Holandija

Upit za sve partnere

Holandija (0)

    Mala zemlja Holandija, na severu Evrope nudi očaravajuce mešavine seoske, tradicionalno lepe i uzbudljive kulture. Zauzima deltu ušća tri velike reke, gde se one ulivaju u Severno more. Holandija je moderna evropska zemlja, čiji su stanovnici poznati po svom liberalnom mentalitetu. Zemlja u kojoj ravnica preovlađuje, čini idealno odredište za biciklizam, integralni vid saobraćaja koji se koristi u Holandiji, a mnogi posetioci planiraju svoja putovanja upravo na “dva točka”.

    Geografija i klima

    Položaj

    Holandija je zemlja u sastavu holandskog kraljevstva, koje se nalazi na severozapadu Evrope i čiji je sastavni deo još nekoliko ostrva na Karibima. Graniči se sa Severnim morem na severu i zapadu, sa Belgijom na jugu i Nemačkom na istoku, a deli pomorske granice sa Belgijom, Nemačkom i Velikom Britanijom.

    Regioni i okruzi


    Holandija je podeljena na 12 administrativnih regiona, takozvanih provincije. Sve provincije su podeljena na opštine.

    Klima

    Jugozapadni vetar, ovde stvara umerenu primorsku klimu, sa toplim letima i umerenim zimama. Ovo je posebno slučaj sa mestima u neposrednoj blizini holandske obale, gde je nekada 10°C toplije (zimi) ili hladnije (leti), nego u mestima na jugoistoku zemlje.

    Razumevanje

    Kultura

    Holandska kultura oslikava regionalne razlike kao i strani uticaj zahvaljujući mnogobrojnim trgovcima, istraživačima i imigrantima. U holandsko Zlatno doba književnost je cvetala uz pisce Joost van den Vondel - om i P.C. Hooft - om. Dok su neki od poznatih holandskih slikara u 19. i 20. veku bili su Vinsent van Gog i Pit Mondrijani.

    Jezik

    Zvanični jezik je holandski, koji govori velika većina stanovništva. Drugi zvanični jezik je frizijski, koji se govori u severnoj provinciji Friziji..

    Religija

    Katolicizam je najveća religija u Holandiji, dok je druga religija je islam.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Morate posetiti Van Gogov muzej u Amsterdamu. Otvoren 1973.godine do kuće kolekcionara Tea, Vinsentovog mlađeg brata,ona sadrži oko 200 slika i 500 crteža Vinsenta, njegovih prijatelja i savremenika kao što su Mone, Bernard, Pol Gogen i Anri de Tuluz-Lotrek.
    - Muzej voštanih figura Madam Tiso u Amsterdamu predstavljaće pravu poslasticu za posetioce, koji će biti začuđenai kada shvate da skoro nema razlike između voštanih figura i živih bića. Muzej je prava prilika da vidite koje to trenutno popularan u Holandiji.

    Dvorci i palate

    Korolevski dvorac je zvanična rezidencija kraljice Beatris, iako ona zapravo živi u Den Hagu. Izgrađena kao velika gradska dvorana 1665. godine, zgrada je kasnije postala palata Napoleonovog brata Luisa. Govoreći o svom položaju ovde, Luis je napravio grešku (na neki način svakodnevnu u govoru) koristeći lokalni žargon te je umesto reči “konink” (kralj), upotrebio izraz “konijn” (zec). Napolen ga je zbacio sa prestola dve godine kasnije.

    Verski objekti

    - “Sint Janskerk”, mala gotička crkva iz 17.veka, jedna je od najlepših u Holandiji. Izvaredna crvena boja crkve daje joj posebnu draž. Popnite se na vrh odakle se pruža predivan pogled.
    - Postoji još nekoliko sinagoga koje su i dalje rade u zemlji. Počela je sa radom pre jednog veka kao džamija (lukova sa svetlom i minareta sada više nema), a sada predstavlja školu i privremeno služi kao izložbeni proctor. Njene lepe obnovljene drvene tavanice predstavljaju deo koji se ističe u okviru enterijera.

    Ostale atrakcije

    - Ako idete kroz kapiju i pravo na zapad duž užurbanog Haarlemmerweg-a, vi ćete doći do Westergasfabriek-a, holandskog renesansnog kompleksa iz 19.veka. To su ranije bila plinska preduzeća dok nisu napuštena 1960-ih godina, kada je zemlja bila kontaminirana. Sada je zemlja zamenjena travnjacima, a takođe se tu nalazi i dugačak bazen pogodan za igranje kao i sportske manifestacije. Kako idete zapadno od grada,kreće pustoš gde močvarni tereni ispunjeni trskom, počinju da preovladavaju.
    - Feliks Meritis zgrada je izgrađena 1787. godine za Feliks Meritis oganizaciju (na latinskom “Kroz ostvarivanje do sreće”), koja predstavlja društvo bogatih koji su promovisali ideale prosvetiteljstva kroz nauku, umetnost i trgovinu.Kompozitori kao sto su Brams, Edvard Grig i Kamij Sen-Sans su imali nastupe u ovalnoj koncertnoj dvorani, koja je se i dalje nalazi ovde.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Holandska kuhinja prvenstveno je zasnovana na ribolovu i poljoprivredi.
    Vlaamse fites - pomfrit ili bukvalno prevedeno flamanski pomfrit je popularna užina, obično služen sa majonezom, karijem, sosom od kikirikija ili nekim drgim prelivima.
    Erwtensoep - gusta supa od graška sa kobasicama, čini pravi obrok; jedna verzija ovoga jela se obično služi u lokalnim pabovima zimi.
    Poffertjes - tanke palačinke obično punjene sa “Grand Marnier” i prelivene poslatičarskim šećerom.

    Piće

    Kafa, čaj, čokolada i đus se uglavnom piju za vreme doručka.
    Holanđani najčešće piju crni čaj (postoji mnogo različitih ukusa crnog čaja). A u Holandiji možete probati i neka od svetski popularnih pivskih brendova.

    Šta raditi i gde izaći

    - Krenite kolima ili biciklom kroz Afsleitdeik, 30 kilometara dugačku branu koja je izgrađena 1930.godine na kraju Zuiderza, nekada zaliv Severnog mora
    - Motoristi mogu da se zaustave na vidikovcu koji je na pola puta od koji povezuje Friziju sa severnom Holandijom.
    - Uživajte u spektakularnim prodavnicama sa sirom. Najbolje su „Waagplein“ u Alkmaru, gde svakog petka od sredine aprila do sredine septembra, hiljade točkova sira, koji su postrojeni u redovima po težini, mogu da se probaju. Grad Edam ima slične prodavnice, s tim što se sirevi prodaju u letnjem periodu.
    - Sedište holandske vlade i kraljevstva, kao i međunarodnog suda pravde je u Den Hagu predstavlja idealnu destinaciju za ljubitlje arhitekture. Dodatnu atrakciju, predstavlja odmaralište Sheveningen koje ima ogromne peskovite plaže.
    - Istražite „Waddeneilanden”, lanac ostrva kod obale Frizije. Leti, između ovih ostrva saobraća trajekt.
    - Iznajmite bicikl i tako koristite najpopularniji način transporta u Holandiji, gde postoji oko 17,000 kilometara biciklističkih staza u Holandiji.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Uskrs

    Uskrs

    Ponuda najlepših putovanja
    Preporučujemo za praznike

    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje