Pariz - Francuska

Pariz (12), Francuska (34)
Pariz, Francuska - leto 2018, aranžmani, hoteli, avionom, kružne ture, last minute

Normandija - Bretanja i Paris - 9 dana, bus - avio
Polazak iz Beograda u 16.30. Pauze za odmor prema potrebi. Putovanje preko Hrvatske, Slovenij, Austrije i Nemačke. Noćna vožnja sa pauzama za odmor - 2.dan 19.04 Strasburg - Dolazak u Strasburg oko...
Pariz - 4 dana / 3 noći, avionom
Sastanak putnika na aerodromu «Nikola Tesla» dva sata pre poletanja aviona. Vreme poletanja aviona za Pariz je u 06:35h (let JU 310 kompanijom Air Serbia), a vreme sletanja na pariski aerodrom je u...
Pariz - 5 dana / 4 noćenja, avionom
Sastanak grupe na aerodromu “Nikola Tesla” kod šaltera br. 710 dva sata pre poletanja aviona. Čekiranje za let. Polazak aviona za Pariz (vreme leta u tabeli). Nakon sletanje panoramsko razgledanje...
Pariz - 5 dana, avionom
Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla kod šaltera agencije dva sata pre poletanja aviona. Čekiranje za let. Polazak aviona za Pariz (vreme leta u tabeli). Nakon sletanje panoramsko razgledanje...
Pariz - 6 dana - avion/bus
Sastanak na aerodromu Nikola Tesla, kod ofsa aizzair kompanije u 04.45. Čekiranje i let za Francusku aerodrom Bove/Pariz. Sletanje oko 09, 20. Posle pasoške kontrole odlaak za Pariz. Panoramsko...
Pariz - 8 dana / 5 noćenja, autobusom
1. dan putovanja (sreda) Beograd - Verona -(okolina) . - Sastanak grupe u 05.30. na Parkingu Štark Arene, južna strana, ulaz iz Bulevara Arsenija Čarnojevića (ulaz sa autoputa).. Predviđeno vreme...
Pariz - 9 dana / 4 noćenja - autobusom
1. dan: Beograd - Polazak iz Beograda oko 20:00h sa dogovorenog mesta (proveriti 2 dana pred putovanje tačno vreme i mesto polaska). Noćna vožnja kroz Mađarsku i Slovačku prema Pragu. - 2. dan: Prag -...
Pariz - 9 dana, autobusom
Program putovanja: - 1. dan Niš - Beograd - Verona - Polazak iz Niša sa parkinga Lukoilove pumpe kod TC „Tempo“ u 10,00 h. Direktna vožnja do Beograda sa usputnim zadržavanjima prema potrebi....
Pariz i dvorci na Loari - 7 dana, bus/avio
Polazak iz Kragujevca u 3:30, Beograda u 5:30 (gradska stanica na auto putu kod Sava Centra), Novog Sada 5:45 (Lokomotiva transfer). Pauze za odmor prema potrebi. Dolazak u Brešu / Bergamo uveče....
Uskrs 2018. - Pariz 8 dana / 5 noći, autobusom
Sastanak grupe u 05.30h na Parkingu Kombank Arene, južna strana, ulaz iz Bulevara Arsenija Čarnojevida (ulaz sa autoputa).. Predviđeno vreme polaska u 06.00 h. Vožnja autobusom kroz Hrvatsku i...
Uskrs 2018.- Pariz - 4 dana / 3 noćenja, avio
Sastanak putnika na aerodromu «Nikola Tesla» dva sata pre poletanja aviona. Vreme poletanja aviona za Pariz je u  06:40h (let JU 310 kompanijom Air Serbia ), a vreme sletanja na pariski aerodrom je u...
Uskrs i 1. maj 2018. - Pariz - 9 dana, autobusom
Polazak oko 20:00 časova sa dogovorenog mesta i iz Novog Sada sa parkinga kod Lokomotive oko 21:00 čas (proveriti 3 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa). Noćna vožnja kroz Mađarsku...
1 - 12 od 12 rezultata
Dobro obavešten, elokventan i ah! tako romantičan, ’’Grad svetlosti’’ nalikuje i filozofu i pesniku i pevaču sentimentalnih pesama istovremeno. Kako je oduvek i bilo, Pariz predstavlja milion različitih stvari za milion različitih ljudi, i nikako nije nijedan superlativ koji se može pripisati nekom gradu. Notr Dam i Ajfelova Kula, za vreme izlaska i zalaska sunca ili noću, opisivani su bezbroj puta, kao i Sena, i suptilne i ne tako suptilne razlike između Levih i Desnih obala. Ali ono što pisci ne umeju da zabeleže jeste veličanstvenost i magija Pariza.

Geografija i klima

Položaj

Pariz je glavni i najveći grad u Francuskoj, smešten na reci Seni, u severnom delu Francuske.

Regioni i okruzi

Pariz je zvanično podeljen na 20 distrikata koji se nazivaju arondismanima, a numerisani su od 1 do 20 u smeru kazaljke na satu od gradskog centra.

Klima

U Parizu vlada tipična zapadnoevropska okeanska klima, na koju utiče Severnoatlantska struja. Tokom godine, pariska klima se može okarakterisati kao blaga i umereno vlažna.

Razumevanje

Kultura

Pariska kultura je vezana za umetnost, muziku, muzeje, festivale i ostale vidove zabave u Parizu. Ovaj grad je danas jedan od vodećih poslovnih i kulturnih centara. Zabava, muzika, mediji, moda i umetnosti doprinose njegovom statusu kao jednog od glavnih globalnih svetskih gradova.

Jezik

Zvanični jezik je francuski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Ogromnu palatu Luvra je, kao tvrđavu, podigao kralj Filip Avgust u ranom 13. veku, a prepravljena je sredinom 16. veka, kako bi dobila svrhu kraljevske rezidencije. Revolucionarna konvencija1793. ju je pretvorila u prvi nacionalni muzej Francuske.
Slike, skulpture i rukotvorine koje su izložene u Luvru je sakupila francuska vlada tokom poslednjih pet vekova. Među njima su umetnički i zanatlijski radovi iz čitave Evrope, kao i važne zbirke asirskih, etrurskih, grčkih, koptskih i islamskih antikviteta i umetnosti.
- Okrenut ka Seni sa keja Anatola Fransa, Musée d’Orsay se nalazi u zgradi nekadašnje železničke stanice (1900.). U njemu se nalaze nacionalne francuske zbirke slika, skulptura, umetničkih predmeta i ostalih radova koji su nastali između 1840-tih i 1914., uključujući i plodove impresionizma, post-impresionizma i pokreta Ar-Nuvoa.
- Pikasov muzej (treći): sadrži Pikasovu ličnu zbirku. Posetioci neka imaju na umu da će ovaj muzej biti zatvoren do 2018. zbog renoviranja zgrade.

Dvorci i palate

- Château de Vincennes se nalazi na severnoj ivici Bois de Vincennes i predstavlja veličanstveni kraljevski dvorac sa masivnim utvrdama i šancem. Zamkom možete prošetati besplatno, ali njegova tamnica duga 52 m (iz 1369.), koja je služila kao zatvor tokom 17. i 18. veka, i gotička Kraljevska kapela (Chapelle Royale) mogu da se posete samo u okviru obilaska sa vodičem (za odrasle 8 evra, za decu besplatno). Unapred zovite da se raspitate o terminima.
- Château de Versailles (Versajski dvorac): morate ga posetiti. Najraskošniji francuski dvorac, na periferiji grada, vozom se lako može doći do njega. Nekadašnji dom Luja XIV i Marije Antoanete.

Verski objekti

- Oivičena 21 bočnom kapelom u unutrašnjosti, Crkva Sv. Sulpicija je građena između 1646. i 1780. Na fasadi, koju je dizajnirao jedan firentinski arhitekta, postoje dva reda stubova, a na njenom vrhu nalaze se dva tornja. Na neoklasicistički dekor njene ogromne unutrašnjosti uticao je stil Protivreformacije.
- Freske u Kapeli Svetih anđela (Chapelle des Sts-Anges), prve s desne strane odmah na ulazu, predstavljaju Jakova kako se rve sa anđelom (sleva), i Arhanđela Mihajla kako se bori protiv Satane (zdesna), a naslikao ih je Ežen Delakroa između 1855. i 1861.
- Katedrala Notr Dam: impresivna gotička katedrala koja je predstavljala inspiraciju Viktoru Igou za roman ’’Zvonar Bogorodičine crkve’’. Popnite se do samog vrha!
- Sacré Coeur: crkva koja je smeštena na vrhu najviše tačke Pariza. Iza crkve je deo za umetnike, a ispred imate spektakularan pogled na čitav grad.
- Sainte Chapelle: raskošna kapela sa obojenim staklom. Njena unutrašnjost je lepša od one u sumornoj Katedrali Notr Dam.

Ostale atrakcije

Ajfelova kula: kada je sagrađena za Svetski sajam 1889., kao obeležje stogodišnjice Revolucije, dočekalo ju je mnogo protivljenja od strane pariske umetničke i književne elite. ’’Metalna špargla’’, kako su je neki Parižani podmuklo nazivali, gotovo je srušena 1909., ali je pošteđena zato je što je predstavljala idealnu platformu za prenosne antene u svrhe tada nove nauke, radio-telegrafije. Nazvana po svom tvorcu, Gistavu Ajfelu, kula je visoka 324 m, uključujući i TV-antenu na vrhu.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Pariz je jedno od evropskih kulinarskih središta. Restoranski biznis je ovde počeo pre 220 godina i nastavlja da cveta. Može vas, međutim, iznenaditi činjenica da se Pariz ne smatra kulinarskim sedištem Francuske, već da ljudi više cene francusku kuhinju malih ruralnih restorana, izvan grada, bližu farmama i sa naglaskom na svežini i regionalnim specijalitetima. Čak i među francuskim gradovima, Pariz se od davnina smatra na drugom mestu po lepoti obeda, posle Liona.

Šta raditi i gde izaći

- Arc de Triomphe' (Trijumfalna kapija): veličanstveno zdanje koje vam nudi centralni pogled na grad.
- Katakombe: nekada su se u njima nalazile kosti koje su iskopavane iz prepunog pariskog groblja. Postoji ograničenje u broju posetilaca, tj. po 200 posetilaca može da ulazi u Katakombe. Stoga, ako ste došli baš nakon otvaranja, moraćete da sačekate dok neko ne izađe, što iznosi oko 45-60 minuta, pre nego što bilo ko novi uđe.
- Grand Arche de la Défense: savremena verzija Trijumfalne kapije. Ima platformu sa koje se može gledati spolja.
- Opera Garnije: remek-delo pozorišne arhitekture 19. veka koje je sagradio Šarl Garnije, koje od 1875. predstavlja sedište Pariske opere, otkada ju je osnovao Luj XIV.
- Panteon: ispod - mesto večnog počinka velikih junaka Francuske Republike, uključujući Voltera, Viktora Igoa i Marije Kiri; iznad - veličanstveni pogled na grad.
- Groblje Pjer-Lašez: nije nalik nijednom groblju na svetu. Ukrašeni nadgrobni spomenici, postavljeni u uske uličice oivičene drvećem. Posetite grobove Džima Morisona, Oskara Vajlda, Frederika Šopena, i još mnogo drugih.
Stari momak
22:00CineStar...
Stari momak
Panov lavirint
22:50CineStar...
Panov lavirint
Varljivo leto '68
23:26Pink Film
Varljivo leto...
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike

8. mart

8. mart

Romantična putovanja
Nezaboravni trenuci

Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%