Talin - Estonija

Talin (1), Estonija (1)
Talin, Estonija - hoteli, hosteli, avio karte, aranžmani, kružne ture

Krstarenje - Baltičke prestonice
Program putovanja: - 1. dan, 08. avg. subota: Beograd - Kopenhagen, Danska - Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu u 04:30h (dva sata pre poletanja aviona). Poletanje aviona u 06:35h let...
1 - 1 od 1 rezultata
Talin je jedan od najčarobnijih evropskih gradova i predstavlja mešavinu srednjevekovnog i modernog. Ovde možete videti uske, kaldrmisane ulice iznad kojih se uzdižu tornjevi crkava iz 14. veka, kao i mnogobrojne restorane, kafee, butike i noćne klubove. Talinski Stari grad, koji se nalazi na listi Svetske baštine, prepun je atrakcija koje će vam privući pažnju. Iako nema velikih umetničkih muzeja, ovde ćete naći istorijske znamenitosti koje obeležavaju i srednjevekovnu prošlost Talina i njegove dane pod sovjetskom vladavinom.

Geografija i klima

Položaj

Talin, glavni grad Estonije, nalazi se na južnoj obali Finskog zaliva, samo 70 km južno od Helsinkija.

Regioni i okruzi

Za potrebe lokalne uprave, Talin je podeljen na 8 administrativnih distrikata.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je estonski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Jedna od najimpresivnijih talinskih topovskih kula jeste visoka, stamena Kik-in-de-Kok. Njen naziv na niskonemačkom znači ’’Zavirite u kuhinju’’. Danas se u Kik-in-de-Koku nalazi muzej u kome možete saznati dosta toga o nastanku i razvoju Talina.
- Blizu palate Kadriorg nalazi se novi Kumu, najveći estonski muzej do sada. Ovaj umetnički muzej čini spektakularna, masivna struktura od krečnjaka i zelenog stakla, u njemu se nalazi velika količina estonskih umetničkih radova.
- Muzej okupacije i borbe za slobodu je novi muzej vredan posete koji se bavi estonskom istorijom okupacije, sa naglaskom na sovjetsku.

Dvorci i palate

Palata Kadriorg, podignuta u periodu 1718 - 1736. godine zajedno sa parkom koji je okružuje, bila je namenjena Petru Velikom i njegovoj supruzi Katarini I.

Verski objekti

- Blizu ulice Pik nalazi se glavno obeležje Talina, Crkva Sv. Olafa. Ovo je odlično mesto za započinjanje svakog obilazka Talina s obzirom da tu postoji izvanredna platforma za razgledanje, sa koje imate najbolji pogled na Stari grad.
- Od ulice Vene, jedan nadsvođeni prolaz vodi u prijatno dvorište, u svet Dominikanskog manastira, osnovanog 1246. godine kao sedišta skandinavskih monaha. Danas se u ovom manastirskom kompleksu nalazi najveća estonska zbirka veoma impresivnih kamenih rezbarija, koje ostavljaju jak utisak na svakoga ko je željan da sazna nešto više o životu u srednjem veku. Tu se često održavaju i koncerti.
- Još uvek aktivna Ruska pravoslavna katedrala Aleksandra Nevskog iz 19. veka dominira trgom Losi na vrhu staze Pik, strategijski smeštena preko puta Dvorca Tompea, tradicionalnog vladarskog sedišta Estonije.

Ostale atrakcije

- Trg Rekoja, tj. Trg Gradske većnice, bio je centar talinskog života još od postojanja prvih pijaca u ovom gradu, verovatno negde oko 11. veka. Njime dominira jedina preživela gotička gradska većnica u severnoj Evropi, ispred koje se nalaze lepe građevine iz perioda od 15. do 17. veka. Dani Starog grada, festival koji počinje početkom juna, obično traje četiri dana, i za to vreme Rekoja je puna pijačnih štandova, koncerata, plesa i srednjevekovnih igara.
- Istočno od Starog grada nalazi se Rotermansko sono skladište, predivno restaurirana građevina od krečnjaka koja je nekada predstavljala gradski soni podrum. Danas, u njemu se nalazi Estonski muzej arhitekture, sa stalnim arhitektonskim postavkama.
- Trgom Rekoja dominira jedina preostala gotička gradska većnica u severnoj Evropi, podignuta u ranom 14. veku, a rekonstruisana u periodu 1402 - 1404. godine.

Šta raditi i gde izaći

Posetite najvažnije lokalitete u Talinu u okviru obilaska grada autobusom. Videćete kako istorijske tako i moderne lokalitete, u prijatnom i sigurnom okruženju, uz detaljne audio-komentare. Zastanite kod glavnih atrakcija, u koje spada Trg slobode (Vabaduse valjak), kao i džinovski Hotel Viru. Za vreme vašeg boravka u Talinu želećete da posetite svako mesto na najpogodniji mogući način. Obilazak grada autobusom jeste najlakši način da vidite ono što želite kad vama to odgovara.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje