Atina - Grčka

Atina (1), Grčka (1119)
Atina, Grčka - leto 2020, hoteli, avio karte, aranžmani, metropole, city break

Pokloničko putovanje - Evija - Atina - Egina, Sveti Nektarije Eginski
Polazak iz Beograda u 19:00 h. Lagana noćna vožnja i usputna zadržavanja radi odmora i obavljanja graničnih formalnosti. - 2. Dan-Evia - Dolazak u Glifu i plovidba trajektom na ostrvo Evia. Odlazak u...
1 - 1 od 1 rezultata
Atina je nazvana po Atini, boginji mudrosti, u čiju slavu je podignut drevni hram na Akropolju, koji je deo Uneskove Svetske baštine, ponosno se izdižući u srcu betonske džungle savremene Atine.
Kao grad-država, Atina je dostigla svoj vrhunac u 5. veku pre.n.e., izgradnjom mnogih veličanstvenih klasičnih građevina koje se smatraju ikonama Antičke Grčke. Demokratija je bila rođena, dramska umetnost je cvetala, a Sokrat je bio začetnik osnova Zapadne filozofije.
Središte umetnosti, učenja i filozofije, dom Platonove Akademije i Aristotelovog Liceja, Atina se smatra kolevkom Zapadne civilizacije i mestom rođenja demokratije, uglavnom zbog uticaja koje su njena kulturna i politička dostignuća iz 4. i 5. veka pr.n.e. imala na ostatak tadašnjeg Evropskog kontinenta.

Geografija i klima

Regioni i okruzi

Samoupravna opština Atina je najnaseljenija u čitavoj Grčkoj. Podeljena je u sedam opštinskih distrikata.

Klima

Atina ima subtropsku mediteransku klimu. Dominantna crta atinske klime jeste smenjivanje produženih toplih i suvih leta i blagih, vlažnih zima. Jul i avgust su najsuvlji meseci, pri čemu se oluje javljaju retko, jedanput ili dvaput mesečno.
Zime su sveže i kišovite, gde temperature u januaru iznose otprilike 8.9 °C, u Nei Filadelfeji, a 10.3 °C u Helinikonu. Snežne oluje nisu česte, ali umeju da uzrokuju znatnu pometnju kad se odigraju. Snežne padavine su češće u severnim predgrađima grada.

Razumevanje

Kultura

Kultura Grčke se razvijala hiljadama godina, nastavši sa mikenskom i minojskom civilizacijom, razvivši se potom u Klasičnu Grčku, helenistički period, kroz uticaje Rimskog carstva i njegovog istočnog, grčkog naslednika, Vizantijskog carstva. Strani okupatori, poput Osmanlijskog carstva, srednjevekovnih latinskih kraljevstava, Mletačke republike, Đenovske republike i Britanskog carstva takođe su imali značajan utican na savremenu grčku kulturu, ali istoričari tvrde da je najviše značaja za preporod Grčke i ujedinjavanje njenih mnogobrojnih kultura u jedan entitet imao Grčki rat za nezavisnost.

Jezik

Zvanični jezik je grčki.

Turističke atrakcije

Muzeji

Među najznačajnije muzeje u Atini spadaju:
- Nacionalni arheološki muzej, najveći arheološki muzej u zemlji, i jedan od najvažnijih u svetu, s obzirom da sadrži ogromnu zbirku starina. Njegovi eksponati pokrivaju period od preko 5000 godina, od kasnog neolita do Rimske Grčke;
- Muzej Benaki, čije su zbirke podeljena na periode, uključujući antički, vizantijski, osmanlijski period i kinesku umetnost i potonja doba;
- Vizantijski i hrišćanski muzej - jedan od najznačajnijih muzeja vizantijske umenosti;
- Numizmatički muzej, u kojem se nalazi izvanredna zbirka antičkog i modernog novca;
- Muzej kikladske umetnosti, dom opsežne zbirke kikladske umetnosti, uključujući i čuvene figurice od belog mermera;
- Novi akropoljski muzej, koji je zamenio stari muzej na Akropolju.
- Izvestan broj manjih privatnih muzeja koji se fokusiraju na grčku kulturu i umetnost takođe se mogu naći.

Dvorci i palate

Vrtovi i palata Zepiona: muškarci se i dalje okupljaju kako bi igrali bekgemon u lisnatim vrtovima koji okružuju veličanstvenu palatu Zepion, koju je 1870-tih podigao imućni grčko-rimski dobrotvor Konstantin Zapas. Dvorište palate je opčinjavajuće, a u blizini je i mirni kafić i istorijski bioskop Aigli.

Verski objekti

- Antička Agora: smeštena je među zelenilom i ima predivan pogled na Akropolj. Videćete Hram Hefesta, najočuvaniji antički grčki hram, Atalsku stou, muzej agore koji je zapravo rekonstruisana antička građevina. Od agore možete hodati prema Akropolju. Produžetak agore je Rimski forum.
- Hram Zevsa Olimpskog: od njega su danas ostale samo ruševine. Porušeni stub koji se i dalje može videti srušen je za vreme oluje od pre 1 veka. Olimpijski stadion iz 1896. i Adrijanov luk se nalaze u blizini.

Ostale atrakcije

- Akropolj, lokacija Uneskove Svetske baštine, bio je antički utvrđeni grad u Atini, koji datira iz kasnog bronzanog doba, i na njemu se nalaze najbolje građevine grčkog klasičnog doba: Partenon, Erehtejon, hram Atine Nike. Akropolj dominira atinskim nebom i simboliše osnivanje moderne kulture i civilizacije. Kao najznačajnije obeležje čitave Grčke, Akropolj predstavlja večni simbol demokratije, obrazovanja i inspiracije.
- Trg Sintagma: posetite zgradu Parlamenta i sveže obnovljeni hotel Grande Bretagne. Takođe, gledajte kako se stražari ispred Parlamenta smenjuju na dužnosti svakih sat vremena. Njihove uniforme i hod su zanimljivi za posmatranje, ali, ukoliko želite da ih fotografišete, pazite da im ne priđete sa pogrešne strane. Ako vam se to slučajno desi, stražar će kucnuti po svom oružju, a s obzirom da im nije dozvoljeno da pričaju, neki drugi stražar će vas ljubazno zamoliti da stanete na suprotnu stranu.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Ako želite brz, pristojan i jevtin obrok koji ne spada u komercijalnu brzu hranu, probajte suvlaki, uglavnom grilovano meso (svinjetina, piletina, izbor je vaš), povrće (paradajz i komadi luka), i grčki caciki, koji čini jogurt obogaćen belim lukom i krastavcem. Sve gore navedeno (uz šta se često služi i pomfrit) se umotava u tanko parče ravnog hleba, ili pite.

Piće

Probajte frape, izvrsnu grčku verziju hladne kafe. S obzirom da je to grčki izum, nimalo ne liči na frapee koje možete naći drugde u svetu. Služi se sladak, srednje sladak, ili bez šećera, sa ili bez mleka.

Šta raditi i gde izaći

Blizu Atine u Glifadi postoji društvo za spasavanje morskih kornjača, pod nazivom Arhelon.
Iako Agora danas predstavlja zbrku spomenika i ruševina iz raznih perioda, u dobu kada je Atina bila na vrhuncu moći, predstavljala je središte gradskog života, pri čemu nije bila samo mesto za trgovanje, nego i središte politike, administracije i kulture. I sudovi i hramovi i javne kancelarije su se nalazili u ovoj oblasti, gde su se obični Atinjani, vlasnici štala i trgovci susretali sa zvaničnicima, političarima i filozofima. Agorom dominira Hefaistejon, iz 5. veka pr.n.e., koji je jedan od najočuvanijih grčkih antičkih hramova.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije