Estonija

Upit za sve partnere

Estonija (0)

    Najslikovitija od tri baltičke države, Estonija je nacija čuvena po svojim ogromnim šumama, prelepim vlažnim područjima i udaljenim kopnenim ostrvima, kao i po tome što je jedna od najprijateljskijih i pogledu u budućnost najviše okrenutih nacija Evrope.
    Estonija je netaknuta, retko naseljena zemlja, od čije površine je gotovo polovina pokrivena šumama. Vlažna područja, zajedno sa prastarim šumama, predstavljaju očuvane zajednice koje su u Evropi najvećim delom uništene.

    Geografija i klima

    Položaj

    Estonija je baltička država u severoistočnoj Evropi. Deli državne granice sa Letonijom i Rusijom. Sa obalskom linijom na Baltičkom moru i Finskom zalivu, Estonija takođe deli morske granice sa Finskom i Švedskom.

    Regioni i okruzi

    Republika Estonija je podeljena na 15 okruga koji čine administrativne poddelove zemlje. Svaki okrug je, dalje, podeljen na samoupravne opštine, koje su najmanji administrativni poddelovi Estonije. Postoje dve vrste samoupravnih opština: urbane – ’’linn’’ (’’grad’’), i ruralne – ’’vald’’ (’’župa’’). Ne postoji neka druga statusna razlika između njih. Svaka opština je zasebna jedinica sa sopstvenom vladom koja ima svoje predstavnike i izvršne organe. Samoupravne opštine u Estoniji pokrivaju čitavu teritoriju zemlje.

    Klima

    Estonija leži u severnom delu umerene klimatske zone, i u prelaznoj zoni između primorske i kontinentalne klime. Na nju utiče umerena sezonska klima. U Estoniji vladaju primorske, vlažne, umerene zime i sveža leta. Prosečna godišnja temperatura u Estoniji jeste 5.2 °C.

    Razumevanje

    Kultura

    Estonska kultura jeste kombinacija starosedelačkog nasleđa, čiji je predstavnik uralski nacionalni jezik, estonski, i nordijskih kulturoloških aspekata. Zbog svoje istorije i geografije, estonska kultura je primala uticaje iz tradicija raznih finskih, baltičkih, slovenskih i germanskih naroda, koji obitavaju u udaljenim oblastima, kao i uticaje iz kulturnog razvoja sila koje su nekada imale premoć, Švedske i Rusije.

    Jezik

    Zvanični jezik Estonije je estonski, uralski jezik koji je blisko povezan sa finskim, ali, opet, nije povezan i sa susednim ruskim ili letonskim. Standardni estonski se uglavnom zasniva na severno-estonskom jeziku, dok južno-estonski uključuje nekoliko neprepoznatljivih dijalekata, naročito Võro, Mulgi i Tartu.

    Religija

    Najšire rasprostranjena vera u zemlji jeste Jevanđeljski luteranizam. Ostali stanovnici slede Istočno pravoslavno hrišćanstvo, koje se praktikuje uglavnom od strane ruske manjine.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    Zapazite neobične vozove na širokotračnoj pruzi, i posetite Muzej železnice u Hapsaluu; odajte počast na ’’groblju vozova’’ iza muzeja.

    Dvorci i palate

    - Posetite zamak Herman, najstariji arhitektonski spomenik grada, kao i gradski muzej.
    - Najveće ostrvo jeste Sarema, sa nedirnutim i dobro restauriranim srednjevekovnim zamkom u svom jedinom gradu, Kuresareu. Kamene ograde, slamnati krovovi, vetranječe koje su i dalje u funkciji i domaće pivo – sve to je karakteristično za Saremu.

    Verski objekti

    - Crkva Sv. Olafa - najviša građevina na svetu u periodu između 1549. i 1625. godine.
    - Pogledajte stare vetrenjače, kamene crkve, ribarska sela i meteoritski krater star 3000 godina, na ovom zapanjujućem ostrvu, Saremi.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Istorijska kuhinja Estonije je mnogo zavisila od godišnjih doba i od jednostavne seljačke hrane, a danas na nju utiču mnoge zemlje. U današnje vreme, ona obuhvata mnogo tipičnih i internacionalnih jela. Najtipičnija hrana u Estoniji jeste crni hleb, svinjetina, krompir i mlečni proizvodi. Tradicionalno tokom leta i proleća, Estonci vole da jedu sve što je sveže – bobice, bilje, povrće, i sve ostalo što dolazi pravo iz bašte. Lov i ribolov su takođe veoma uobičajeni, iako su trenutno najpopularniji u vidu hobija. Danas je takođe veoma popularno i letnje roštiljanje napolju.
    Estonska hrana uzima dosta toga iz nemačke i skandinavske kuhinje. Nešto najbliže nacionalnom jelu jeste verivorst, crni puding, koji se služi sa mulgikapsadom, koji je, u osnovi, paprikaš od sauerkrauta.
    Pored svakodnevne hrane, neki proizvodi od divljači mogu da se nađu u prodavnicama hrane u Estoniji, u najvećoj meri divlja svinja, kobasice od losa i meso za roštilj od jelena.

    Piće

    Kao njihovi susedi, Finci i Rusi, Estonci znaju znanje kad je u pitanju njihov alkohol.
    U omiljena žestoka pića spadaju lokalno pivo, lokalna votka, i iznenađujuće blago i ukusno biljno alkoholno piće poput ruma, čuveno u zemljama bivše SSSR.
    Lokalno lagano piće jeste ’’Kali’’ (estonski ekvivalent ’’kvasu’’), koje se pravi od fermentisanog crnog hleba. Može opisati kao ukus stečen navikom.
    Mnogi lokalci se, takođe, kunu i u ’’kefir’’, fermentisani mlečni napitak.

    Šta raditi i gde izaći

    - Postoji široki izbor restorana, kafića i udobnih barova, kao i živahnih noćnih klubova, u kojima ponekad nastupaju i živi bendovi.
    - Sunčajte se na belim peskovitim plažama ili na bazenima i jezerima, kojih ima mnoštvo u unutrašnjosti zemlje. Na severu zemlje, moguće je naći male zalive za nudističko kupanje, mada ne postoje delovi koji su određeni samo za to.
    - Budući da su skijaški krosevi masovno popularan sport, najbolje mesto za njih jeste u odmarališnom gradu Otepe, koji je dom svetskog kupa skijaškog krosa.
    - Lutajte čarobnim srednjevekovnim kaldrmisanim ulicama glavnog grada, Talina, drevnog hanzeatskog grada. Naročito zanimljiv jeste stari centar grada, kojim dominiraju visoki zvonici crkve Oleviste. Popnite se na zamak Tompea zarad pogleda.
    - Nađite mir u Mustveu, koji je smešten na obalama prelepog i ogromnog jezera Peipsi, i u Kuremaeu, gde se nalazi jedini estonski samostan koji je i dalje u funkciji.
    - Istražite prirodu i pogledajte netaknute šume i močvare, slikovita ribarska sela i istorijske vlastelinske kuće u jednom od tri nacionalna parka u Estoniji – Lahemi, Somi i Vilisandiju.
    - Uhvatite tračak divljine, koju čine životinje poput riseva, medveda, vukova i losova. Posmatrajte orlove, rode, i razne vrste ptica u vlažnim područjima u Ptičjem rezervatu u zalivu Kaina i Prirodnom rezervatu Matsalua.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude