Filipini

Upit za sve partnere

Filipini (0)

    Sastavljeni od 7.107 ostrva, sa obalnom linijom koja je duža nego obalna linija SAD-a, gotovo da uopšte ne iznenađuje činjenica da se mnoge od najveličanstvenijih atrakcija na Filipinima nalaze ili na moru ili oko mora. Tople tropske vode su idealne za ronjenje u manjim i većim dubinama, sa svojim koralnim vrtovima koji su krcati prelepim primercima morskog života, dok će netaknuti beli pesak koji se proteže u nedogled zavesti čak i one sa najvećim otporom prema plažama.
    Postoji tu i mnogo više. Džungle, planine, vulkani i pećine ovog arhipelaga su zrele za istraživanje. No, postoje i suptilniji načini da se uhvatite u koštac sa filipinskom kulturom. Ovo nije zemlja u kojoj ćete videti gomilu lažnih ’’kulturnih predstava’’ za turiste. Festivali (kojih ima mnogo) dočekuju strance raširenih ruku, ali su, pre svega, namenjeni lokalnim žiteljima. Stoga, od posetilaca zavisi da li će da započnu razgovor sa nekim lokalnim stanovnikom i otkriju zemlju u kojoj se katoličke evropske tradicije prepliću sa živahnom azijskom kulturom.

    Geografija i klima

    Položaj

    Filipini, zvanično poznati pod nazivom Republika Filipini, predstavljaju zemlju u Jugoistočnoj Aziji i u zapadnom delu Tihog okeana. Ka severu Filipina, preko tesnaca Luzon, nalazi se Tajvan. Zapadno preko Južnog kineskog mora nalazi se Vijetnam. More Sulu, ka jugozapadu, nalazi se između Filipina i ostrva Borneo, i u pravcu juga ih Celebesko more razdvaja od drugih ostrva u Indoneziji.

    Regioni i okruzi

    Filipini su podeljeni u 3 ostrvske grupe: Luzon, Visajas i Mindanao.

    Klima

    Na Filipinima vlada tropska pomorska klima, i obično se karakteriše visokim temperaturama i vlagom. Temeperature se kreću od 21 °C do 32 °C, iako mogu biti i svežije ili vrelije, u zavisnosti od godišnjeg doba. Najsvežiji mesec je januar, najtopliji maj.

    Razumevanje

    Kultura

    Filipinska kultura predstavlja kombinaciju Istočnih i Zapadnih kultura. Filipini pokazuju aspekte koji mogu da se nađu u nekim drugim azijskim zemljama sa malajskim nasleđem, no, njihova kultura takođe sadrži i znatan nivo španskih i američkih uticaja.

    Jezik

    Filipino i engleski su zvanični jezici. Filipino je zapravo verzija tagaloga, i govori se uglavnom u Metro Manili i ostalim urbanim regionima. I filipino i engleski se koriste od strane vlade, u oblastima obrazovanja, štampe, televizije i radija, i poslovnom životu.

    Religija

    Veliku većinu stanovništva čine hrišćani koji pripadaju Rimokatoličkoj crkvi. Mali deo stanovništva čine Muslimani.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    Krisologo, najistaknutija viganska politička dinastija, preuredila je dom svojih predaka u neobično ali zanimljivo porodično svetilište, muzej Krisologo. Pored uobičajene količine knjiga, fotografija i ostalih ličnih predmeta, tu je i stari ševrolet koji je guvernerka Karmeling Krisologo vozila u trenutku kad je bila napadnuta iz zasede 1961. Preživela je, ali njen suprug, Floro, dugodišnji član Kongresa, nije imao njenu sreću kada je bio napadnut u crkvi 1970. Postoji i nekoliko jezivih fotografija ubistva, a krvlju umrljane pantalone koje je tada nosio čuvaju se u staklenom kovčegu.

    Dvorci i palate

    Zvanična rezidencija filipinskog predsednika, palata Malakanang, izvorno je bila letnjikovac jednog španskog plemića. Za razliku od nekih drugih skorašnjih predsednika, Glorija Makapagal Arojo zapravo živi i radi u palati. S obzirom na sklonost filipinskog naroda ka masovnom pojavljivanju na kapijama palate i zahtevanje da predsednica napusti rezidenciju, izvršni ogranak je sproveo mere kako bi se publika držala na pristojnoj udaljenosti.

    Verski objekti

    - Smešten visoko na severnim brdima, sa pogledom na grad, Taoistički hram je simbol velike i napredne kineske populacije grada. Nije za vatrene poznavaoce i ljubitelje hramova; arhitektura je funkcionalna i stroga, po kineskim standardima. Bez obzira na to, putovanje do ovog hrama, pored gospodskih kuća nepristupačnog Beverli Hilsa koje su zaštićene kapijama, jeste dobar izgovor da izvidite kako živi imućniji svet Sebua, a mora se pomenuti i pogled na grad.
    - Crkva Kijapo, sagrađena 1933., predstavlja novu verziju starije građevine koja je izgorela u požaru. Jedno od najpoznatijih znamenitosti Manile, Kijapo, sedište je crnih nazarena, koji veruju u natprirodnost Hristovog lika. Napravljena u prirodnoj veličini, izrezbarena od ebanovine, statua Hrista iz ove crkve prvi put je tu doneta 1767. Dvaput godišnje, ovaj predmet obožavanja na leđima nose hiljade mahnitih posvećenika, na jednom od najvećih verskih festivala u Manili, Svečanoj povorci crnih nazarena.

    Ostale atrakcije

    Sagrađen 1565. od strane Migela Lopesa de Legaspija, osvajača Filipina, utvrda San Pedro bila je i sedište garnizona, i pobunjeničko uporište, i zatvorenički kamp, i gradski zoo-vrt. Danas, to je mirni vrt ograđen zidovima i primamljiva ruševina. Savršena je kao sklonište od haosa i ludila u centru Sebua.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Filipinska kuhinja je, u svom razvoju, primala uticaje iz raznih kultura koje su oblikovale njenu istoriju. Kao takva, ona predstavlja mešavinu kineskih, malajskih, španskih, evropskih i američkih uticaja.
    - Lechon - (prase pečeno u jednom komadu) sprema se za fieste i porodična praznovanja.
    - Kare-kare (dinstano jelo od volovskog repa u sosu od kikirija, uz koje se služi bagung, pasta od fermentisanih morskih račića).
    - Sinigang (meso ili riba u prijatno kiseloj supi od mesa).

    Piće

    - Salabat, ponekad nazivan i čajem od đumbira, jeste hladni ili vrući čaj koji se pravi od limunove trave i listova pandana, ili se prave od korena đumbira.
    - Pića od tropskog voća, koja se prave od dalandana (zelene mandarine), suhe (pomela), pinje (ananasa), kalamondina (male limete), bukoa (mladog kokosa), durijana, gujabana (sousapa), manga, banane, lubenice, jagode i mnogo drugog, mogu se naći na štandovima duž ulica.

    Šta raditi i gde izaći

    - "Bentosa" i "hilot" su alternativni načini lečenja na Filipinima: kod prvog, staklena čaša u kojoj je zapaljena sveća se stavlja na određeni deo tela kako bi se uklonio bol, dok drugi predstavlja samo vrstu filipinske masaže.
    - Jedrenje na dasci: talasi i vetar, u međusobnom sadejstvu, čine ovu zemlju utočištem za one koji vole ovu aktivnost. Borakej, zaliv Subik i Anilao u Batangasu jesu glavne destinacije.
    - Speleoturizam: ovaj arhipelag poseduje neke jedinstvene sisteme pećina. Sagada je jedna od popularnih destinacija za istraživanje pećina.
    - Ronjenje: plave, mirne vode i obilje grebenova daje dobre uslove za ronjenje. U poređenju sa susednim zemljama, ronjenje na Filipinima je jevtinije.
    - Planinski biciklizam: ovaj arhipelag poseduje gomilu planina, i idealan je za planinske bicikliste. Biciklovi su najbolje prevozno sredstvo za obilaženje udaljenih oblasti.
    Sportsko planinsko penjanje: ostrvo Apo, Atimonan, El Nido, Puting Bato i kanjon Vava jesu najbolje lokacije za bavljenje ovom aktivnošću, na čitavom arhipelagu.
    - Morski kajaking: Karamoanska ostrva u Južnom Kamarinesu, Palavan, Samar i Siargao su popularne destinacije. Banje su takođe popularne, i nude mnogo opcija, a nalaze se u blizini plaža, finansijskih centara, itd.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti