Indija

    Indija je sedma po veličini, a druga najmnogoljudnija zemlja na svetu. Ona je prostrana, raznolika i iznad svega nezaboravno prelepa. Ovde svetlucavi vozovi prolaze kroz ruralna sela u kojima se život nije menjao stotinama godina. Indija obiluje netaknutim planinama i brdima, od uzvišene lepote moćnih Himalaja do prelepih borovih šuma, voćnjaka i bučnih potoka. A na plažama Goe i Kerale možete uživati u tropskim blaženstvima.

    Geografija i klima

    Položaj

    Indija, zvanično Republika Indija, jeste zemlja u Južnoj Aziji. Povezana je sa Indijskim okeanom na jugu, Arapskim morem na jugozapadu i Bengalskim zalivom na jugoistoku. Deli granice sa Pakistanom na zapadu, Narodnom Republikom Kinom, Nepalom i Butanom na severoistoku i Burmom i Bangladešom na istoku.

    Regioni i okruzi

    Indija je federacija koja se sastoji od 28 država i 7 saveznih teritorija.

    Klima

    Na indijsku klimu u mnogome utiču Himalaji i pustinja Tar, a zajedno utiču i na letnje i zimske monsune. Četiri glavne klimatske grupe zastupljene su u Indiji: tropska vlažna, tropska suva, subtropska vlažna i planinska klimatska grupa.

    Razumevanje

    Kultura

    Indijska kulturna istorija stara je više od 4500 godina. Tokom Vedskog doba zacrtane su osnove hinduističke filozofije, mitologije i književnosti. Zasnovana su i mnoga verovanja i običaji koji postoje i dan-danas, kao što su darma, karma, joga i mokša. Indija je značajna po svojoj verskoj raznovrsnosti, sa hinduizmom, sikizmom, islamom, hrišćanstvom i džainizmom koje su neke od glavnih veroispovesti ove zemlje.

    Jezik

    U Indiji postoje dve glavne jezičke porodice: indo-arijska i dravidska. Ostali jezici koji se govore potiču iz austro-azijatskih i tibeto-burmanskih jezičkih porodica.

    Religija

    Hinduizam je najveća veroispovest u Indiji a odmah iza njega su sledeće verske skupine, po veličini: muslimani, hrišćani, siki, budisti, džaini, jevreji, zoroastrijanci i bahajci.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Čim uđete kroz glavnu kapiju kompleksa Tsuglagkang, u Tibetanskom muzeju se kroz fotografije, intervjue i video-zapise upoznajete sa tragičnom istorijom kineske okupacije i tibetanskog egzodusa koji je usledio nakon toga. Poseta ovom muzeju se obavezno preporučuje svakome ko ostaje u Meklaud Gandžu
    - Deo franjevačkog manastira iza Crkve Sv. Franje Asiškog sada je Arheološki muzej u kojem se nalaze neki predivni fragmenti skulptura iz hinduskih hramova u Goi. Ovde ćete takođe videti dve velike bronzane statue: jedna predstavlja portugalskog pesnika Luisa Vaza de Kamoesa, dok druga predstavlja Alfonsa de Albukerka, portugalskog osvajača i prvog guvernera Goe.

    Dvorci i palate

    Ekscentričnost je jedina reč kojom se može opisati palata Man Sing - vladarska palata ukrašena frizom od žutih patki. Mozaik od pločica sa slonovima, tigrovima i krokodilima u plavoj, žutoj i zelenoj boji, ističu i alternativni identitet palate - Čit Mandir ili Obojena palata.
    Podigao ju je Man Sing, vladar Tomara između 1486 i 1516. Ovaj primer rane hinduske arhitekture sastoji se od dva otvorena dvorišta koja su okružena apartmanima na dva nivoa. Ispod nivoa zemlje nalaze se još dva sprata u kojima se boravilo za vreme visokih temperatura. Ti spratovi su povezani cevima za komunikaciju koje su ugrađene u zidove.

    Verski objekti

    - Hram Sri Minakši je posvećen trogrudoj ribookoj boginji Minakši Aman. Mnogi ga smatraju vrhuncem arhitekture hramova Južne Indije, zdanjem od ključnog značaja za estetsku baštinu ovog regiona, isto što i Tadž Mahal znači za Severnu Indiju. To baš i nije hram u uobičajenom smislu te reči već kompleks na 6 hektara, okružen sa 12 gopurama, od kojih je najviša visoka 52 m. Sve su ukrašene rezbarijama kojima su predstavljene čete bogova, boginja, demona i heroja.
    - Poluskriveni hram Ura Tara drugi je hram po posvećenosti u Guvahatiju a okružuju ga ribnjaci Džorpulkuri, u najprestižnijoj stambenoj četvrti u centru grada.

    Ostale atrakcije

    Koliko volite kič toliko ćete uživati i u Vrtu niti, koji se sastoji od 150 vrsta ’’biljaka’’ iz čitavog sveta. Brižljivo do detalja su reprodukovane pomoću niti izatkanih rukom. Tu tehniku tkanja nitima usavršio je keralanski umetnik Entoni Džozef, idejni tvorac vrta. Bilo je potrebno 12 godina i 50 zanatlija da bi se ovo delo privelo kraju, što je veoma impresivno.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Indijska kuhinja je izvrsna i zauzima počasno mesto među najčuvenijim kuhinjama sveta. Indijska hrana je ljuta budući da su Indijci skloni ka korišćenju raznih začina.
    Kulfi je vrsta indijskog sladoleda u čvrstom stanju.
    Gulab Džamuns - loptice od testa u slatkom sirupu pržene u dubokom ulju.
    Džalebi - testo za palačinke kružnog oblika u slatkom sirupu prženo u dubokom ulju.
    Dosa - fermentisane palačinke punjene povrćem, mesom i sosovima koje potiču sa juga.

    Piće

    Čaj je najomiljenije piće u Indiji. Često se služi potpuno spremljen, skuvan, sa mlekom i šećerom, osim ako izričito ne tražite odvojeno čaj, mleko, šećer i vodu.
    Kafa je već dugo popularna na jugu, ali u današnje vreme u većini velegrada i gradova postoje kafei u kojima se služe kapućino, kafe late, espreso, itd.

    Šta raditi i gde izaći

    - Mumbaj (Bombaj) ima Džahu i Čaupati, dok Goa ima neke od najdivnijih plaža i odmarališta u zemlji. Pomorska plaža u Čenaiju (Madras) je druga po veličini u svetu. U državi Kerali naći ćete čuvenu plažu u Kovalamu.
    - Iskusite prostrane indijske pustinje sedeći na leđima kamile. Obavezno provedite barem jednu noć u kampovanju kako biste videli i doživeli neverovatno blistavo zvezdano nebo iznad pustinje.
    - Oprobajte se u golfu na najvišem terenu za golf na svetu, u Gulmargu. Odavde imate odličan pogled na Nangu Parbat, jednu od najviših planina na planeti. Zimi se Gulmarg retvara u živahno skijaško odmaralište.
    - Na jezeru Dal se nalaze kuće-čamci u kojima posetioci mogu da borave okruženi predelom tako prelepim da ga nazivaju ’’rajem na Zemlji’’.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu