Krit Hanja - Grčka

Krit Hanja (5), Grčka (1279)
Krit Hanja, Grčka - leto 2018, apartmani, hoteli, letovanje, aranžmani, avio karte

Agia Marina - Popi Studija - avionom
Lokacija: Studija Popi se nalaze oko 200 m od plaže, u neposrednoj blizini restorana, barova, supermarketa…,Hanja je udaljena oko 8 km, a aerodrom Hanja oko 27 km. - Opis: U studija se mogu smestiti...
Agia Marina - Stefanie Studija - avionom
Lokacija: Studija Stefanie se nalaze oko 350 m od peščane plaže, oko 100 m od centra mesta Agia Marina, 8 km od centra grada Hanja, 27 km od aerodroma Hanja. - Opis: U studija se mogu smestiti najviše...
Retimno - Domenica Apartmani - avionom
Lokacija: nalazi se na 50 m od pescane plaze u mestu Misiria, 3km od grada Retimna, na 75km udaljenosti od aerodroma Hanja i 80km od aerodroma Heraklion. Autobuska stanica je udaljena 200m, a u...
Retimno - Hotel Anita Beach - avionom
Lokacija:Hotel se nalazi na poznatom šetalištu u Retimnu,udaljen je oko 50 metara od plaže i oko 2 km od centra Retimna. - Opis: Hotel poseduje snek bar, bazen, recepciju i besplatan Wi-Fi internet u...
Retimno - Rosebay Apartmani - avionom
Lokacija: Apartmani Rosebay nalaze se u mestu Sfakaki, u blizini grada Retimno(oko 10 km je udaljenost SfakakiRetimno) , na samo 30 metara od plaže. - Opis: Raspolaze studijima i apartmanima za...
1 - 5 od 5 rezultata
Hanja je drugi grad po veličini na ostrvu Krit a ujedno i prestonica regionalne jedinice Hanja.

Geografija i klima

Položaj

Prostire se duž severne obale ostrva, oko 70 km zapadno od Retimna, 145 km zapadno od Herakliona i oko 40 km je udaljena od zapadnog kraja Krita.

Regioni i okruzi

Samoupravna opština Hanja je osnovana 2011. u okviru reforme lokalne vlade, spajanjem 7 nekadašnjih opština, koje su postale opštinske jedinice.

Klima

U ovom gradu vlada tipična mediteranska klima, sa sunčanim suvim letima i blagim kišovitim zimama. U periodu od aprila do oktobra, nebo bez ijednog oblačka je gotovo svakodnevna pojava.

Razumevanje

Kultura

Kulturološka istorija Hanje je veoma bogata, pre svega zbog duge istorije samog grada, kao i njegove interakcije sa mnogo raznih civilizacija u prošlosti. Pored toga i sama lokacija Krita (u neposrednoj blizini Atine, između Evrope, Azije i Afrike), kao i kosmopolitska atmosfera za koju je zaslužan turizam, jesu faktori koji pomažu ovom gradu da ide u korak sa modernim strujama u oblasti umetnosti i znanja. U Hanji trenutno postoji nekoliko muzeja, umetničkih galerija, jedno pozorište i nekoliko muzičkih grupa, a tu su i obrazovne i istraživačke ustanove.

Jezik

Zvanični jezik je grčki.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Arheološki muzej u Hanji se nalazi u nekadašnjem venecijanskom Manastiru Sv. Franje na Kritu. Osnovan je 1962. godine. Tačan datum završetka izgradnje ovog zdanja je nepoznat, ali u dokumentima se pominje da je izdržao veliki zemljotres 1595. godine. U muzeju se nalazi velika zbirka minojskih i rimskih rukotvorina koje su iskopane u okolini Hanje i okolnoj prefekturi. Među tim rukotvorinama su i predmeti iz drevnih gradova Kidonije, Idramije, Aptere, Polirinije, Kisamosa, Elirosa, Irtakine, Sije i Lisosa, a takođe i iz Aksosa i Lapasa koji su deo prefekture Retimno. U muzeju je i velika zbirka novčića, nakita, vaza, skulptura, glinenih tablica sa tekstovima, stela i mozaika. Među predmetima ove zbirke takođe se nalazi i glineni pečat iz Kastelija koji potiče iz druge polovine 15. veka p. n. e., na kom je prikazan jedan minojski grad i božanstvo koje je bilo njegov zaštitnik.
- Kritski pomorski muzej poseduje zbirku koju čine modeli brodova, nautički instrumenti, slike i istorijske fotografije. Materijal je hronološki klasifikovan, počevši od bronzanog doba pa sve do modernih vremena.
Među eksponatima na prvom spratu nalaze se modeli drevnih brodova, model utvrđenog grada i luke iz doba mletačke vladavine, u okviru kog su prikazani i objekti za gradnju i popravku brodova. U eksponate na drugom spratu spadaju modeli savremenih helenskih mornaričkih brodova, razarača, raketni čamac, desantni brod sa kamionima i APV-ovima. Jedan odeljak muzeja je posvećen i nemačkoj invaziji Krita.
- Ratni muzej je osnovan u julu 1995. godine. U njemu su izložene fotografije, ratne zaostavštine i ostali predmeti iz doba grčkih nacionalnih ratova i revolucija. Smešten je u građevini koja je podignuta 1870. godine, a koju je dizajnirao italijanski arhitekta Makouzo. Za vreme Drugog svetskog rata ju je italijanska vojska koristila kao baraku.
- Školski muzej, koji se nalazi u selu Nerokurosu, teži da se razvije u kulturni centar koji bi se fokusirao na obrazovne i pedagoške metode prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Verski objekti

- Posetite znamenite crkve kao što su: Crkva Sv. Roka, Crkva Agia Aikaterini, Crkva San Salvatore.
- Sinagoga Ec Hajim: do 1999. godine ova sinagoga je bila jedina kuća za molitvu koja je predstavljala jedini preživeli jevrejski spomenik na Kritu nakon uništenja kritske jevrejske zajednice 1944. godine. Bilo je to svedočanstvo uspeha nacista u misiji da zbrišu 2300 jevrejskih života na Kritu. Filozofija kojom se vodio ovaj projekat je sažeta u jednoj rečenici na hebrejskom, ’’Am Israel Hay’’, što znači ’’živeo narod Izraela’’. Danas, sinagoga Ec Hajim predstavlja snažni izvor jevrejskog života, vitalnosti i vrednosti, a o njoj se donedavno i dalje govorilo kao o jednom od najugroženijih lokaliteta na listi Svetskog fonda za spomenike (World Monuments Fund).

Šta raditi i gde izaći

- Vodeni sportovi su veoma popularni u Hanji.
- Iz Hanje lako možete stići do Samarijskog tesnaca, koji je popularna destinacija za izlete i obilaske.
- Plaže počinju nedaleko od Starog grada, a najbliža je Nea Hora, 1 km hoda od zapadnog dela.
Rambo
23:00Pink Action
Rambo
Ostani uz mene
01:00Pink Movies
Ostani uz mene
Korak do slave
02:30TV1000
Korak do slave
Gorko sladak život
02:45Cinemania
Gorko sladak život
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%

Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije