Holandija

Upit za sve partnere

Holandija (2)

Mala zemlja Holandija, na severu Evrope nudi očaravajuce mešavine seoske, tradicionalno lepe i uzbudljive kulture. Zauzima deltu ušća tri velike reke, gde se one ulivaju u Severno more. Holandija je moderna evropska zemlja, čiji su stanovnici poznati po svom liberalnom mentalitetu. Zemlja u kojoj ravnica preovlađuje, čini idealno odredište za biciklizam, integralni vid saobraćaja koji se koristi u Holandiji, a mnogi posetioci planiraju svoja putovanja upravo na “dva točka”.

Geografija i klima

Položaj

Holandija je zemlja u sastavu holandskog kraljevstva, koje se nalazi na severozapadu Evrope i čiji je sastavni deo još nekoliko ostrva na Karibima. Graniči se sa Severnim morem na severu i zapadu, sa Belgijom na jugu i Nemačkom na istoku, a deli pomorske granice sa Belgijom, Nemačkom i Velikom Britanijom.

Regioni i okruzi


Holandija je podeljena na 12 administrativnih regiona, takozvanih provincije. Sve provincije su podeljena na opštine.

Klima

Jugozapadni vetar, ovde stvara umerenu primorsku klimu, sa toplim letima i umerenim zimama. Ovo je posebno slučaj sa mestima u neposrednoj blizini holandske obale, gde je nekada 10°C toplije (zimi) ili hladnije (leti), nego u mestima na jugoistoku zemlje.

Razumevanje

Kultura

Holandska kultura oslikava regionalne razlike kao i strani uticaj zahvaljujući mnogobrojnim trgovcima, istraživačima i imigrantima. U holandsko Zlatno doba književnost je cvetala uz pisce Joost van den Vondel - om i P.C. Hooft - om. Dok su neki od poznatih holandskih slikara u 19. i 20. veku bili su Vinsent van Gog i Pit Mondrijani.

Jezik

Zvanični jezik je holandski, koji govori velika većina stanovništva. Drugi zvanični jezik je frizijski, koji se govori u severnoj provinciji Friziji..

Religija

Katolicizam je najveća religija u Holandiji, dok je druga religija je islam.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Morate posetiti Van Gogov muzej u Amsterdamu. Otvoren 1973.godine do kuće kolekcionara Tea, Vinsentovog mlađeg brata,ona sadrži oko 200 slika i 500 crteža Vinsenta, njegovih prijatelja i savremenika kao što su Mone, Bernard, Pol Gogen i Anri de Tuluz-Lotrek.
- Muzej voštanih figura Madam Tiso u Amsterdamu predstavljaće pravu poslasticu za posetioce, koji će biti začuđenai kada shvate da skoro nema razlike između voštanih figura i živih bića. Muzej je prava prilika da vidite koje to trenutno popularan u Holandiji.

Dvorci i palate

Korolevski dvorac je zvanična rezidencija kraljice Beatris, iako ona zapravo živi u Den Hagu. Izgrađena kao velika gradska dvorana 1665. godine, zgrada je kasnije postala palata Napoleonovog brata Luisa. Govoreći o svom položaju ovde, Luis je napravio grešku (na neki način svakodnevnu u govoru) koristeći lokalni žargon te je umesto reči “konink” (kralj), upotrebio izraz “konijn” (zec). Napolen ga je zbacio sa prestola dve godine kasnije.

Verski objekti

- “Sint Janskerk”, mala gotička crkva iz 17.veka, jedna je od najlepših u Holandiji. Izvaredna crvena boja crkve daje joj posebnu draž. Popnite se na vrh odakle se pruža predivan pogled.
- Postoji još nekoliko sinagoga koje su i dalje rade u zemlji. Počela je sa radom pre jednog veka kao džamija (lukova sa svetlom i minareta sada više nema), a sada predstavlja školu i privremeno služi kao izložbeni proctor. Njene lepe obnovljene drvene tavanice predstavljaju deo koji se ističe u okviru enterijera.

Ostale atrakcije

- Ako idete kroz kapiju i pravo na zapad duž užurbanog Haarlemmerweg-a, vi ćete doći do Westergasfabriek-a, holandskog renesansnog kompleksa iz 19.veka. To su ranije bila plinska preduzeća dok nisu napuštena 1960-ih godina, kada je zemlja bila kontaminirana. Sada je zemlja zamenjena travnjacima, a takođe se tu nalazi i dugačak bazen pogodan za igranje kao i sportske manifestacije. Kako idete zapadno od grada,kreće pustoš gde močvarni tereni ispunjeni trskom, počinju da preovladavaju.
- Feliks Meritis zgrada je izgrađena 1787. godine za Feliks Meritis oganizaciju (na latinskom “Kroz ostvarivanje do sreće”), koja predstavlja društvo bogatih koji su promovisali ideale prosvetiteljstva kroz nauku, umetnost i trgovinu.Kompozitori kao sto su Brams, Edvard Grig i Kamij Sen-Sans su imali nastupe u ovalnoj koncertnoj dvorani, koja je se i dalje nalazi ovde.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Holandska kuhinja prvenstveno je zasnovana na ribolovu i poljoprivredi.
Vlaamse fites - pomfrit ili bukvalno prevedeno flamanski pomfrit je popularna užina, obično služen sa majonezom, karijem, sosom od kikirikija ili nekim drgim prelivima.
Erwtensoep - gusta supa od graška sa kobasicama, čini pravi obrok; jedna verzija ovoga jela se obično služi u lokalnim pabovima zimi.
Poffertjes - tanke palačinke obično punjene sa “Grand Marnier” i prelivene poslatičarskim šećerom.

Piće

Kafa, čaj, čokolada i đus se uglavnom piju za vreme doručka.
Holanđani najčešće piju crni čaj (postoji mnogo različitih ukusa crnog čaja). A u Holandiji možete probati i neka od svetski popularnih pivskih brendova.

Šta raditi i gde izaći

- Krenite kolima ili biciklom kroz Afsleitdeik, 30 kilometara dugačku branu koja je izgrađena 1930.godine na kraju Zuiderza, nekada zaliv Severnog mora
- Motoristi mogu da se zaustave na vidikovcu koji je na pola puta od koji povezuje Friziju sa severnom Holandijom.
- Uživajte u spektakularnim prodavnicama sa sirom. Najbolje su „Waagplein“ u Alkmaru, gde svakog petka od sredine aprila do sredine septembra, hiljade točkova sira, koji su postrojeni u redovima po težini, mogu da se probaju. Grad Edam ima slične prodavnice, s tim što se sirevi prodaju u letnjem periodu.
- Sedište holandske vlade i kraljevstva, kao i međunarodnog suda pravde je u Den Hagu predstavlja idealnu destinaciju za ljubitlje arhitekture. Dodatnu atrakciju, predstavlja odmaralište Sheveningen koje ima ogromne peskovite plaže.
- Istražite „Waddeneilanden”, lanac ostrva kod obale Frizije. Leti, između ovih ostrva saobraća trajekt.
- Iznajmite bicikl i tako koristite najpopularniji način transporta u Holandiji, gde postoji oko 17,000 kilometara biciklističkih staza u Holandiji.
Memento
21:55FOX Movies
Memento
Maratonci trče počasni krug
22:32Pink Film
Maratonci trče...
Trejnspoting
01:00CineStar TV
Trejnspoting
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
1. maj

1. maj

Popularne prolećne ture
Atraktivne destinacije
Autobusom ili avionom
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike