Krit Heraklion - Grčka

Krit Heraklion (1), Grčka (532)
Krit Heraklion, Grčka - leto 2019, apartmani, hoteli, letovanje, aranžmani, smeštaj

Krstarenje - Celestyal Crystal - Idile Egeja
1.dan Pon Pirej /Atina Dolazak 21:00 - 2.dan Uto Mikonos - Grčka Polazak 07:00 Dolazak noćenje - 3.dan Sre Dolazak Mikonos - Grčka 07:00;Milos - Grčka Polazak 13:00 Dolazak 23:59 - 4. dan Čet...
1 - 1 od 1 rezultata
Heraklion ili Iraklion je najveći grad i administrativna prestonica grčkog ostrva Krita. Ujedno je i četvrti najveći grad u čitavoj Grčkoj. Heraklion na prvi pogled nije naročito lep, ali iznenađujuće je moderan. Većina turista dolazi ovde zbog legendarne, 4000 godina stare palate u Knososu koja uliva strahopoštovanje, kao i radi obilaska Arheološkog muzeja svetske klase koji čuva najdragocenije primerke onoga što je pronađeno tokom iskopavanja.
Međutim, Heraklion svoj procvat doživljava u periodu mletačke vladavine od XV do XVII veka kada su i izgrađene čvrste gradske zidine. Unutar zidina, stari grad (veći deo je pešačka zona) se može pohvaliti značajnim venecijanskim građevinama kao i mnoštvom kafea i taverni na otvorenom.

Geografija i klima

Klima

Klima je mediteranska. Leta su topla i suva sa vedrim nebom i povetarcem koji umanjuje osećaj vreline tokom najtoplijih dana. Zime su blage sa malo padavina i retkim mrazem.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je grčki.

Turističke atrakcije

Muzeji


- Zgrada Arheološkog muzeja čuva najreprezentativnije predmete minojske civilizacije pronađene tokom arheoloških iskopavanja na više lokacija na ostrvu. Najdragoceniji su: statue zmijske boginje, čuvena freska koja prikazuje Minotaura u skoku, tajanstveni Phaistos disk, minojski pečati i nakit. Ovde je pohranjen i veliki broj nalaza iz klasičnog grčkog i rimskog perioda. Arheološki muzej u Heraklionu je jedan od najznačajnijih svetskih muzeja u kojem je otelotvorena čitava jedna veličanstvena kultura. Neophodno je izdvojiti najmanje dva sata za njegov obilazak. A za one, ozbiljnije zainteresovane za minojsku civilizaciju, preporučuju se dve posete muzeju. Prva, kao odlična uvertira obilasku Knososa i drugih minojskih nalazišta. I druga, koja bi omogućila bolje razumevanje svega onoga što se može videti na terenu.
- Muzej nacionalnog otpora i bitke za Krit pripoveda priču o borbi protiv nacističke invazije tokom Drugog Svetskog rata.

Dvorci i palate


- Minojska palata u Knososu nalazi se 5 kilometara južno od Herakliona. Čuvene ruševine ove palate, koje je iskopao Ser Artur Evans, predstavljaju ostatke jedinstvene minojske civilizacije. Prema predanju, ova palata je bila sedište legendarnog kritskog kralja Minosa. Mitovi vezani za ovu palatu su oni o lavirintu i Minotauru, kao i priča o Dedalu i Ikaru. Iskopavanja su pokazala da je ovo mesto bilo kontinuirano naseljeno još od doba Neolita (7000 – 3000 godina p. n. e.) pa sve do rimskog perioda.
- Koules je dobro očuvana venecijanska tvrđava u luci.

Verski objekti


- Katedrala Svetog Mine
- Crkva Svetog Tita
- Crkva Svete Katarine
- Bazilika Svetog Marka
- dominikanska Crkva Svetog Petra.

Ostale atrakcije

Venecijanske zidine i Morozini fontana.

Kulinarski specijaliteti

Piće

- Probajte kritsko vino osobenog ukusa, koje se na ostrvu proizvodi unazad najmanje 4000 godina. Poznate etikete: Sitia, Peza Union . Sami Krićani najčešće piju sveže, belo vino direktno iz bureta, a tek ponekad staro crveno vino boje rđe, nalik portu.
- Raki, poznat kao Tsikoudia, je zaštitni znak kritskog dnevnog i noćnog života. U pitanju je snažno, bistro piće nalik italijanskoj grapi. Pravi se od kožice i peteljki grožđa koje ostanu nakon proizvodnje lokalnog belog vina. Ima jačinu ruske vodke (40% alkohola), mada je u većini slučajeva raki jače piće. Servira se u malim čašama nakon večere, uz tanjir voća ili neki drugi desert.

Šta raditi i gde izaći

- Kako je Heraklion industrijski i lučki grad, u samom gradu ne postoje plaže predviđene za kupanje, ali se zato u njegovoj neposrednoj blizini nalazi mnoštvo plaža kao što su Florida, Karteros i Amnissos. Sve tri su peščane, opremljene ležaljkama i suncobranima. Prve dve nude brojne sportske sadržaje dok je treća poznata po tavernama u kojima se služi morska hrana. Na plaži Karteros između ostalog možete jahati ili se penjati na 20 metara visoku stenu. Sigurnosna oprema je obezbeđena, ali se može koristiti i sopstvena.
- Upoznajte podvodni svet posetom Thalassocosmosa, kritskog akvarijuma u Gournesu, staroj američkoj bazi koja se nalazi 15 kilometara istočno od Herakliona. Tu je u 32 staklene cisterne izloženo oko dvesta vrsta riba i bića iz mora.
- U blizini se takođe nalazi nekoliko vodenih parkova. Nakon 35-ominutne vožnje, istočno od Herakliona je Star Beach Water Park sa bazenima, toboganima, lenjom rekom, spa centrom i velikom plažom gde možete skijati na vodi, roniti ili se oprobati u parasailingu.
- Četrdesetpetominutna vožnja u pravcu jugoistoka će vas odvesti u Acqua Plus (7 kilometara južno od Hersonisosa, na putu za Kasteli) smešten u vrtovima na brdu, uz terene za golf. Ovde možete uživati u ogromnom bazenu sa toboganima, lenjom rekom i mnoštvu sportskih sadržaja.
- Ultramoderan teren za golf sa 18 rupa koji je projektovao Bob Hant okružen je planinskim pejzažem koji oduzima dah. Kompletna oprema se može iznajmiti, a golf klub je otvoren tokom čitave godine.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%

Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike