Gambija

    Gambija možda jeste najmanja država Afrike, ali ona je, po svojim lepotama, daleko iznad svoje veličine. Sa svojim veličanstvenim diskretnim plažama, prometnim gradovima u kojima su izmešane kolonijalna arhitektura i tradicionalne aktivnosti i bogatstvo životinjskog sveta - Gambija je najpristupačnija od svih zapadnoafričkih zemalja.
    Posetioci koji žele da iskuse muziku Zapadne Afrike i ruralnu kulturu mogu da se zapute van utabanih staza i unutrašnjosti zemlje i otputuju do jednostavnih, tradicionalnih sela - tamo su uvek u toku živahni festivali, dešavanja prepuna tradicionalnog udaranja u bubnjeve, energičnog plesa, kao i takmičenja u rvanju, koja su deo običaja. Ali, za mnoge, ono što ih privlači ovom malom delu Afrike jesu idilični koktel sunčanih dana, toplih dobrodošlica i odmarališta na plažama Atlantskog okeana u kojime se možete opustiti.

    Geografija i klima

    Položaj

    Republika Gambija, obično poznata pod imenom Gambija, jeste zemlja u Zapadnoj Africi. Najmanja je zemlja u Africi, okružena Senegalom, osim kratke obalne linije na Atlantskom okeanu na zapadu.

    Regioni i okruzi

    Gambija je podeljena na 5 okruga i jedan grad. Okruzi su Donja Reka, Srednja Reka, Severna Obala, Gornja Reka i Zapad. Grad je Bandžul.

    Klima

    Klima Gambije je tropska. Postoji jedno godišnje doba koje je vrelo i kišovito, obično od juna do novembra, ali od novembra do maja temperature su svežije sa manje padavina.

    Razumevanje

    Kultura

    Gambijanci su poznati po odličnoj muzici, kao i po svom plesu. Iako je Gambija najmanja zemlja u Africi, njena kultura je proizvod mnogo raznih uticaja. Nacionalne granice ocrtavaju uski pojas sa obe strane reke Gambija, koja je igrala značajnu ulogu u sudbini ove nacije, i lokalno stanovništvo je prosto naziva ’’Rekom’’. Kao zemlja bez prirodnih barijera, Gambija je postala dom mnogim etničkim grupama koje su prisutne širom zapadne Afrike, naročito u Senegalu.

    Jezik

    Engleski je zvanični jezik Gambije. Među ostale jezike koji se govore spadaju mandinka, volof, fula i ostali starosedelački jezici.

    Religija

    Islam je veroispovest koja ima premoć.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    U Nacionalnom muzeju postoje neki olinjali i stari izloženi predmeti koje i dalje vredi pogledati (a među njih, nekom bizarnom okolnošću, spada i haljina koju je nosila Mis Gambije 1984.). Objašnjenja koja idu uz izložbu su, uopšteno govoreći, dobra, a tu je i fascinantna, iako prašnjava, izložba fotografija, mapa i istorijskih papira.

    Ostale atrakcije

    Arheolozi veruju da su megalitski kameni krugovi iz Vasua zapravo groblja, koja su izgrađena pre oko 1200 godina. Svaki kamen je težak nekoliko tona i visok između 1 i 2.5 metra. Postoji i mali ali dobro prezentovan muzej sa izložbama kojima je cilj rasprava o mogućem poreklu tih krugova. Ovo nije Stounhendž, ali, ipak predstavlja fascinantan dokaz drevne afričke kulture.
    Dizajniran od strna senegalskog arhitekte Pjera Gudijabija, Luk 22 jeste prolaz sagrađen u čast vojnog prevrata koji se desio u julu 1994. Visok 35 metara, najviša je građevina u Gambiji, i njegov balkon koji je dostupan javnosti nudi izvanredan pogled na grad i na obalu. Tu su takođe i udoban kafe, prodavnica suvenira i mali muzej u kome posetioci mogu da nauče nešto o pomenutom prevratu.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    - Benahin (ili pirinač ’’džolof’’) predstavlja tradicionalno zapadnoafričko jelo od pirinča sa lukom, začinima, paradajzom ili pasiranim paradajzom, pomešano sa mesom, ribom ili povrćem.
    - Piletina ’’jasa’’ - piletina kuvana sa lukom, crnim biberom i limetom ili limunom.
    - Domoda - dinstano meso sa pirinčem i sosom od putera od kikirikija.
    - Gomile i gomile kikirikija, koji čine glavni prinos Gambije.

    Piće

    - Vredi probati izvorno gambijsko pivo.
    - Palmino vino jeste sok od palminog drveta, koji se skuplja i fermentiše. Lokalno stanovništvo ga smatra vrstom vina, i možete dobiti priliku da ga probate ako pođete u obilazak ruralne Gambije.

    Šta raditi i gde izaći

    - Prirodni rezervat Abuko: Prirodni park koji je smešten izvan sela Lamin u Severnom distriktu Komba, 25 km od Bandžula. Sa svojih 25 hektara zemlje, jedna je od najmanjih zaštićenih oblasti u Africi (ako ne i najmanja), ali i dalje predstavlja dobar uvod u svet divljih životinja Gambije. Tu su, npr. majmuni, krokodili i nekih 300 vrsta ptica.
    - Avantura na četiri točka: Veoma popularan obilazak pri kojem se posećuju škole, seoske kuće i destilerije.
    - Ostrvo Džejms (obilazak ’’Koreni’’): Ekskurzija inspirisana bestselerom Aleksa Hejlija i filmom ’’Koreni’’. Na nju možete poći krstarenjem uz središte široke gambijske reke, prema nekadašnjem trgovinskom mestu u Albredi, i selu Džafare. Obale reke su udaljene od pogleda. Posetite mesto dešavanja ’’Korena’’, staro mesto trgovanja robovima. Turisti bivaju preplavljeni lokalnim stanovništvom koje se pojavljuje samo onda kada brod pristaje, a nestaje onog trena kada brod odlazi. Uporni su u namerama da isprose novac i da poture zanatlijsku robu turistima pred noseve. Insistiraju na tome da budu plaćeni ako im neko zatraži da ih fotografiše. Možete takođe ići i kolima, npr. sa zvaničnim turističkim vodičima, po malim putevima na Severnoj obali, i ploviti u pirogi iz Džafarea.
    - Bazen sa krokodilima u Kačikaliju: Veoma popularan, sadrži mnogo krokodila (zapadnoafričke nilske krokodile), a imate i priliku da ih dotaknete i potapšete.
    - Nacionalni park reke Gambija: Prelepi nacionalni park smešten ispod grada Džandžanburea. Kamp je skup, ali vredi. Imaćete organizovane obilaske čamcem, kako biste videli šimpanze, babune, majmune, krokodile, itd.
    - Plaža Sanjang: Jedna od najlepših plaža u Gambiji. Plažni bar Duga je odlično mesto u kom možete provesti dan, a poseduje i par soba po pristojnim cenama ako želite da prenoćite. Javni prevoz iz Sarakunde i Brikame je redovan, a privatni taksiji se mogu iznajmiti za dnevna putovanja.
    - Bore (rvanje) jeste nacionalni sport Gambije. Ovaj vid umetnosti je počeo da izumire, no, oživeo je za vreme vlasti predsednika Džamea, i sada je zastupljen u najvećem broju nacionalnih dešavanja i festivala. Slično grčko-rimskom rvanju, ova takmičenja, koja se odvijaju uz teatralnu scenografiju, brutalna su i često nasilna.
    - Šuma kulture Makasutu: Pridružite se kulturološkom obilasku ovog prelepog šumskog parka, i naučite ponešto o lokalnim lekovitom bilju i šumskoj fauni, potom se provozajte u kanuu i uživajte u živahnom prizoru lokalne muzike i plesa u ovoj nagrađivanoj ekološkoj atrakciji.
    - Posmatranje ptica je najpopularniji hobi za posetioce Gambije. Uđite čamcem u rukavac drveća mangrove u vlažnom području Tanbi, oko ušća reke Gambije, uputite se ka jugu do rezervata Tandži, ili u unutrašnjost zemlje do svetski poznatog rezervata vlažnog područja Bao Bolong i otkrijte neke od mnogih domaćih životinjskih vrsta, kao i neke koje tu privremeno obitavaju.
    Kad budem mrtav i beo
    11:56Pink Film
    Kad budem mrtav i...
    Poslednja trka
    19:41Pink Film
    Poslednja trka
    Dobri Vil Hanting
    20:45CineStar...
    Dobri Vil Hanting
    Hrabro srce
    00:00FOX Movies
    Hrabro srce
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Zimovanje

    Zimovanje

    Skijaški aranžmani
    Najbolji zimski centri
    Hoteli i apartmani
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Jesen / Zima na moru

    Jesen / Zima na moru

    Jesenje letovanje
    Topla zima na moru

    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije