Krit Hanja - Grčka

Krit Hanja (0), Grčka (532)
Krit Hanja, Grčka - leto 2019, apartmani, hoteli, letovanje, aranžmani, avio karte

Hanja je drugi grad po veličini na ostrvu Krit a ujedno i prestonica regionalne jedinice Hanja.

Geografija i klima

Položaj

Prostire se duž severne obale ostrva, oko 70 km zapadno od Retimna, 145 km zapadno od Herakliona i oko 40 km je udaljena od zapadnog kraja Krita.

Regioni i okruzi

Samoupravna opština Hanja je osnovana 2011. u okviru reforme lokalne vlade, spajanjem 7 nekadašnjih opština, koje su postale opštinske jedinice.

Klima

U ovom gradu vlada tipična mediteranska klima, sa sunčanim suvim letima i blagim kišovitim zimama. U periodu od aprila do oktobra, nebo bez ijednog oblačka je gotovo svakodnevna pojava.

Razumevanje

Kultura

Kulturološka istorija Hanje je veoma bogata, pre svega zbog duge istorije samog grada, kao i njegove interakcije sa mnogo raznih civilizacija u prošlosti. Pored toga i sama lokacija Krita (u neposrednoj blizini Atine, između Evrope, Azije i Afrike), kao i kosmopolitska atmosfera za koju je zaslužan turizam, jesu faktori koji pomažu ovom gradu da ide u korak sa modernim strujama u oblasti umetnosti i znanja. U Hanji trenutno postoji nekoliko muzeja, umetničkih galerija, jedno pozorište i nekoliko muzičkih grupa, a tu su i obrazovne i istraživačke ustanove.

Jezik

Zvanični jezik je grčki.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Arheološki muzej u Hanji se nalazi u nekadašnjem venecijanskom Manastiru Sv. Franje na Kritu. Osnovan je 1962. godine. Tačan datum završetka izgradnje ovog zdanja je nepoznat, ali u dokumentima se pominje da je izdržao veliki zemljotres 1595. godine. U muzeju se nalazi velika zbirka minojskih i rimskih rukotvorina koje su iskopane u okolini Hanje i okolnoj prefekturi. Među tim rukotvorinama su i predmeti iz drevnih gradova Kidonije, Idramije, Aptere, Polirinije, Kisamosa, Elirosa, Irtakine, Sije i Lisosa, a takođe i iz Aksosa i Lapasa koji su deo prefekture Retimno. U muzeju je i velika zbirka novčića, nakita, vaza, skulptura, glinenih tablica sa tekstovima, stela i mozaika. Među predmetima ove zbirke takođe se nalazi i glineni pečat iz Kastelija koji potiče iz druge polovine 15. veka p. n. e., na kom je prikazan jedan minojski grad i božanstvo koje je bilo njegov zaštitnik.
- Kritski pomorski muzej poseduje zbirku koju čine modeli brodova, nautički instrumenti, slike i istorijske fotografije. Materijal je hronološki klasifikovan, počevši od bronzanog doba pa sve do modernih vremena.
Među eksponatima na prvom spratu nalaze se modeli drevnih brodova, model utvrđenog grada i luke iz doba mletačke vladavine, u okviru kog su prikazani i objekti za gradnju i popravku brodova. U eksponate na drugom spratu spadaju modeli savremenih helenskih mornaričkih brodova, razarača, raketni čamac, desantni brod sa kamionima i APV-ovima. Jedan odeljak muzeja je posvećen i nemačkoj invaziji Krita.
- Ratni muzej je osnovan u julu 1995. godine. U njemu su izložene fotografije, ratne zaostavštine i ostali predmeti iz doba grčkih nacionalnih ratova i revolucija. Smešten je u građevini koja je podignuta 1870. godine, a koju je dizajnirao italijanski arhitekta Makouzo. Za vreme Drugog svetskog rata ju je italijanska vojska koristila kao baraku.
- Školski muzej, koji se nalazi u selu Nerokurosu, teži da se razvije u kulturni centar koji bi se fokusirao na obrazovne i pedagoške metode prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Verski objekti

- Posetite znamenite crkve kao što su: Crkva Sv. Roka, Crkva Agia Aikaterini, Crkva San Salvatore.
- Sinagoga Ec Hajim: do 1999. godine ova sinagoga je bila jedina kuća za molitvu koja je predstavljala jedini preživeli jevrejski spomenik na Kritu nakon uništenja kritske jevrejske zajednice 1944. godine. Bilo je to svedočanstvo uspeha nacista u misiji da zbrišu 2300 jevrejskih života na Kritu. Filozofija kojom se vodio ovaj projekat je sažeta u jednoj rečenici na hebrejskom, ’’Am Israel Hay’’, što znači ’’živeo narod Izraela’’. Danas, sinagoga Ec Hajim predstavlja snažni izvor jevrejskog života, vitalnosti i vrednosti, a o njoj se donedavno i dalje govorilo kao o jednom od najugroženijih lokaliteta na listi Svetskog fonda za spomenike (World Monuments Fund).

Šta raditi i gde izaći

- Vodeni sportovi su veoma popularni u Hanji.
- Iz Hanje lako možete stići do Samarijskog tesnaca, koji je popularna destinacija za izlete i obilaske.
- Plaže počinju nedaleko od Starog grada, a najbliža je Nea Hora, 1 km hoda od zapadnog dela.
Ed Vud
14:55Cinemax 2
Ed Vud
Služavke
17:35Cinemax
Služavke
Maratonci trče počasni krug
21:00Pink Film
Maratonci trče...
Spasavanje redova Rajana
22:20Cinemax 2
Spasavanje redova...
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
1. maj

1. maj

Popularne prolećne ture
Atraktivne destinacije
Autobusom ili avionom