Kos - Grčka

Kos (0), Grčka (190)
Kos, Grčka - leto 2018, apartmani, hoteli, avionom, aranžmani, last minute, smeštaj

Zeleno, plodno ostrvo Kos je jedno od 12 ostrva Dodekaneza koje je smešteno u jugoistočnom delu Egejskog mora. Otac moderne medicine, Hipokrat (460-370 g.p.n.e.), rođen je ovde. Priča se, kako je svoje studente podučavao ispod platana koji i danas možete videti u gradu Kos.
Danas, zahvaljujući svojim peščanim plažama ostrvo živi od masovnog turizma. Prestonica i glavna luka je grad Kos koji se nalazi na istočnom kraju ostrva. U prošlosti, ostrvom su vladali Rimljani, Turci, Italijani, a kao posledica toga ostrvo je prepuno spomenika od kojih neki imaju više od 3000 godina.

Geografija i klima

Regioni i okruzi

Sadašnja opština Kos nastala je 2011. godine spajanjem tri opštine koje su postale opštinske jedinice: Dikaios, Irakleides, Kos.

Razumevanje

Jezik

Službeni jezik je grčki.

Turističke atrakcije

Ostale atrakcije

- Hipokratov platan, 14 vekova stari zamak Vitezova reda Svetog Jovana koji se nalazi iznad same luke, kao i dve džamije iz Otomanskog perioda.
- Zapadno od grada, na šumovitom brežuljku, leže ruševine Asklepiona (IV v.p.n.e.) , hrama posvećenog Asklepijusu, bogu iscelenja.
- Još dalje u brdima, nalazi se slikovito seoce Zia čuveno po romantičnim zalascima sunca i lokalnim proizvodima poput meda, maslinovog ulja i sušenog bilja.

Šta raditi i gde izaći

- Kos je blagosloven divnim peščanim plažama, a neke od najlepših nalaze se kraj Kefalosa. Po bledo- zlatnom pesku i plitkoj, toploj vodi ističe se Paradise beach (Rajska plaža), poznata i kao Bubble beach. Svoje drugo ime duguje vulkanskim gasovima koji u morskoj vodi stvaraju mehuriće.
- U Kardameni se nalazi 6 km dugačka peščana plaža opremljena ležaljkama, suncobranima i ona pruža brojne mogućnosti za bavljenje sportskim aktivnostima. U gradu Kos uska, urbana plaža stecište je pre svega mladih zbog mnoštva barova. U blizini grada nalaze se i dve dobro uređene šljunkovite plaže – Lambi 4 km severno od grada i Psalidi 3 km južno.
- Na severnoj obali, zapadno od grada Kos, najlepše plaže su u Tingakiju i Marmariju. Obe su izložene vetrovima te su stoga naročito popularne među surferima. U Tingakiju deo plaže je rezervisan i za nudiste.
- Peščane plaže sa plitkim morem idealne su za decu, ali ako vam to dosadi, posetite Lido akvapark na severnoj obali nadomak Mastiharija. Tu možete uživati u velikom bazenu sa talasima, spuštati se niz 6 ogromnih tobogana, krstariti lenjom rekom ili pak ispijati piće i ručati u nekom od brojnih restorana i barova.
- Dnevne ekskurzije brodom podrazumevaju obilazak susednih ostrva Pserimos (peščane i kamenite plaže), Nisyros (interesantno, vulkansko ostrvo) i Kalymnos (čuveno po vađenju sunđera). Hidrogliserom možete posetiti Rodos, a nezaobilazan je i jednodnevni izlet do Bodruma u Turskoj. Imate dovoljno vremena da istražite i antički i srednjevekovni Bodrum sa tvrđavom Svetog Petra, da uživate kupajući se u hamamima i pazarite u radnjicama na bazaru.
Leon Profesionalac
14:45CineStar TV
Leon Profesionalac
Umri muški
19:00Pink Action
Umri muški
Normalno srce
20:30Cinemax 2
Normalno srce
Blistavi um
22:30Prva Plus
Blistavi um
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Banje i wellness

Banje i wellness

Banjski turizam
Opuštanje u spa centrima
Odmor i dobra zabava
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude