Delhi - Indija

Delhi (0), Indija (0)
Delhi, Indija - aranžmani, hoteli, hosteli, avio karte, metropole, kružne ture

Delhi – sa svojim agresivnim reklamama i metežom na ulicama koji stvarajaju kako pešaci tako i vozila – može na turiste koji ga prvi put posećuju ostaviti veoma nepovoljan utisak. Ali ne treba dozvoliti da vas ovi prvi utisci zavedu, jer se radi o stvarno multidimenzionalnoj metropoli. Potrebno je da se samo malo dublje zagrebe ispod površine i otkriju pravi dragulji glavnog grada Indije: zanosni drevni spomenici, veličanstveni muzeji, živahna umetnost i jedno od najboljih mesta za klopu u ovom delu sveta.

Geografija i klima

Položaj

Delhi je najveći grad u severnoj Indiji.

Regioni i okruzi

Delhi je veliki grad podeljen na nekoliko okruga.

Klima

U Delhiju vlada vlažna subtropska klima. Leta su duga i ektremno topla, od početka aprila do sredine oktobra, sa monsunskim periodima između.

Razumevanje

Kultura

Kultura Delhija je u velikoj meri plod duge istorije ovog grada kao glavnog grada Indije. Velika kulturna baština svedoči o tome: 1200 različitih građevina i oko 175 spomenika.

Jezik

Zvaničan jezik je hindi.

Religija

Hinduizam je daleko najviše zastupljen.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Indira Gandi memorijalni muzej – bivša rezidencija Indire Gandi je sada fascinantni muzej koji sadrži izložbu artefakata, fotografija i isečaka iz novina, kao i lične stvari uključujući i odeću koju je nosila kada je ubijena 1984.godine.
Neke od soba su očuvane u originalnom stanju i nude lep uvid u njen život. Druge, su posvećene njenom sinu (Rajiv), takod ubijenom, 1991.godine od strane bombaša samoubice. Ostaci odeće koje je on tom prilikom nosio su izloženi. Na izlasku, proći ćete pored ogradjene staze od kristala koja simbolički predstavlja poslednje korake Indire Gandi, pre njenog ubistva.
- Muzej Vrhovnog suda Indije – svedočeći o pravnoj istoriji Indije, ovaj mali muzej sadrži dve interesantne galerije. Jedna galerija se fokusira na indijski pravosudni sistem, čiji počeci datirahu iz perioda od 3 500 godina pre nove ere.
Druga galerija je posvećena Federalnim i Vrhovnim sudovima sa izložbama koje uključuju sudijsku stolicu s početka 20.veka, portrete sudija iz perioda Britanske Indije kao i originalne rukopise najvažnijih sudskih odluka, uključujući i onu koja se ticala slučaja Indire Gandi. Fotografisanje je zabranjeno.

Verski objekti

- Bahai House of Worship (Lotus hram) – ovaj izvanredni hram ima oblik svetog lotusovog cveta. Dizajniran od strane Iransko-kandaskog arhitekte (Fariborz Sahba) 1986.godine, poseduje 27 besprekornih latica od belog mermera. Bahai filozofija uči o postojanju univerzalnog mira i eleminisanju svake predrasude, a sledbenici svih vera su dobrodošli da se mole ili meditiraju u tišini u skladu sa svojom sopstvenom religijom.
- Akshardham Temple – nalazi se na perifieriji Delhija Otvoren 2005.godine, ovaj hram sačinjen od kamena boje lososa i belog mermera, sadrži 20 000 božanstava i oslikava tradicionalne Orissan, Gujarati, Mughal i Rajasthani arhitektonske elemente.
- Svetilište Nizam-ud-din – preko puta Humajunove grobnice nalazi se ovo svetilište. Ono je ujedno i mesto gde je sahranjen islamski sufistički svetac Nizam-ud-din Chisti, koji je umro 1325.godine u 92. godini.

Ostale atrakcije

- Druge važnije grobnice uključuju grob (Jahanara), ćerke (Shah Jahan), zatim tu su (Amir Khusru) poznati Urdu pesnik, kao i Atgah Khan i njegov sin Akbar. Atgah Khan je bio ubijen od strane Adham Khan u Agri. Nakon toga je Akbar ubio Aham Khan, i njegov grob se sada nalazi blizu Qutb Minar.
- Khari Baoli – pijaca sa začinima, se prostire duž ulice koja ide od Fatehpuri džamije do zapadnog oboda starog grada. Ovde možete naći ogromne vreće sa različitim biljem i začinima.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Ako vam se jede chaat –popularna užina koju možete naći u svim uličnim barovima, Delhi je pravo mesto za vas. Tapas(Španija) ili mezze (Grčka) su mu dosta slični. U pitanju je testo punjeno krompirom, sočivom ili nečim drugim, na kraju poliveno jogurtom, čatnijem (začin) i drugim začinima. Jede se odmah.

Šta raditi i gde izaći

- Sultanpur nacionalni park (Haryana) – nalazi se oko 47 kilometara daleko od Delhija. Dom je za oko 250 vrsta ptica. Ovo malo jezero i močvaru je najbolje posetiti u periodu izmedju novembra i marta kada više od 100 migrirajućih vrsta posećuje ovaj park.
- Jugozapadno od Agre i nekoliko sati vožnje kolima ili vozom južno od Delhija, nalazi se Ranthambore nacionalni park. Ovaj park vam nudi da vidite tigrove, leoparde, hijene, krokodile, zmije i još mnogo toga – Indijska varijanta safarija.
- Kanwar Shikna – odlična lokacija za parasailing, hang-gliding ili eventualno hot air ballooning.
- Tereni za golf – Delhi poseduje odlične terene za golf, koji su na ovim prostorima relikt iz perioda britanske vladavine. Jedan od takvih je Delhi Golf Klub, koji se nalazi na Dr Zakir Hussain Road i datira još iz 1930. godine.
Umri muški
21:00FOX
Umri muški
Davitelj protiv davitelja
22:45Pink Film
Davitelj protiv...
Sneč
23:00Pink Action
Sneč
Ona
23:00Pink Movies
Ona
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%

Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Zimovanje

Zimovanje

Skijaški aranžmani
Najbolji zimski centri
Hoteli i apartmani
Egzotične destinacije

Egzotične...

Putovanja iz snova
Egzotične zemlje
Daleke destinacije