vrste u Goi (od četiri postojeća). Takođe obuhvata Molemski nacionalni park koji se prostire na 107 kvadratnih kilometara.
- Na najzapadnijoj tački poluostrva stoji stara tvrđava, Kabo Radž Bhavan, koja je danas zvanična rezidencija Guvernera Goe.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

- Pirinač sa ribljim karijem (’’Xit kodi’’ na konkanskom jeziku) je osnovno jelo u Goi.
- Goanska kuhinja je čuvena po svojim raznovrsnim jelima od ribe koja se sprema na razne složene načine. - - Kokos i kokosovo ulje se dosta koriste u goanskoj kuhinji, zajedno sa ljutim paprikama, začinima i sirćetom, koji hrani daju jedinstven ukus.
- Jela od svinjetine kao što su vindalu, Xacuti, chorisa i sorpotel spremaju se za velike verske praznike goanskih katolika.
- Egzotični paprikaš od povrća, poznat kao khatkhate, veoma je popularno jelo u prazničnim gozbama.

Šta raditi i gde izaći

- Opustite se na nekoj od plaža - Goa poseduje gotovo 70 km obale sa plažama.
- Posetite buvlju pijacu u Andžuni.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu