Nica - Francuska

Nica (0), Francuska (1)
Nica, Francuska - letovanje, hoteli, hosteli, aranžmani, kružne ture, azurna obala

Nica je veliki francuski grad na Francuskoj rivijeri. Popularna je destinacija i za mlade i za stare, ima ponešto za svakoga. Čuvena je po svom predivnom pogledu na Promenade des Anglais (Englesko šetalište), njenom poznatom šetalištu uz more, i etnički je raznovrstan lučki grad. Moderna Nica i dalje zadržava svoju dvostruku ličnost: možete da uživate u svetu umetničkih veličina poput Matisa, Šagala i Pikasa, koji su se divili ovdašnjoj svetlosti zbog koje je Nica uvek predstavljala pravu meku za umetnike. Potom, 10 min. kasnije, možete da se zaputite izvan centra i zađete među nečista predgrađa prepuna grafita, koja čine Nicu petim gradom po veličini u Francuskoj.

Geografija i klima

Položaj

Nalazi se na jugoistočnoj obali Francuske na Sredozemnom moru i drugi je francuski grad po veličini na sredozemnoj obali.

Regioni i okruzi

Smeštena u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala, Nica je komuna i prefektura (administrativno sedište) departmana Primorski Alpi. Ali, takođe je i najveći grad u Francuskoj koji nije regionalno sedište, dok npr. mnogo veći Marsej jeste regionalno sedište.

Klima

U Nici vlada sredozemna klima. Letnje doba traje 6 meseci, od maja do oktobra, iako i u aprilu i novembru temperature nekad pređu 20 °C. Zime su blage, sa prosečnim temperaturama od 13.4 °C tokom dana i 5.8 °C noću, u periodu od decembra do februara. Mraz nije uobičajen, a snežne padavine su toliko retke da ih stanovnici evociraju na posebnim dešavanjima. Prosečna minimalna temperatura u januaru iznosi oko 5 °C.

Razumevanje

Kultura

Nica je jedna od najstarijih ljudskih naseobina na svetu. Tera-Amata, arheološko nalazište iz Donjeg paleolitskog doba, nalazi se blizu Nice. Samu Nicu su osnovali Antički Grci. Blizu Nice je takođe postojao i nezavisni rimski grad, Cemenelum, gde se nalazi simjeovsko brdo. To je arheološko nalazište prepuno blaga, od kojih je iskopan samo mali deo. U iskopine spadaju i termalna kupatila, arene i rimski put.

Jezik

Zvanični jezik je francuski.
Lokalni jezik, nisar, jeste oksitanski dijalekat (mada neki italijanski naučnici tvrde da je to ligurijski dijalekat). Još uvek ga govori značajna manjina stanovništva. Jaki italijanski i (u nešto manjem obimu) korzikanski uticaji čine ga razumljivijim od ostalih postojećih provansalskih dijalekata.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej Azijske umetnosti: indijska, kineska, jugoistočno-azijska i svetska umetnost, smeštene u divno arhitektonsko zdanje na jezeru. Ulaz je slobodan.
- Šagalov muzej: u njemu se nalaze Šagalovi prozori od obojenog stakla.
- Matisov muzej: šarmantna zbirka slika, crteža i skulptura smeštena u đenovsku vilu iz 17. veka. Ulaz je slobodan.
- Musee et Site Archeologiques de Cimiez (Simjeovski muzej i arheološka nalazišta): ruševine galsko-rimske naseobine u Simjeu, i muzej sa dobrom dokumentacijom galsko-rimskog života (ali najveći deo nije na engleskom jeziku).

Dvorci i palate

Colline du Chateau, koji je okrenut ka Baie des Anges (Anđeoskom zalivu) i ka luci, nudi spektakularan pogled na grad. Nije mnogo ostalo od ruševina njegovog dvorca osim trošnih zidova. No, penjanje stepenicama kako bi se došlo do platformi na 90 m iznad Nice vredno je pogleda koji imate odatle. Tu je takođe i lift koji vam može skratiti put nagore za tri četvrtine.

Verski objekti

Sveta misa se održava u katoličkim crkvama u blizini centra za zasedanje Akropolis. Neke od najznačajnijih crkava su: Notre-Dame Auxiliatrice, St. Joseph, Cathédrale Sainte-Réparate. Među protestantske crkve spadaju Reformisani hram, Baptistička crkva, anglikanska crkva i Crkva Svetog Trojstva.

Ostale atrakcije

- Trg Masena je glavni gradski trg. Pre nego što je izgrađen most nad rekom Paillon, Pont-Neuf je predstavljao jedini praktični način da se iz starog grada dođe u moderni. Trg je tako 1824. podeljen u dva dela (Severni i Južni). Nakon što je 1979. uništen Masséna Casino, Trg Masena je postao prostraniji i manje ispunjen, a sada je oivičen dvema crvenim građevinama u italijanskom arhitektonskom stilu.
- Trg Roseti: potpuno ograđen i prilagođen pešacima, ovaj trg se nalazi u srcu starog grada. Sa tipičnim građevinama crvene i žute boje koje ga okružuju, katedralomSainte-Réparate i fontanom u središtu, Trg Roseti je lokacija u starom gradu koju obavezno morate posetiti.
- Cours Saleya je paralelan sa Quai des Etats-Unis. U prošlosti, pripadao je višim staležima. Verovatno je najtradicionalniji trg u Nici, a na njemu se svaki dan održava i cvetna pijaca.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Kuhinja Nice je naročito bliska provansalskoj, ali i ligurskoj pjemonskoj, i u njoj se koriste lokalni sastojci (maslinovo ulje, inćuni, voće i povrće), kao i sastojci koji potiču iz udaljenih regiona, naročito iz Severne Evrope, zato što brodovi koji kupe maslinovo ulje dolaze prepuni namirnica, poput sušenog bakalara.
Jelo po imenu ’’Socca’’, ravni hleb od slanog graška, jeste lokalni specijalitet, kao i sendvič sa tunjevinom koji je zove ’’Pan Bagnat’’. Među ostale specijalitete spadaju Soupe de Poisson (riblja supa, koja se pravi od ljutog ajolija, krutona i rendanog sira), Salade Nicoise (koja se pravi od tunjevine), Tourtes aux Blettes (slatke pite sa savojskim kupusom, grožđicama, orasima i šećerom u prahu), i pissaladiere (vrsta pice sa prženim lukom, maslinama, belim lukom i inćunima). Kao što se može i očekivati, morska hrana je veoma zastupljena u kuhinji Nice, i nekoliko restorana je specijalizovano za jela od morskog ježa i ostriga.

Piće

S obzirom na vrela leta u Nici, gotovo je obavezno nositi sa sobom flašu vode. Imajte na umu da je najčešća žalba upućena turističkom odseku opštinske vlasti vezana za služenje markirane vode sa slomljenom zaštitom na poklopcu u restoranima, što će reći da je flaša napunjena vodom sa česme, a naplaćuje se kao da je marke Perrier ili Evian.

Šta raditi i gde izaći

- Plaže - ako u Nicu dolazite zbog kupanja ili sunčanja na plaži, razmislite još jednom. Plaže u Nici se u celosti sastoje od velikog ravnog kamenja. Na nekoliko privatnih plaža je dodat peščani sloj, ali besplatne državne plaže su kamenite.
- Prelepi pejzaži - zarad pogleda na Nicu, najbolje je popeti se na vrh Mon Borona. Od napuštene stare Utvrde i obližnje vile Ser Eltona Džona, imate nekoliko lokacija sa lepim pogledom na grad i planine, i ka istoku na Vilefranš i Kap Ferat.
- Pođite u Eze, malo selo na putu do Monaka. Nalazi se na maloj planini, a njemu se nalazi predivni vrt kaktusa sa spektakularnim pogledom. Tu je takođe i fabrika parfema koju možete posetiti besplatno.
- Među neka lepa mesta zapadno od Nice spadaju Haute de Cagnes, Antib, Kan i Sen-Trope. Istočno od Nice možete vozom doći do Vilefranša, Monaka i Mentona.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja