Pariz - Francuska

Pariz (11), Francuska (42)
Pariz, Francuska - leto 2017, aranžmani, hoteli, avionom, kružne ture, last minute

Diznilend - grupni polazak, avionom
Diznilend, najveći, najpoznatiji i najposećeniji zabavni park u Evropi koji se sastoji iz dva parka Disneyland Park i Walt Disney Studios Parc, a ujedno je i najveća turistička atrakcija Francuske....
Normandija - Pariz, 6 dana - avionom
Strme krečnjačke obale, huk talasa koji se razbijaju o stene 128 km duge Alabaster obale Lamanša, zelenilo prostranih pašnjaka prošarano divljim cvećem, mala ribarska sela i mondenska letovališta,...
Nova godina 2018. - Pariz - 9 dana / 4 noćenja
Polazak oko 19:00 časova iz Beograda sa dogovorenog mesta i iz Novog Sada sa parkinga kod Lokomotive oko 20:00 časova (proveriti 3 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa). Noćna...
Nova godina 2018. - Pariz i Diznilend - 5 dana, avion
Sastanak grupe na aerodromu “Nikola Tesla” kod šaltera br.710 dva sata pre poletanja aviona. Čekiranje za let. Polazak aviona za Pariz (vreme leta u tabeli). Nakon sletanje panoramsko razgledanje...
Pariz - 5 dana / 4 noćenja, avionom
Sastanak grupe na aerodromu “Nikola Tesla” kod šaltera br. 710 dva sata pre poletanja aviona. Čekiranje za let. Polazak aviona za Pariz (vreme leta u tabeli). Nakon sletanje panoramsko razgledanje...
Pariz - 5 dana, avionom
Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla kod šaltera agencije dva sata pre poletanja aviona. Čekiranje za let. Polazak aviona za Pariz (vreme leta u tabeli). Nakon sletanje panoramsko razgledanje...
Pariz - 9 dana / 4 noćenja - autobusom
1. dan: Beograd - Polazak iz Beograda oko 20:00h sa Lastine autobuske stanice (proveriti 2 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa). Noćna vožnja kroz Mađarsku i Slovačku prema Pragu....
Pariz - 9 dana / 4 noćenja, autobusom
Polazak oko 20:00 časova sa Lastine autobuske stanice i iz Novog Sada sa parkinga kod Lokomotive oko 21:00 čas (proveriti 1 dan pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa). Noćna vožnja kroz...
Pariz - 9 dana / 4 noći, autobusom
Sastanak grupe u 19; 30h na autobuskom terminalu na Novom Beogradu, kod buvljaka, u bloku 42, ugao ulica Jurija Gagarina i Antifašističke borbe. Polazak autobusa u 20; 00h. Vožnja preko Hrvatske,...
Pariz - 9 dana, autobusom
Polazak oko 20:00 časova sa Lastine autobuske stanice i iz Novog Sada sa parkinga kod Lokomotive oko 21:00 čas (proveriti 3 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa). Noćna vožnja kroz...
Pariz - 9 dana, bus
1. dan mesto polaska - Polazak autobusom sa mesta polaska u popodnevnim časovima. Vožnja preko Mađarske, Slovačke sa kraćim usputnim pauzama radi odmora. - 2. dan Prag - Dolazak u Prag u prepodnevnin...
1 - 11 od 11 rezultata
Dobro obavešten, elokventan i ah! tako romantičan, ’’Grad svetlosti’’ nalikuje i filozofu i pesniku i pevaču sentimentalnih pesama istovremeno. Kako je oduvek i bilo, Pariz predstavlja milion različitih stvari za milion različitih ljudi, i nikako nije nijedan superlativ koji se može pripisati nekom gradu. Notr Dam i Ajfelova Kula, za vreme izlaska i zalaska sunca ili noću, opisivani su bezbroj puta, kao i Sena, i suptilne i ne tako suptilne razlike između Levih i Desnih obala. Ali ono što pisci ne umeju da zabeleže jeste veličanstvenost i magija Pariza.

Geografija i klima

Položaj

Pariz je glavni i najveći grad u Francuskoj, smešten na reci Seni, u severnom delu Francuske.

Regioni i okruzi

Pariz je zvanično podeljen na 20 distrikata koji se nazivaju arondismanima, a numerisani su od 1 do 20 u smeru kazaljke na satu od gradskog centra.

Klima

U Parizu vlada tipična zapadnoevropska okeanska klima, na koju utiče Severnoatlantska struja. Tokom godine, pariska klima se može okarakterisati kao blaga i umereno vlažna.

Razumevanje

Kultura

Pariska kultura je vezana za umetnost, muziku, muzeje, festivale i ostale vidove zabave u Parizu. Ovaj grad je danas jedan od vodećih poslovnih i kulturnih centara. Zabava, muzika, mediji, moda i umetnosti doprinose njegovom statusu kao jednog od glavnih globalnih svetskih gradova.

Jezik

Zvanični jezik je francuski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Ogromnu palatu Luvra je, kao tvrđavu, podigao kralj Filip Avgust u ranom 13. veku, a prepravljena je sredinom 16. veka, kako bi dobila svrhu kraljevske rezidencije. Revolucionarna konvencija1793. ju je pretvorila u prvi nacionalni muzej Francuske.
Slike, skulpture i rukotvorine koje su izložene u Luvru je sakupila francuska vlada tokom poslednjih pet vekova. Među njima su umetnički i zanatlijski radovi iz čitave Evrope, kao i važne zbirke asirskih, etrurskih, grčkih, koptskih i islamskih antikviteta i umetnosti.
- Okrenut ka Seni sa keja Anatola Fransa, Musée d’Orsay se nalazi u zgradi nekadašnje železničke stanice (1900.). U njemu se nalaze nacionalne francuske zbirke slika, skulptura, umetničkih predmeta i ostalih radova koji su nastali između 1840-tih i 1914., uključujući i plodove impresionizma, post-impresionizma i pokreta Ar-Nuvoa.
- Pikasov muzej (treći): sadrži Pikasovu ličnu zbirku. Posetioci neka imaju na umu da će ovaj muzej biti zatvoren do 2017. zbog renoviranja zgrade.

Dvorci i palate

- Château de Vincennes se nalazi na severnoj ivici Bois de Vincennes i predstavlja veličanstveni kraljevski dvorac sa masivnim utvrdama i šancem. Zamkom možete prošetati besplatno, ali njegova tamnica duga 52 m (iz 1369.), koja je služila kao zatvor tokom 17. i 18. veka, i gotička Kraljevska kapela (Chapelle Royale) mogu da se posete samo u okviru obilaska sa vodičem (za odrasle 8 evra, za decu besplatno). Unapred zovite da se raspitate o terminima.
- Château de Versailles (Versajski dvorac): morate ga posetiti. Najraskošniji francuski dvorac, na periferiji grada, vozom se lako može doći do njega. Nekadašnji dom Luja XIV i Marije Antoanete.

Verski objekti

- Oivičena 21 bočnom kapelom u unutrašnjosti, Crkva Sv. Sulpicija je građena između 1646. i 1780. Na fasadi, koju je dizajnirao jedan firentinski arhitekta, postoje dva reda stubova, a na njenom vrhu nalaze se dva tornja. Na neoklasicistički dekor njene ogromne unutrašnjosti uticao je stil Protivreformacije.
- Freske u Kapeli Svetih anđela (Chapelle des Sts-Anges), prve s desne strane odmah na ulazu, predstavljaju Jakova kako se rve sa anđelom (sleva), i Arhanđela Mihajla kako se bori protiv Satane (zdesna), a naslikao ih je Ežen Delakroa između 1855. i 1861.
- Katedrala Notr Dam: impresivna gotička katedrala koja je predstavljala inspiraciju Viktoru Igou za roman ’’Zvonar Bogorodičine crkve’’. Popnite se do samog vrha!
- Sacré Coeur: crkva koja je smeštena na vrhu najviše tačke Pariza. Iza crkve je deo za umetnike, a ispred imate spektakularan pogled na čitav grad.
- Sainte Chapelle: raskošna kapela sa obojenim staklom. Njena unutrašnjost je lepša od one u sumornoj Katedrali Notr Dam.

Ostale atrakcije

Ajfelova kula: kada je sagrađena za Svetski sajam 1889., kao obeležje stogodišnjice Revolucije, dočekalo ju je mnogo protivljenja od strane pariske umetničke i književne elite. ’’Metalna špargla’’, kako su je neki Parižani podmuklo nazivali, gotovo je srušena 1909., ali je pošteđena zato je što je predstavljala idealnu platformu za prenosne antene u svrhe tada nove nauke, radio-telegrafije. Nazvana po svom tvorcu, Gistavu Ajfelu, kula je visoka 324 m, uključujući i TV-antenu na vrhu.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Pariz je jedno od evropskih kulinarskih središta. Restoranski biznis je ovde počeo pre 220 godina i nastavlja da cveta. Može vas, međutim, iznenaditi činjenica da se Pariz ne smatra kulinarskim sedištem Francuske, već da ljudi više cene francusku kuhinju malih ruralnih restorana, izvan grada, bližu farmama i sa naglaskom na svežini i regionalnim specijalitetima. Čak i među francuskim gradovima, Pariz se od davnina smatra na drugom mestu po lepoti obeda, posle Liona.

Šta raditi i gde izaći

- Arc de Triomphe' (Trijumfalna kapija): veličanstveno zdanje koje vam nudi centralni pogled na grad.
- Katakombe: nekada su se u njima nalazile kosti koje su iskopavane iz prepunog pariskog groblja. Postoji ograničenje u broju posetilaca, tj. po 200 posetilaca može da ulazi u Katakombe. Stoga, ako ste došli baš nakon otvaranja, moraćete da sačekate dok neko ne izađe, što iznosi oko 45-60 minuta, pre nego što bilo ko novi uđe.
- Grand Arche de la Défense: savremena verzija Trijumfalne kapije. Ima platformu sa koje se može gledati spolja.
- Opera Garnije: remek-delo pozorišne arhitekture 19. veka koje je sagradio Šarl Garnije, koje od 1875. predstavlja sedište Pariske opere, otkada ju je osnovao Luj XIV.
- Panteon: ispod - mesto večnog počinka velikih junaka Francuske Republike, uključujući Voltera, Viktora Igoa i Marije Kiri; iznad - veličanstveni pogled na grad.
- Groblje Pjer-Lašez: nije nalik nijednom groblju na svetu. Ukrašeni nadgrobni spomenici, postavljeni u uske uličice oivičene drvećem. Posetite grobove Džima Morisona, Oskara Vajlda, Frederika Šopena, i još mnogo drugih.
Isterivači duhova
02:20Cinemax
Isterivači duhova
Lične stvari
02:49Pink Film
Lične stvari
Društvo mrtvih pesnika
15:30FOX Movies
Društvo mrtvih...
Seti se Titana
22:15FOX Movies
Seti se Titana
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
8. mart

8. mart

Romantična putovanja
Nezaboravni trenuci

Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%