Ios - Grčka

Ios (0), Grčka (190)
Ios, Grčka - leto 2018, aranžmani, apartmani, hoteli, smeštaj, letovanje, ponuda

Ios je grčko ostrvo koje pripada kikladskoj grupi ostrva u Egejskom moru. To je brdovito ostrvo sa liticama koje se uglavnom spuštaju do mora, a nalazi se na pola puta između Naksosa i Santorinija. Dugačko je oko 18 km a široko oko 10 km, obuhva ukupnu oblast od oko 109 km². Tokom poslednjih nekoliko godina, Ios se razvio u ostrvo koje može ponešto da ponudi ljudima svih godišta. Dugo je bio poznat kao ostrvo za žurke, ali je Ios danas mnogo više od toga.

Geografija i klima

Položaj

Ostrvo Ios deo je ostrvlja Kikladi u južnom delu Grčke.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je grčki.

Turističke atrakcije

Muzeji

Obiđite Arheološki muzej.

Dvorci i palate

Posetite Stari dvorac Paleokastro.

Ostale atrakcije

- Pristanište Iosa se nalazi na pročelju luke Ormos na severozapadu. Odavde možete doći do mesta Kora, autobusom ili 15-ominutnom šetnjom uz strmu magareću stazu. Kora je belo slikovito kikladsko selo, prepuno stepeništa i uskih prolaza, koji onemogućavaju prilaz automobilima. Danas, glavni put koji vodi kroz selo u celosti zauzimaju turisti u obilju restorana, butika, barova i diskoteka.
- Skarkos (u blizini luke u oblasti Kampos): iskopine na skarkoškom brdu otkrile su praistorijsku naseobinu, koja je dokaz da je Ios bio naseljen još od ranog kikladskog perioda. Arhitektura na Skarkosu je očuvana na mestima od kojih su neka visoka i do 3 m, a većina građevina ima dva sprata, kamenom popločane podove i kanalizacioni sistem. Brojni primerci dobro očuvane grnčarije, alata i kuhinjskih potrepština od metala, kamena i kostiju takođe su otkrivene. 2008. godine. Ios je bio jedan od 6 evropskih lokaliteta (od 109 kandidata) kojima je dodeljena nagrada Kulturne baštine Evropske unije, za izuzetnu očuvanost arheološkog nalazišta u Skarkosu.
- Maganarijska plaža, na najjužnijem delu ostrva, pruža zaklon ali ne i totalnu izolovanost. S obzirom da je ova plaža dosta udaljena od glavnih atrakcija na ostrvu, nije mnogo poznata ljudima. Ovde se možete baviti mnogim atletskim aktivnostima, a tu su i predivna mesta na kojima možete obedovati.

Šta raditi i gde izaći

- Žurke: ako ste se odlučili za Ios - zabavljajte se. U Hori postoji mnogo barova i klubova u kojima se možete zabavljati čitavu noć.
- Vodeni sportovi: na plažama u Milopotasu, Jialosu i Maganariju možete da ronite, surfujete na vetru, skijate na vodi.
Leon Profesionalac
14:45CineStar TV
Leon Profesionalac
Umri muški
19:00Pink Action
Umri muški
Normalno srce
20:30Cinemax 2
Normalno srce
Blistavi um
22:30Prva Plus
Blistavi um
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Jesen / Zima na moru

Jesen / Zima na moru

Jesenje letovanje
Topla zima na moru

Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Egzotične destinacije

Egzotične...

Putovanja iz snova
Egzotične zemlje
Daleke destinacije