Hrvatska

Upit za sve partnere

Hrvatska (2419)

Sa velelepnom obalom i preko 1.100 ostrva, Hrvatska je jedna od top evropskih destinacija za odlazak na more, iako nudi mnogo više od samog mora i sunca.
Hrvatska ima sve, od savršenih kamenih zidina drevnih gradova do spektakularnih Rimskih ruševina, impozantnih dvoraca, netaknutih nacionalnih parkova i neke od najčistijih voda koje možete pronaći na Jadranu. Fantastična kuhinja (uključuje izvrsne morske plodove na obali i tartufe u Istri) i dobra lokalna vina će vas sigruno privući. Širom Hrvatske ima sedam UNESKO svetskih baština, bezbroj muzeja i na desetine festivala.

Geografija i klima

Položaj

Hrvatska je smeštena u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, a graniči se sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na istoku, Slovenijom na severozapadu, Mađarskom i Crnom Gorom na severoistoku i Jadranskim morem na jugu.

Regioni i okruzi

Zemlja je podeljena na 20 županija i grad Zagreb.

Klima

Klima u Hrvatskoj je uglavnom umereno topla i kišna kontinentalna.

Razumevanje

Kultura

Zbog geografskog položaja, Hrvatska predstavlja mešavinu četiri različite kulturne sfere. Hrvatska je raskrsnica uticaja zapadne i istočne culture, još od podele Zapadnog Rimskog carstva i Vizantijskog carstva, kao i centralnoevropske i mediteranske kulture.

Jezik

Zvanični jezik je hrvatski.

Religija

Glavne veroispovesti u Hrvatskoj su rimokatolička i pravoslavna, a druge su hrišćanstvo i islam.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Smešten u neo-renesansnoj, bivšoj školskoj zgradi (1883), muzej Mimara prikazuje različite kolekcije rukom prikupljene od strane Ante Topića Mimara, privatnog kolekcionara koji je donirao preko 3750 neprocenjivih stvari njegovom rodnom gradu Zagrebu, iako je proveo većinu svog života u Salzburgu u Austriji.
- Etnografski muzej je smešten u zgradi oblika kupole koja datira iz 1903.godine, muzej sadrži nekih 70,000 predmeta etnografske baštine Hrvatske. Samo oko 2750 se prikazuju na izložbama, uključujući keramiku, nakit, muzičke instrumente, oruđe i oružije,kao i hrvatske narodne odore, zlatno-vezene marame iz Slavonije i čipke sa ostrva Pag.
- Trogir - grad muzej ima pregršt lepog da ponudi. Grad je zadržao mnogo netaknutih i lepih zgrada iz godina svog vrhunca, između 13 i 15.veka. Kako uđete, primetićete Severnu kapiju u renesansnomstilu sa statuom čuvara grada (St. Ivan Orsini). Kako nastavite dalje možda budete želeli da se zaustavite kod Gradskog muzeja koji je smešten u bivšoj Garanjin-Fanfonga palati. U njoj se nalazi pet soba u kojima su izlagane knjige, dokumenti, crteži i odore iz duge istorije Trogira.

Dvorci i palate

Utvrđeni dvorac Kaštel se graniči sa rivom na severu starog grada i sadrži kulu iz 12.veka koja je nekada bila korišćena kao sudnica za vreme Frankopana i drugi put kao venecijanska kula. Dvorac se sada koristi kao otvoreno mesto za letnje koncerte i igre.

Verski objekti

- Najveći interes kod turista pobuđuje kružna crkva Sveti Donat, jedna od najizvanrednijih znamenitosti u Dalmaciji. Datira iz 9.veka, a ime je dobila po episkopu Donatu, koji ju je izgradio u stilu rane vizantijske arhitekture. Neobični kružni oblik je posebno vidljiv na južnoj strani.
- Najveću znamenitost Trogira čini katedrala Svetog Lovre, koja je izgrađena u periodu od 13. do 15.veka i predstavlja jednu od najboljih arhitektonskih građevina u Hrvatskoj. Obratite pažnju na rimski portal (1240) sagrađen od strane majstora Radovana. Na portalu se nalaze figure lava (simbol Venecije) sa Adamom i Evom iznad njih, što najraniji primer nudizma u dalmacijskim skulpturama.

Ostale atrakcije

Jaruna jezero predstavlja popularni beg od gradske vreve za stanovnike Zagreba u svako doba godine ali posebno leti kada je voda čista i idealna za plivanje. Mada je deo jezera obeležen za trke čamaca, ima više nego dovoljnog prostora za uživanje u ležernom plivanju.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Hrvatska narodna kuhinja razlikuje se od regiona do regiona. Obalski regioni se oslanjaju na kulinarski uticaj Grka, Rimljana i drugih mediteranskih kuhinja koje se odlikuju raznim morskim plodovima, kuvanim povrćem i pastom, kao i začinima kao što su maslinovo ulje i beli luk. Kontinentalna kuhinja je pod jakim uticajem Mađarskih, Austrijskih i Turskih kulinarskih stilova.U tom reonu meso, sveža riba i povrće su dominantni.

Piće

Alkohol: Probajte mnoge vrste vina.Takođe vredi probati rakiju, koja se pravi od šljive (šljivovica), grožđa (loza), smokvi i mnogih drugih vrsta voća i aromatičnog bilja.

Šta raditi i gde izaći

- Nacionalni park Kopački Rit u Slavoniji je ogroman prostor sa močvarama koje posećuju ptice koje migriraju i udaljen je od turisičkih gužvi.
- Brijuni nacionalni park je arhipelag od 14 netaknutih ostrva smeštenih na zapadnoj obali Istre.
- Top mesto za biciklizam je Mljet nacionalni park, smešten na netaknutom zelenom ostrvu istog imena. Tu se nalaze guste šumame i dva povezana slanovodna jezera. U centru većeg jezera, se nalazi ostrvo Svete Marije i Benediktski manastir.
- Ronite u Plavoj pećini i istražite olupine brodova koji su potonuli nedaleko od ostrva Vis, najzabačenijeg naseljenog hrvatskog ostrva.
- Lepe zlatne šindre (krupni šljunak) Zlatnog Rata čine plažu, smeštenu izvan turističkog odmarališta Bol na ostrvu Brač. To je takođe jedno od top hrvatskih destinacija za jedrenje na dasci.
- Velebit, najrasprostranjeniji hrvatski planinski venac i najbolja oblast za planinare leži unutar obale između Senja i Starigrad-Paklenice. Tu se nalaze dva nacionalna parka, Sjeverni Velebit i Paklenicu na jugu.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude