Gambija

    Gambija možda jeste najmanja država Afrike, ali ona je, po svojim lepotama, daleko iznad svoje veličine. Sa svojim veličanstvenim diskretnim plažama, prometnim gradovima u kojima su izmešane kolonijalna arhitektura i tradicionalne aktivnosti i bogatstvo životinjskog sveta - Gambija je najpristupačnija od svih zapadnoafričkih zemalja.
    Posetioci koji žele da iskuse muziku Zapadne Afrike i ruralnu kulturu mogu da se zapute van utabanih staza i unutrašnjosti zemlje i otputuju do jednostavnih, tradicionalnih sela - tamo su uvek u toku živahni festivali, dešavanja prepuna tradicionalnog udaranja u bubnjeve, energičnog plesa, kao i takmičenja u rvanju, koja su deo običaja. Ali, za mnoge, ono što ih privlači ovom malom delu Afrike jesu idilični koktel sunčanih dana, toplih dobrodošlica i odmarališta na plažama Atlantskog okeana u kojime se možete opustiti.

    Geografija i klima

    Položaj

    Republika Gambija, obično poznata pod imenom Gambija, jeste zemlja u Zapadnoj Africi. Najmanja je zemlja u Africi, okružena Senegalom, osim kratke obalne linije na Atlantskom okeanu na zapadu.

    Regioni i okruzi

    Gambija je podeljena na 5 okruga i jedan grad. Okruzi su Donja Reka, Srednja Reka, Severna Obala, Gornja Reka i Zapad. Grad je Bandžul.

    Klima

    Klima Gambije je tropska. Postoji jedno godišnje doba koje je vrelo i kišovito, obično od juna do novembra, ali od novembra do maja temperature su svežije sa manje padavina.

    Razumevanje

    Kultura

    Gambijanci su poznati po odličnoj muzici, kao i po svom plesu. Iako je Gambija najmanja zemlja u Africi, njena kultura je proizvod mnogo raznih uticaja. Nacionalne granice ocrtavaju uski pojas sa obe strane reke Gambija, koja je igrala značajnu ulogu u sudbini ove nacije, i lokalno stanovništvo je prosto naziva ’’Rekom’’. Kao zemlja bez prirodnih barijera, Gambija je postala dom mnogim etničkim grupama koje su prisutne širom zapadne Afrike, naročito u Senegalu.

    Jezik

    Engleski je zvanični jezik Gambije. Među ostale jezike koji se govore spadaju mandinka, volof, fula i ostali starosedelački jezici.

    Religija

    Islam je veroispovest koja ima premoć.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    U Nacionalnom muzeju postoje neki olinjali i stari izloženi predmeti koje i dalje vredi pogledati (a među njih, nekom bizarnom okolnošću, spada i haljina koju je nosila Mis Gambije 1984.). Objašnjenja koja idu uz izložbu su, uopšteno govoreći, dobra, a tu je i fascinantna, iako prašnjava, izložba fotografija, mapa i istorijskih papira.

    Ostale atrakcije

    Arheolozi veruju da su megalitski kameni krugovi iz Vasua zapravo groblja, koja su izgrađena pre oko 1200 godina. Svaki kamen je težak nekoliko tona i visok između 1 i 2.5 metra. Postoji i mali ali dobro prezentovan muzej sa izložbama kojima je cilj rasprava o mogućem poreklu tih krugova. Ovo nije Stounhendž, ali, ipak predstavlja fascinantan dokaz drevne afričke kulture.
    Dizajniran od strna senegalskog arhitekte Pjera Gudijabija, Luk 22 jeste prolaz sagrađen u čast vojnog prevrata koji se desio u julu 1994. Visok 35 metara, najviša je građevina u Gambiji, i njegov balkon koji je dostupan javnosti nudi izvanredan pogled na grad i na obalu. Tu su takođe i udoban kafe, prodavnica suvenira i mali muzej u kome posetioci mogu da nauče nešto o pomenutom prevratu.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    - Benahin (ili pirinač ’’džolof’’) predstavlja tradicionalno zapadnoafričko jelo od pirinča sa lukom, začinima, paradajzom ili pasiranim paradajzom, pomešano sa mesom, ribom ili povrćem.
    - Piletina ’’jasa’’ - piletina kuvana sa lukom, crnim biberom i limetom ili limunom.
    - Domoda - dinstano meso sa pirinčem i sosom od putera od kikirikija.
    - Gomile i gomile kikirikija, koji čine glavni prinos Gambije.

    Piće

    - Vredi probati izvorno gambijsko pivo.
    - Palmino vino jeste sok od palminog drveta, koji se skuplja i fermentiše. Lokalno stanovništvo ga smatra vrstom vina, i možete dobiti priliku da ga probate ako pođete u obilazak ruralne Gambije.

    Šta raditi i gde izaći

    - Prirodni rezervat Abuko: Prirodni park koji je smešten izvan sela Lamin u Severnom distriktu Komba, 25 km od Bandžula. Sa svojih 25 hektara zemlje, jedna je od najmanjih zaštićenih oblasti u Africi (ako ne i najmanja), ali i dalje predstavlja dobar uvod u svet divljih životinja Gambije. Tu su, npr. majmuni, krokodili i nekih 300 vrsta ptica.
    - Avantura na četiri točka: Veoma popularan obilazak pri kojem se posećuju škole, seoske kuće i destilerije.
    - Ostrvo Džejms (obilazak ’’Koreni’’): Ekskurzija inspirisana bestselerom Aleksa Hejlija i filmom ’’Koreni’’. Na nju možete poći krstarenjem uz središte široke gambijske reke, prema nekadašnjem trgovinskom mestu u Albredi, i selu Džafare. Obale reke su udaljene od pogleda. Posetite mesto dešavanja ’’Korena’’, staro mesto trgovanja robovima. Turisti bivaju preplavljeni lokalnim stanovništvom koje se pojavljuje samo onda kada brod pristaje, a nestaje onog trena kada brod odlazi. Uporni su u namerama da isprose novac i da poture zanatlijsku robu turistima pred noseve. Insistiraju na tome da budu plaćeni ako im neko zatraži da ih fotografiše. Možete takođe ići i kolima, npr. sa zvaničnim turističkim vodičima, po malim putevima na Severnoj obali, i ploviti u pirogi iz Džafarea.
    - Bazen sa krokodilima u Kačikaliju: Veoma popularan, sadrži mnogo krokodila (zapadnoafričke nilske krokodile), a imate i priliku da ih dotaknete i potapšete.
    - Nacionalni park reke Gambija: Prelepi nacionalni park smešten ispod grada Džandžanburea. Kamp je skup, ali vredi. Imaćete organizovane obilaske čamcem, kako biste videli šimpanze, babune, majmune, krokodile, itd.
    - Plaža Sanjang: Jedna od najlepših plaža u Gambiji. Plažni bar Duga je odlično mesto u kom možete provesti dan, a poseduje i par soba po pristojnim cenama ako želite da prenoćite. Javni prevoz iz Sarakunde i Brikame je redovan, a privatni taksiji se mogu iznajmiti za dnevna putovanja.
    - Bore (rvanje) jeste nacionalni sport Gambije. Ovaj vid umetnosti je počeo da izumire, no, oživeo je za vreme vlasti predsednika Džamea, i sada je zastupljen u najvećem broju nacionalnih dešavanja i festivala. Slično grčko-rimskom rvanju, ova takmičenja, koja se odvijaju uz teatralnu scenografiju, brutalna su i često nasilna.
    - Šuma kulture Makasutu: Pridružite se kulturološkom obilasku ovog prelepog šumskog parka, i naučite ponešto o lokalnim lekovitom bilju i šumskoj fauni, potom se provozajte u kanuu i uživajte u živahnom prizoru lokalne muzike i plesa u ovoj nagrađivanoj ekološkoj atrakciji.
    - Posmatranje ptica je najpopularniji hobi za posetioce Gambije. Uđite čamcem u rukavac drveća mangrove u vlažnom području Tanbi, oko ušća reke Gambije, uputite se ka jugu do rezervata Tandži, ili u unutrašnjost zemlje do svetski poznatog rezervata vlažnog područja Bao Bolong i otkrijte neke od mnogih domaćih životinjskih vrsta, kao i neke koje tu privremeno obitavaju.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje