Mikonos - Grčka

Mikonos (0), Grčka (1119)
Mikonos, Grčka - leto 2020, apartmani, aranžmani, hoteli, smeštaj, last minute

Mikonos je šarmantno i zabavno mesto. Lokalno stanovništvo je 40 godina razvijalo turizam i u tom procesu nije izgubilo svoj grčki identitet. Budite spremni na lagani životni tempo na glavnim plažama ovog ostrva, bučne ulice, kao i na neumorne zabave. Na Mikonosu možete naći i veliki broj zabačenih plaža koje vredi obići. Pored toga, tu su i barovi, restorani i prodavnice, ali uvek možete naći i neki tiši kutak unutar lavirinta starog grada. Kad se svemu ovome još pridoda i obližnje sveto ostrvo Delos, lako je shvatiti zašto se Mikonos smatra idealnom destinacijom.

Geografija i klima

Položaj

Mikonos je grčko ostrvo, deo ostrvlja Kikladi, a nalazi se između Tinosa, Sirosa, Parosa i Naksosa.

Regioni i okruzi

Mikonos je zasebna regionalna jedinica Južnoegejskog regiona, a ujedno i jedina samoupravna opština ove regionalne jedinice.

Klima

Klima Mikonosa se odlikuje vrelim, suvim letima i blagim zimama. Kao i na većini egejskih ostrva, tokom leta ima malo kiše, ali ipak pljuskovi se mogu očekivati u periodu između oktobra i aprila.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je grčki.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Arheološki muzej Mikonosa: među eksponatima ovog muzeja nalazi se veliki broj vaza koje potiču iz perioda od praistorije do kasnog helenističkog doba (25-1. veka p. n.e.), nadgrobnih kipova i pogrebnih urni sa obližnjeg ostrva Reneije (Delosova nekropola). Mali broj predmeta je nađen na samom Mikonosu.
- Muzej folklora, smešten u kuću morskog kapetana iz 18. veka, obuhvata velike zbirke nameštaja, ikona, delova skulptura, narodnih muzičkih instrumenata, kostima i tekstila.
- Posetitte Lenin kućni muzej, koji je deo Muzeja folklora. To je autentična kuća srednjeg staleža iz 19. veka, koja je vraćena u prvobitno stanje.
- Egejski pomorski muzej: poseduje zbirku pomorskih instrumenata i drevnih plovila.
- Poljoprivredni muzej: u njemu se nalazi zbirka tradicionalnih poljoprivrednih alatki.
- Mlin Boni: mlin iz 16. veka koji je okrenut ka gradu. Održavan je i potpuno je u funkciji, zajedno sa svojom kamenom pećnicom na drva koja je tipična za 16. vek.

Verski objekti

Najpoznatija crkva Mikonosa je Panagija Paraportijani, koja je zapravo sačinjena od 5 manjih crkava u klasičnom vizantijskom stilu, spojenih u jedan asimetričan entitet koji izgleda kao da je izrastao iz kamenitog tla.

Ostale atrakcije

- Grad Mikonos predstavlja lavirint prepun modernih butika i blistavo belih kuća obraslih bugenvilejom i geranijumima.
- Još od 16. veka vetrenjače su bile jedno od najprepoznatljivijih obeležja Mikonosa. Nekada je ovo ostrvo bilo veliki proizvođač pšenice i hleba. Oblast sa vetrenjačama vam pruža fantastični pogled na Malu Veneciju, a to je ujedno i najpopularnije mesto za posmatranje zalaska sunca.

Kulinarski specijaliteti


Hrana

U gradu možete naći veliki broj prodavnica girosa, suvlakija i palačinkarnice u kojima možete jesti za samo nekoliko eura.

Šta raditi i gde izaći

- Prepune plaže čiji su posetioci uvek spremni za žurke nalaze se na južnoj obali ostrva. Plaže na koje dolazi manji broj ljudi su Kalo Livadi i Kalafatis na jugoistoku. Do svih ovih plaža možete doći autobusom ili kajkom (ribarskim čamcem).
- Paranga, peščana plaža: u vodi ima malo kamenja, ali preovladava pesak. Tu je prostor za kampovanje, nekoliko hotela i lepih barova i restorana. Na desnoj strani Parange nalazi se i jedan veći, tiši peščani deo bez ležaljki, suncobrana, restorana i barova. Do Parange se lako može doći autobusom iz Mikonosa ili čamcem iz Platis Gijalosa. Takođe do nje možete doći i pešice iz Platis Gijalosa (za 15 minuta) ili Rajske plaže (za 10 minuta).
- Na putu od Platis Gijalosa proći ćete pored plaže Agija Ane, čarobne male uvale. Na ovoj zlatnoj peščanoj plaži postoje i dva restorana, od kojih je jedan savremeni grčki restoran, a drugi tradicionalna grčka krčma.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje