Manila - Filipini

Manila (0), Filipini (0)
Manila, Filipini - hoteli, avio karte, aranžmani

Manila je veseo i opušten grad. Manila se satoji od više gradova bez jasno definisanog centralnog dela. Utvrđeni deo grada, Intramuros, koji je bio tradicionalni centar Manile, porušen je u Drugom svetskom ratu i nikada nije obnovljen. Binondo i Kviapo su delovi grada koji obiluju jedinstenim trgovinama, a Ermita i Malate su dobri za provod.

Geografija i klima

Položaj

Manila je glavni grad Filipina. Ona je jedan od šesnaest gradova koji čine istoimenu oblast.

Regioni i okruzi

Grad Manila je podeljen na šesnaest geografskih celina.

Klima

Manila ima klimu koja je na granici između tropsko-savanske i tropsko-monsunske.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je filipinski.

Religija

Većina stanovnika u Manili su katolici.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Smešten u prelepoj zgradi, Ajala je muzej sa promenljivim postavkama, a sve se tiču filipinske umetnosti, kulture i istorije. Centralni deo kolekcije predstavljaju eksponati koje prate nacionalnu istoriju.
- U Narodnom muzeju Filipina veliki deo postavke ovog muzeja čine porcelanski tanjiri, novčići, nakit i drugi predmeti izvučeni iz olupine San Dijega, velikog ratnog broda koji se 1600. godine nasukao na obale Luzona. Ostali eksponati su artefakti i muzički instrumenti iz prekolonijalnog perioda.

Dvorci i palate

Malacanang palata, zvanična rezidencija predsednika Filipina, bila je prvobitno letnjikovac. Za razliku od drugih predsednika, Glorija Makapagal Aroho, koja je bila na čelu zemlje od 2001. do 2010. godine je zaista živela i radila u ovoj palati. Zbog sklonosti Filipinaca da demonstriraju u želji da predsednik ode, predstavnici izvršne vlasti vole da se drže daleko od javnosti.

Verski objekti

- Kviapo (Quiapo) crkva je sagrađena 1933. godine na mestu gde se ranije nalazila jedna starija koja je izgorela u požaru. U ovoj crkvi se nalazi Crna Nazarena, slika Hrista za koju se veruje da je čudotovorna. Dva puta godišnje, organizuje se povorka tokom koje najverniji poklonici nose sliku na svojim leđima tokom religijskog festivala.
- Zlatna džamija je sazidana 1976. godine kao znak dobrodošlice libijskom lideru Mumeru el-Gadafiju, iako on nikada nije ni posetio Manilu. Ovo je i danas najveća džamija u gradu i služi za okupljanje na hiljade muslimanskih vernika koji su se ovde doselili.
- Crkva svetog Agustina je jedina građevina koja je ostala neoštećena nakon propasti Intramurosa. Građena je između 1587. i 1606. godine i najstarija je crkva na Filipinima. Sadašnja građevina je zapravo treća po redu koja stoji na tom mestu, a preživela je sedam zemljotresa i Bitku kod Manile. Ovo je aktivna crkva u kojoj se danas održavaju venčanja i ostale ceremonije.

Ostale atrakcije

Rizal park, poznatiji kao ,,Luneta” (ime koje je nosila do 1950. godine) prostire se na 60 hektara travnjaka, popločanih staza i šuma, sa spomenicima filipinskih heroja raspoređenih na sve strane.

Šta raditi i gde izaći

- Zahtevne staze za vožnju bicikla kroz šume i lepe predele oko Leklenda sigurno će prijati svakome. Organizovani izleti oko La Mesa su ovde svakako mogući.
- Ostrvo Tal je zgodno za ekskurziju, a i odlično je mesto za one koji vole da pešače. Postoje specijaliozovane agencije koje se bave organizovanjem ekskurzija i kod kojih možete iznajmiti bicikl.
- Odlazak do jezera Tal je odlična poludnevna ekskurzija, a za one iskusnije u pešačenju Makiling planina je odličan izbor. Staza počinje od Univerziteta Filipina Los Banjos, prolazi pored tropskih šuma prema vrhu Makiling. Zalihe i šator su vam potrebni ako se uputite na ovu dvodnevnu ekskurziju.
- Slikajte brzake kod Pagsanjan vodopada u Laguni, na oko 90 km južno od Manile. Ovde se nalaze jedni od najpoznatijih vodopada na Filipinima. Zanimljivi splavovi od bambusa vode posetioce do oblasti samih vodopada, a za one koji vole još više adrenalina tu su brzaci.
- Posetite Luzon ostrva na kome se nalazi veliki broj vulkana.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti