Etiopija

Upit za sve partnere

Etiopija (0)

    Etiopiju karakterišu neka od najviših i najdivnijih mesta na Afričkom kontinentu kao što su to Semionske planine a sa druge strane neka od najnižih mesta poput Danakilske depresije.
    Etiopija takodje predstavlja jednu od najznačajnijih Afričkih kulturnih destinacija sa ne manje od osam spomenika koji su pod zaštitom UNESKA uključujući Lalibelu, sveti grad i centar hodočašća kao i mnogobrojne crkve tu podignute.
    Etiopija je jedina zemlja u Africi koja nikada nije bila kolonizovana (sa izuzetkom petogodišnje okupacije od strane Musolinijeve Italije) i na taj način izgradila kulturu, koja uključuje imedju ostalog i sopstveni pravopis i jezik (Amharski).

    Geografija i klima

    Položaj

    Etiopija je zemlja bez izlaza na more smeštena na Rogu Afrike i čiji je zvaničan naziv Federalna Demokratska Republika Etiopija. Graniči se sa Eritrejom na severu, Sudanom i Južnim Sudanom na zapadu, Džibutijem i Somalijom na istoku i Kenijom na jugu.

    Regioni i okruzi

    Etiopija je podeljena na 9 etničkih regiona i dva grada.

    Klima

    Monsunska klima preovladava. Etiopske visoravni koje pokrivaju najveći deo njene teritorije odlukuju se značajno hladnijom klimom u odnosu na druge oblasti koje su na istoj udaljenosti od Ekvatora.

    Razumevanje

    Kultura

    Etiopijska kultura je multi-dimenzionalna reflektujući na taj način etničku raznovrsnost zemlje. Medju mnogim tradicionalnim običajima – poštovanje (posebno prema starijima) je važno.

    Jezik

    U Etiopiji postoji 48 raličitih dijalekata Amharskog jezika. Engleski je najviše govoren strani jezik i koirsti se u nastavi u srednjim školama.

    Religija

    Veliki broj veroispovesti medju kojima su najzastupljeniji Pravoslavlje i Islam .

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Arheološki muzej poseduje dobro očuvane Sabejske i Giz natpise, čak i neke koji su stari oko 2 500 godina. Postoji takodje raznolika ponuda raličitih artefakata nadjenih u grobnicama počinjući od običnog pokućstva poput čaša, lampi i gorionika za tamjana pa sve do sofisticiranih predmeta od stakla uključujući i parfemske flaše.
    - Kolekcija Nacionalnog muzeja se svrstava medju najvažnije kada su u pitanju zemlje Podsaharske Afrike. Sastavni deo paleontoloske postavke je i Lusi 3,2 miliona godina star fosil astrolopitekusa okriven 1974.godine. Pored ove postavke muzej sadrzi i neke od najznacajnijih Etiopskih umetnickih dela.

    Dvorci i palate

    - Fasil Gebi, kompleks dvoraca koji se prostire na 70 000 kvadratnih metara koji uvrsten na listu svetske kulturne bastine od strane UNESKA 1979.godine
    - Fasilides , najstariji i najimpresivniji dvorac, kompletno obnvljen uz pomoc UNESKA delo je Indijskog arhitekte i pokazuje neobicnu sintezu indijskog, portugalskog, mavarskog i aksumitskog uticaja.

    Verski objekti

    - Crkve Svete Marije Zionske. Ova crkva pravugaonog oblika je izvanredan primer tradicionalne arhitekture i sazidana je za vreme vladavine Fasiladasa, osnivaca Gondara 1665.godine. Veruju se da je mesto na kome je sazidana ranije bilo mesto na kome su postavljeni temelji prve Africke crkve podignute u vreme Kralja Ezane ili Kralja Kaleba u 4. ili 6.veku.
    - Bet Golgota i Bet Mikael, crkve bliznakinje. Bet Mikael sluzi kao neka vrsta predsoblja za Selasije kapelu, jedno od najznacajnijih svetilista u Lalibeli koja sadrzi tri oltara. Na jednom od njih postoji prizor na kome cetvorica jevandjelista drze sklopljene ruke u molitvi. Na nesrecu kapela je retko otvorena za javnost. Bet Golgota je poznata po tome sto sadrzi neke od najranijih primera Etiopske hriscanske umetnosti. Jedan od njih predstavlja prikaz Hristovog groba iznad koga leti andjeo, dok su s druge strane veoma zanimljivi prikazi sedmorice svetaca koji se nalazae u nišama crkve.

    Ostale atrakcije

    Gradske kapije kojih ima ukupno sest. Dve su dodate za vreme vladavine Menelika 1889.godine, dok prve cetiri datiraju jos iz 16.veka.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Indjera je Etiopijsko nacionalno jelo. Indjera je vrsta hleba napravljena od žita koje raste na visoravnima Etiopije. Jede se sa tradicionalnim paprikašem (vot ili vat) napravljenim od mesa ili mahuna,dosta pikantnim. Neke popularne vrtse paprikaša su Doro (pileći paprikaš), Jebeg (jagneći), i Asa (riblji). Drugo popularno jelo je Tibs - začinjena govedina pržena na puteru.

    Piće

    Ceremonija ispijanja kafe uključuje ispijanje najmanje 3 šoljice kafe dok se pritom jedu kokice. Posebna je čast biti pozvan u nečiju kuću za ovu priliku.
    Dijapazon etiopskih piva je dosta širok dosta širok i zaslužuju prelaznu ocenu dok se to ipak ne bi moglo reći za etiopsko vino.

    Šta raditi i gde izaći

    - Tura kroz praistorijsko nalazište koje je smešteno tik ispod površine grada Dire Dave.
    - Reke i brzaci u sklopu planinskog masiva Bale kao i mnoga jezera u dolini Rift se mogu iskusiti i u njima se može uživati uz pomoć lokalnih ribara koji imaju ulogu vodiča u ovakvim prilikama i nude vam svoje čamce za prevoz.
    - Na jezeru Langano možete jedriti na dasci i skijati na vodi.
    - Nacionalni park Avaš i mesto Filvoha su bogati termalnim izvorima.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude