Amsterdam - Holandija

Amsterdam (0), Holandija (0)
Amsterdam, Holandija - hoteli, hosteli, smeštaj, city break, kružne ture, metropole

Mnogo više od terena za nedopuštene igre, kakvim ga često smatraju, Amsterdam ima sopstvenu atmosferu, koju čini mešavina koncentričnih kanala, starinskih bicikala, idiličnih parkova i iskričavih galerija. Malo šta može da se uporedi sa vožnjom bicikla kroz Grachtengordel, pojas kanala koji se nalaze južno od Centralne stanice, oivičeni ludačkim nizovima uskih nastambi koje datiraju iz Zlatnog doba Amsterdama.
Još jedan idealan način za provođenja vremena u ovom gradu jeste ukrcavanje na trajekt koji plovi preko reke Ej, do severnog Amsterdama, među barkama, brodovima za plovidbu i za uživanje. Zaustavite se u ’’smeđem kafeu’’ usred hladnjikave večeri i iskusite taj jedinstveni spoj društvenosti i udobnosti koji Holanđani nazivaju ’’ gezelligheid’’. Zaostavština slikovite prošlosti ovog grada velika koliko i njegovi kanali predstavlja njegov legendarni kosmopolitizam. Sa populacijom sačinjenom od 175 nacionalnosti, Amsterdam predstavlja globalno raskršće i večito živo središte umetnosti, muzike i kulture. Zabranjena uživanja su tu za one koji ih zahtevaju, a sami Amsterdamci ih savladavaju u jednom dahu.

Geografija i klima

Položaj

Amsterdam je najveći i ujedno glavni grad Holandije.

Regioni i okruzi

Administracija samoupravne opštine Amsterdama se deli na 15 gradskih okruga ili ’’ stadsdelen’’.

Klima

Okeanska, pod jakim uticajem Severnog mora ka zapadu, sa zapadnim vetrovima koji preovladavaju. Zime su blage.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je holandski.

Religija

Najveću versku grupu čine hrišćani.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej van Goga je jedna od lokacija u Amsterdamu koje obavezno morate videti. Otvoren 1973. kako bi se u njega smestila zbirka Vinsentovog mlađeg brata Tea, sastoji se od oko 200 slika i 500 crteža čiji su autori Vinsent i njegovi prijatelji i savremenici, poput Gogena, Monea, Tuluz-Lotreka i Bernara. Vinsent van Gog je rođen 1853. i imao je kratak, ali neverovatno produktivan život. Kroz njegove slike, zabeleženo je njegovo putovanje iz Holandije, u kojoj je njegov rad bio mračan i sumoran, do Pariza gde je, pod uticajem impresionista, otkrio živahne boje.
- Osnovan 1638., Hortus Botanicus je postao skladište tropskog semenja i bilja koje su holandski brodovi doneli iz Istočnih i Zapadnih Indija. Odavde, kafa, ananas, cimet i palmovo drveće su se distribuirali širom sveta. Više od 4000 vrsta se čuva u predivnim objektima, uključujući i kuću za semenje iz kolonijalnog perioda i tri klimatizovana staklenika. 300 godina stara cikadija je verovatno najstarija biljka u saksiji.
- Kuća leptirova očarava i decu i odrasle. Obilasci sa vodičima (1 euro) održavaju se u 14 h svake nedelje tokom čitave godine.

Dvorci i palate

Koninklijk Paleis (Kraljevska palata) je zvaničina rezidencija kraljice Beatrise, mada ona zapravo stanuje u Hagu. Sagrađena 1665. kao veličanstvena gradska većnica, ova građevina je kasnije postala palata Napoleonovog brata, Luja. Napravivši tipičnu jezičku omašku nekoga ko nije još dobro usvojio novi jezik, Luj, rođen u Francuskoj, rekao je svojim podanicima da je on ’’holandski zec (konijn)’’ a mislio je ’’kralj’’ (konink). Napoleon ga je razrešio dužnosti 2 godine kasnije. Luksuzna unutrašnjost ispunjena lusterima i muralima blista nakon velikog renoviranja koje je završeno 2009.

Verski objekti


Nieuwe Kerk (Nova crkva): uprkos svom imenu, izgradnja prvobitne crkve koja se nalazila na ovoj lokaciji je počela još 1408., pošto je veličina kongregacije prerasla Staru crkvu (Oude Kerk). Naročito zanimljiva jeste 10 m visoka propovedaonica, za čiju gradnju je vajaru Albertu Janzu Vikenbrinku trebalo skoro 20 godina. Smeštena pored Kraljevske palate, Nova crkva je služila kao mesto inauguracije holandskih monarha još od 1815. (kraljica Beatrisa je ovde bila krunisana 1980.). Takođe je veoma cenjena zbog svojih izvrsnih izložbi.

Ostale atrakcije

- Još jedna atrakcija distrikta jeste Heineken Experience. Na lokaciji gde se nalazila stara pivara ove kompanije nalazi se sveže renovirana građevina koju imate mogućnost da obilazite sami. Možete da naučite nešto o istoriji porodice Hajneken, gledate svetske reklame za ovo pivo, posetite ergelu i napravite sopstveni muzički spot. Vrhunac je multimedijalna izložba u kojoj vi ’’postajete’’ pivo samo - tresu vas, polivaju vodom i izlažu toploti. Nakon toga dobijate par dobrih hladnih piva (mada moramo da istaknemo da mnogi lokalci pivsku penu smatraju ’’pivom za starce’’).
- Mala, ali izuzetno popularna, Kuća Ane Frank godišnje privuče i do milion posetilaca. Očekujte dugačke redove ljudi ispred. To je istorijska kuća u kojoj su se Ana Frank, njena porodica i četiri druge jevrejske porodice krili od nemačkih okupatora za vreme Drugog svetskog rata, nakon što su pobegli iz svoje rodne Nemačke. Napokon uhvaćeni nakon 2 godine skrivanja, odvedeni su u koncentracione logore, gde je Ana naposletku i umrla. No, njen otac je preživeo i objavio njen dnevnik, koji je ponos ovog mesta.

Kulinarski specijaliteti

Hrana


Probajte sir.

Piće


Pivo.

Šta raditi i gde izaći

- Vožnja biciklom po gradu je najautentičniji način da se iskusi Amsterdam. Kada Amsterdamci odlaze sa posla ili iz pozorišta, vade ključeve od svojih bicikala, potom nečujno klize ka svom sledećem odredištu. Dobro definisane biciklističke staze i biciklistički semafori su uobičajeni duž svakog glavnog puta. Deljenje biciklističke staze sa još gomilu biciklista je iskustvo potpuno drukčije od sedenja u vozilu usled saobraćajnog zagušenja.
- Od Centralne stanice do spoljašnjeg dela gradskog centra možete stići za sat, ali čemu žurba? Uživajte u šetanju uskim ulicama distrikta Jordan, duž pojasa kanala, ili brojnim parkovima i vrtovima. Turističke ustanove i razne privatne firme, kao npr. New Amsterdam Tours, mogu da vam nađu sadruga za šetnju od koga možete mnogo da naučite.
- Još jedan način kretanja kroz grad jeste na rolerima. Ovo je naročito popularna aktivnost u Vondelparku, gde se svakog petka oko 2000 roleraša skuplja ispred Filmskog instituta Eye kako bi započeli vožnju kroz grad. Ako se temperatura spusti dovoljno da bi se kanal zamrznuo (što se retko kad dešava), Amsterdamci na rolerima se zaukaju i voze po ledu.
- Amsterdam je uglavnom hladan i vlažan tokom cele godine, ali se zato u gradu mogu naći privlačne saune gde znojenjem ubijate hladnoću i izlazite podmlađeni. Ove ustanove nude kombinaciju suve saune, parne sobe i hladnog bazena, a te aktivnosti nisu za stidljive: morate biti nagi. Među najluksuznije opcije ubrajaju se Sauna Deco i Spa Zuiver. Ova prva poseduje složene dekoracije sa mnogo obojenog stakla, a druga poseduje zagrejani bazen.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje