Grčka

Grčka predstavlja stecište blistavih mesta za noćni provod, sveže morske hrane, mediteranske strasti, mitova i legendi. Ovo je fascinantna i opčinjavajuća destinacija, bilo da uživate na peščanoj plaži ili da istražujete drevne relikvije.
U urbanom središtu Grčke nalaze se neki od najslavnijih i najcenjenijih primeraka drevne i srednjevekovne arhitekture, poput atinskog Partenona od belog mermera i ponosnih solunskih vizantijskih crkava. Na obali ćete videti prometne plaže zakrčene suncobranima i skrivene male peščane zalive koje tirkizna voda zapljuskuje a sunce obasjava.

Geografija i klima

Položaj

Grčka se graniči sa Albanijom, Republikom Makedonijom i Bugarskom ka severu, a sa Turskom ka istoku. Egejsko more se nalazi sa istočne strane, Jonsko more sa zapadne a Sredozemno more sa južne.

Regioni i okruzi

Grčka se sastoji od 13 periferija podeljenih u ukupno 325 samoupravnih opština.

Klima

U Grčkoj preovladava mediteranska klima, sa blagim, vlažnim zimama i vrelim, suvim letima.

Razumevanje

Kultura

Kultura Grčke se razvijala hiljadama godina, nastavši sa mikenskom i minojskom civilizacijom, razvivši se potom u Klasičnu Grčku, helenistički period, kroz uticaje Rimskog carstva i njegovog istočnog, grčkog naslednika, Vizantijskog carstva. Osmanlijsko carstvo je takođe imalo značajan utican na grčku kulturu.

Jezik

Zvanični jezik je grčki.

Religija

Najviše ima pripadnika Grčke pravoslavne crkve, koji predstavljaju većinu populacije.

Turističke atrakcije

Muzeji

Muzej vizantijske kulture u Solunu je kvalitetni savremeni muzej koji koristi ambijentalno osvetljenje i animirane titlove kako bi udahnuo život u 3000 eksponata svojih stalnih postavki. Među njih spadaju freske, mozaici, vezovi, keramika, natpisi i ikone iz perioda ranog hrišćanstva do pada Konstantinopolja (1453.) u Makedoniji.

Dvorci i palate

Festos je bila druga palata po značaju na Kritu, na najspektakularnijoj lokaciji od svih minojskih objekata, sa pogledom na ravnicu Mesaru i planinu Psiloritis. Spoljašnjost ove palate je identična Knososu, sa prostorijama postavljenim oko centralnog dvorišta.

Verski objekti

- Moni Hozoviotisis je blistava bela građevina usađena u veličanstvenu liticu visoko iznad mora. Nalazi se na vrletnoj istočnoj obali ispod Hore. Nekoliko monaha i dalje živi ovde i povremeno se organizuju i kratki obilasci (obično kada se dovoljan broj posetilaca skupi pred vratima manastira). Ovi Najčešće se završavaju prijatnim razgovorom sa nekim od monaha. Ovi obilasci su besplatni ali svaka donacija se ceni.
- Manastiri Meteore su neki od najdivnijih prizora na grčkom kopnu. Sagrađeni su na vrhovima velikih glatkih stena. Do najranijih manastira se moglo doći penjanjem uz merdevine. Kasnije, u ove svrhe su se koristili čekrci tako da su monasi mogli da se podignu pomoću mreža, metodom koja je korištena do 1920-tih.
Ovi manastiri su monasima pružali mirna skloništa od sve većeg krvoprolića usled slabljenja Vizantijskog carstva pred kraj 14. veka.

Ostale atrakcije

- Veličanstveni Akropolis definiše Atinu i dominira njom. Za razliku od nekih drugih gradova u kojima se glavne atrakcije nalaze na periferiji grada, sveta stena na kojoj su građeni drevni grčki hramovi uzdiže se spektakularno iznad centra grada. Glavni ulaz se nalazi u ulici Dionisiu Areopagitu blizu Odeona Heroda Atičkog, ili u Teorijasu ako dolazite iz Plake (postoji i treći ulaz blizu Muzeja Kanelopulosa). Ako nosite veliku torbu morate je ostaviti u ormariću na glavnom ulazu.
- Od svih arheoloških nalazišta u Grčkoj Delfi su jedno od onih sa najviše duha. Sagrađeni su na obroncima planine Parnas, sa pogledom na Korintski zaliv a jednim delom obuhvataju i dolinu čempresa i maslinovog drveća. Ovaj objekat na listi Svetske baštine mami i svojom divnom lokacijom i svojim inspirativnim ostacima. Drevni Grci su Delfe smatrali centrom sveta. Prema mitologiji, Zevs je pustio dva orla na dve suprotne strane sveta kako bi pronašli njegov centar i oni su se sreli baš kod Delfa.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Grčka kuhinja je mešavina starosedelačkih tradicija i stranih uticaja. Susedne zemlje Italija i Turska su najviše uticale na grčku kuhinju, i postoje jela koja su zastupljena i kod jedne i kod druge nacije. Tradicionalna grčka ishrana je veoma mediteranska, uključujući povrće, bilje i žitarice koje potiču iz mediteranskog bioma.
Specijaliteti su:
Dolmade - punjeno lišće vinove loze.
Gemista - paradajz, biber i bučice, punjeni pirinčem i pečeni u pećnici.
Giganti - pasulj pržen u bogatom sosu od paradajza sa maslinovim uljem.
Musaka - đuveč od patlidžana sa mlevenom jagnjetinom, cimetom, crvenim vinom i maslinovim uljem.

Piće

Krasi - vino, lefko je belo, kokino je crno.
Retsina - vino pravljeno sa smolom od borovih iglica.
Ouzo - čisto žestoko piće bazirano na anisovom semenju, kome se dodaje voda.
Raki - žestoki, vatreni alkohol koji se pravi od destilovanog grožđa.

Šta raditi i gde izaći

- U Grčkoj postoji 11 vlažnih područja od međunarodnog značaja i preko 190 važnih ’’ptičijih područja’’. Među najimpresivnijije spadaju delta Nestos u Trakiji i Prespansko jezero u Makedoniji.Videćete čaplje, rode, pelikane i orlove.
- Posetite bele gradove Santorinija, Oiju i Tiru, sagrađene na litici sa pogledom na kalderu, okruglo ulegnuće u moru stvoreno vulkanskom erupcijom koja je uništila centar ostrva oko 1600 g. pr.n.e. Iskusite prelepe zalaske sunca, plaže od crnog peska, hotele sa buticima i gurmansku kuhinju. Mikonos, poznat po svom glamuroznom hedonističkom noćnom životu, privlači slavne ličnosti i ljubitelje mode jednako koliko i pripadnike gej zajednica.
- Na Grčkim ostrvima nalazi se bezbroj predivnih plaža, od glamuroznih plaža za žurke na Mikonosu poput Raja i Psarua do mirnijih plaža za porodice kao što su Kukunarijes na Skijatosu. Među ostale poslastice spadaju beli šljunak i tirkizne vode Mirtosa, sa liticama na dramatičnoj zapadnoj obali Kefalonije, kao i izolovana plaža Vai, zaklonjena najvećim evropskim gajem palmi na Kritu.
- Pogledajte delo čoveka u sadejstvu sa prirodom na jezeru Plastira u Kardisti. Okruženo je brdima prekrivenim drvećem hrasta i kestena a lutanje duž njegovih blistavih voda i fantastičan pogled na okolinu će vam sigurno umiriti čula.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti