Meteori - Grčka

Meteori (1), Grčka (1113)
Meteori, Grčka - manastir, leto 2020, aranžmani, izleti, kružne ture, agencije

Krstarenje - Celestyal Crystal - Putevima svetskih čuda
Polazak autobusom iz Beograda sa parkinga Sportskog centra Gale Muškatirović (25, maj - Dorćol) u 18.00h. Vožnja preko Severne Makedonije sa kraćim usputnim pauzama radi odmora i obaveznih carinskih...
1 - 1 od 1 rezultata
Meteori su jedan od najvećih i najznačajnijih kompleksa istočno-pravoslavnih manastira u Grčkoj. Iznad njih je po značaju jedino manastirski kompleks na planini Atos. Naziv ’’Meteori’’ zapravo potiče od reči ’’meteor’’, a znači ’’stene koje lebde’’, ’’onaj koji lebdi u vazduhu’’ ili ’’gore na nebesima’’.
Šest manastira ovog kompleksa (od ukupno 24) je podignuto na prirodnim stubovima od peščarskih stena, na severozapadnom rubu Tesalije u blizini reke Pineios i planinskog venca Pindus, u središnjem delu Grčke. Najbliži grad je Kalambaka. Meteori se nalaze na spisku Uneskove Svetske baštine.

Geografija i klima

Položaj

Meteori se nalaze blizu gradova Kalambake i Kastrakija u severozapadnoj Tesaliji. Sastoje se od niza kamenih vrhova na kojima se nalazi ukupno 24 manastira.

Klima

Klima u ovom regionu varira u zavisnosti od godišnjeg doba. Tokom leta može da bude sparna, a zimi ekstremno hladna. Kišne padavine su uglavnom obilne tokom čitave godine, naročito na većim nadmorskim visinama. Vreme je najsuvlje tokom leta.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je grčki.

Turističke atrakcije

Verski objekti

- Manastir Veliki Meteor (Preobraženjski manastir): ovo je najveći manastir u Meteorima. Podignut je sredinom 14. veka i bio je restauriran i ukrašavan u periodu 1483-1552 godine. Predstavlja glavni muzej za turiste. Katolikon (glavna crkva), posvećena u čast Hristovog Preobraženja, podignuta je sredinom 14. veka (oko 1378-1388.) a ukrašena 1483. i 1552. godine.
- Manastir Varalam: drugi po veličini među Meteorskim manastirima. Podignut je 1541. a ukrašen 1548. godine.
- Crkva, koja je posvećena Svim Svetim, atonskog je tipa, sa prostranim esonarteksom i kupolom. Podignuta je između 1541. i 1542., a ukrašena 1548.godine. Esonarteks je ukrašen 1566. godine. Stara blagovaonica služi kao muzej. Severni deo crkve zauzima bočna kapela Tri biskupa, koja je podignuta 1627. a ukrašena 1637. Godine.
- Manastir Sv. Varvare je osnovan sredinom 16. veka a ukrašen 1560.godine.
- Manastir Sv. Nikole Anapauskog, podignut u 16. veku, jeste mala crkva koju je 1527. godine ukrasio kritski slikar Teofanis Strelicas.
- Manastir Sv. Stefana je mala crkva koja je podignuta u 16. Veku, a ukrašena 1545.godine. Nalazi se više na ravnici nego na litici. Oštetili su je nacisti za vreme Drugog svetskog rata, jer su verovali da se u njoj kriju pobunjenici i da je napuštena. Opatice su je preuzele i preuredile.
- Manastir Sv. Trojice se nalazi na vrhu litice. Podignut je 1475. i preuređivan je mnogo puta, 1684., 1689., 1692. i 1741. godine.

Šta raditi i gde izaći

Prošetajte stazama koje vode ka stenama i manastirima.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
1. maj

1. maj

Popularne prolećne ture
Atraktivne destinacije
Autobusom ili avionom
8. mart

8. mart

Romantična putovanja
Nezaboravni trenuci

Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike

Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje