Francuska

Upit za sve partnere

Francuska (6)

  Francuska, jedna od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija, poseduje sve od glamuroznih plaža i dvoraca iz bajke do slikovite prirode i gradske otmenosti. To je zemlja koju odlikuju lepote kao što su široki pariski bulevari, bezvremeno zelenilo doline Loare, široke padine Alpa, polja lavande u Provansi, gurmanski restorani u Lionu i jedinstveni šarm Korzike. Zemlja koja, kad se sve ovo sabere, predstavlja savršeni doživljaj za turiste.

  Geografija i klima

  Položaj

  Francuska je zemlja koja se nalazi u zapadnoj Evropi. Graniči sa Belgijom i Luksemburgom na severoistoku, sa Nemačkom i Švajcarskom na istoku, sa Italijom na jugoistoku i Španijom na jugozapadu, preko Pirineja. Na jugu Francuska izlazi na Sredozemno more i graniči se sa Kneževinom Monako. U pravcu zapada Francuska čitavom dužinom obale izlazi na Atlantskoi okean, dok se na severu nalazi Lamanš koji vodi do poslednjeg suseda Francuske, Engleske (dela Velike Britanije).

  Regioni i okruzi

  Francuska je podeljena na 27 administrativnih regiona, koji se dalje dele na 101 departman.

  Klima

  Na jugoistoku Francuske preovladava mediteranska klima. Na zapadu, klima je pretežno okeanska sa visokim stepenom kišnih padavina, blagih zima i leta koja se kreću od svežih do toplih. Što se više zalazi u unutrašnjost klima je sve kontinentalnija, sa vrućim olujnim letima, hladnim zimama i manje kiše. Klima na Alpima i u ostalim planinskim regionima je pretežno alpska, sa određenim brojem dana kada se temperatura spušta ispod nule (oko 150 dana godišnje).

  Razumevanje

  Kultura

  Francuska je vekovima bila središte kulturnog stvaralaštva. Mnogi francuski umetnici su bili neki od najslavnijih umetnika svog vremena, a ova zemlja se i dalje visoko ceni zbog svoje bogate kulturne tradicije.

  Jezik

  Zvanični jezik je francuski.

  Religija

  Rimokatoličanstvo je veroispovest koja prevladava u Francuskoj.

  Turističke atrakcije

  Muzeji

  Ogromnu palatu Luvra je kao tvrđavu podigao kralj Filip Avgust početkom 13. veka. Sredinom 16. veka je pretvorena u kraljevsku rezidenciju, a revolucionarnom konvencijom iz 1793. Pretvorena je u prvi nacionalni muzej Francuske.
  Slike, skulpture i rukotvorine koje su izložene u Luvru je sakupila francuska vlada tokom poslednjih pet vekova. Među njima su umetnički i zanatlijski radovi iz čitave Evrope, kao i važne zbirke asirskih, etrurskih, grčkih, koptskih i islamskih antikviteta i umetnosti.

  Dvorci i palate

  Versajski zamak je podignut za vreme vladavine Luja XIV (1643 – 1715). U osnovnom delu građevine i u nešto složenijem Paseportu nalaze se audio-vodiči na engleskom jeziku, a posetiocima je dozvoljeno da obiđu Državne apartmane kralja i kraljice, kapelu i razne galerije. Kroz Paseport možete doći do velikog i malog Trijanona, a možete posetiti i Hameau de la Reine (Kraljičino seoce) i izložbu fontana Grandes Eaux Musicales (Velike muzikalne vode).

  Verski objekti

  - Katedrala Notr Dam u srednjevekovnim gradu Šartrou, predstavlja lokaciju koja se obavezno mora posetiti. Brilijantno-plavo obojeno staklo i zbirka relikvija, među kojima je i Sveti veo (Sainte Voile) za koji kažu da ga je nosila Devica Marija dok je rađala Isusa, privlače hodočasnike još od Srednjeg veka.
  - Selo Vezelej, smešteno na kamenom tlu sa uzanim građevinama i okruženo poljima sa svih strana, jedan je od skrivenih dragulja Francuske. Predstavlja bitnu hodočasničku lokaciju još od 11. veka zahvaljujući relikvijama Sv. Marije Magdalene koje se navodno čuvaju u podzemnoj kripti bazilike Sv. Magdalene.

  Ostale atrakcije

  - Gradske zidine: Bedemi Avinjona koji obavijaju grad podignuti su između 1359. i 1370. Obnovljeni su tokom 19. veka bez svojih originalnih šanaca. Unutar zidova se nalazi obilje lepih muzeja.
  - Most Mijo koji je dizajnirao britanski arhitekta Norman Foster danas je najviši most na svetu, a njegova modernistička struktura se čini još impresivnijom zbog ruralnog lokaliteta u kome se nalazi. Proteže se duž doline reke Tarn na jugu.

  Kulinarski specijaliteti

  Hrana

  Francuska kuhinja važi za jednu od najboljih na svetu. Izuzetno je raznolika i imala je veliki uticaj na ostale zapadne kuhinje. Tradicionalni recepti se razlikuju od regiona do regiona, tako da se npr. na severu više koristi puter od masti dok se maslinovo ulje više koristi na jugu.
  Štaviše, svaki region Francuske ima svoje tradicionalne specijalitete: na jugozapadu - Cassoulet, u Alzasu - Choucroute, u Loreni - Quiche, u Burgonji - goveđi bourguignon, a Tapenada je specijalitet u Provansi.

  Piće

  Francuska i vino idu u paru. Ozbiljni ljubitelji vina, ali čak i oni koji uživaju samo u žestokim pićima, trebalo bi da odvoji vreme za posetu jednom od regiona (Bordo, Burgonja, Rone…) i probaju lokalna vina.

  Šta raditi i gde izaći

  - Ima li boljeg načina da upoznate srednjevekovne dvorce i blistave vinske pećine regiona Loare nego na dva točka? Lagani tempo ovdašnjeg života privlači bezbroj umetnika i pisaca već godinama, kao i mnoge bicikliste.
  - Kad jednom posetite ostrvo Korziku nikad ga nećete zaboraviti. Ovo mesto izuzetne lepote i vekovima stare baštine načičkano je planinskim lancima i oivičeno vrtoglavim liticama. Korzikanske staze za pešačenje su među poznatijim u Evropi.
  - U Francuskim Alpima nalaze se neka od najpoznatijih skijaških odmarališta u Evropi. Među njih se ubrajaju i Courchevel, Val-d'Isère, Méribel i L'Alpe d'Huez. Čitav taj region obuhvata jedno kolosalno područje i nudi fantastične mogućnosti za skijaše na svim nivoima.
  Upit za sve partnere
  Detaljno pretraživanje
  Hit ponude
  Banje i wellness

  Banje i wellness

  Banjski turizam
  Opuštanje u spa centrima
  Odmor i dobra zabava
  Jesen / Zima na moru

  Jesen / Zima na moru

  Jesenje letovanje
  Topla zima na moru

  Nova godina

  Nova godina

  Hit destinacije
  Romantičan ili party provod
  Ispunite novogodišnje želje
  Specijalne ponude

  Specijalne ponude

  Saznajte prvi
  Promotivne akcije
  Najpovoljnije ponude