Luksor - Egipat

Luksor (0), Egipat (63)
Luksor, Egipat - hoteli, leto 2017, avio karte, turističke agencije, aranžmani

Podignut oko 4000 godina stare Tebe, drevne prestonice Novog kraljevstva, savremeni Luksor predstavlja ekscentričnu kombinaciju provincijalskog grada i drevne veličanstvenosti. Spomenici se neobično izdižu iznad vreve svakodnevnog života čineći tako ovaj grad jednom od najzanimljivijih svetskih destinacija.

Geografija i klima

Položaj

Luksor je grad u Gornjem (južnom) Egiptu i ujedno i prestonica Luksorskog guvernata.

Regioni i okruzi

Iako je relativno mali grad za standarde egipatske populacije, Luksor je poprilično prostran, stoga ga je najbolje podeliti na nekoliko ’’distrikata’’ ili oblasti koji objednjuju glavne atrakcije na obalama Nila.

Klima

Kišne padavine u Luksoru su retkost. Prosečno za godinu dana padne oko 2.3 mm kiše.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je arapski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Luksorski muzej: u ovom predivnom muzeju postoji izvanredna zbirka eksponata uglavnom sakupljenih iz tebanskih hramova i nekropola, koji potiču iz perioda od okončanja Starog kraljevstva do mamlučkog doba.
- Muzej mumifikacije: ovaj muzej je smešten u nekadašnjem centru za posetioce na luksorskom kornišu, a u njemu imate odlične izložbe koje vam pomažu da shvatite umeće mumificiranja. Među izloženim eksponatima nalazi se i dobro očuvana mumija visokog Amunovog sveštenika iz 21. dinastije, Maserartija, kao i niz mumificiranih životinja. U vitrinama su izložene alatke i materijali koji su se koristili pri procesu mumificiranja. Tu se nalazi i par rukotvorina koje su se smatrale neophodnim za put mumije u zagrobni život, kao i neki slikoviti kovčezi. Na ulazu se nalazi predivna mala statua šakalskog boga.
- Sa leve strane (ka severu) prvog dvorišta Amunskog hrama nalazi se Karnački muzej na otvorenom. Među dobro očuvane kapele spada i Bela kapela Sesostrisa I, jedno od najstarijih i najdivnijih zdanja u Karnaku, u kojem se inače nalaze mnoge relikvije Srednjeg kraljevstva, poput Crvene kapele Hatšepsuta (čiji su crveni blokovi od kvarcita preuređeni 2000. g.), i Alabasterske kapele Amenhotepa I. U muzeju se takođe nalazi i zbirka statua koje su nađene unutar kompleksa hrama.

Verski objekti

Veličanstveni memorijalni hram Ramzesa III, Medinat Habu: sa tebanskim planinama u pozadini i pospanim selom Kom Lola ispred njega, to je divno mesto na kom možete provesti nekoliko sati u kasno popodne.

Ostale atrakcije

- Karnak, predstavlja izvanredan kompleks svetilišta, pilona i obeliska posvećenih tebanskim bogovima i faraonima. Ovde je sve gigantskih razmera: čitava lokacija obuhvata prostor od 2 kvadratna kilometra, dovoljno velik da u njega može da stane oko 10 katedrala, dok njegova glavna građevina, Amunov hram, jeste najveći verski objekat ikad podignut. Ovo je mesto boravka boga Amuna, koje okružuju kuće njegove supruge Mut i njihovog sina Konsua - druga dva džinovska hrama ovog kompleksa.
- Nekropola egipatskih faraona, Mesto istine, ili pod najpoznatijim imenom - Dolina kraljeva poseduje 63 veličanstvena kraljevska groba iz perioda Novog kraljevstva (1550–1069 g. pr.n.e) i svi se razlikuju.
- Zapadna obala je bila lokacija za kraljevske pogrebe od Prvog prelaznog perioda (2160–2025 g. p.n.e), pa nadalje. Bar tri vladara iz 11. dinastije su podigla svoje grobove blizu modernog sela Taref, severoistočno od Doline kraljeva. Faraoni iz 18. dinastije su, međutim, u ove svrhe izabrali izolovanu dolinu kojom dominira planinski vrh u obliku piramide, Al-Kurn (’’Rog’’).
- Pogled vam prvo pada na surove krečnjačke litice koje se uzdižu iznad pustinjske ravnice na visini od gotovo 300 m, kao zdanje koje je načinila priroda. Ubrzo ćete uočiti da se u podnožju ove lepote nalazi još izvanrednije zdanje, koje je napravila ljudska ruka - blistavi Hatšepsutov hram. Hram koji gotovo da deluje kao da je potekao iz modernog doba savršeno se stapa sa liticama iz kojih je delimično i isklesan.
- Dva Memnonova kolosa, bez lica, koji se veličanstveno uzdižu sa ravnice na visini od oko 18 m, jesu prvi spomenici koje turisti ugledaju kad dođu na Zapadnu obalu. Ovi giganti predstavljali samo delić najvećeg hrama ikad podignutog u Egiptu, memorijalnog hrama Amenhotepa III, za koji se veruje da se prostirao na oblasti koja je bila veća i od Karnaka.
- Samo jedna netaknuta grobnica je do sada otkrivena, a to je Tutankamonova grobnica, koju je 1922. otkrio Hauard Karter. Hodnici i predsoblja grobnica Satosa I i Ramzesa IX sadrže neke od najboljih zidnih slika, dok je grobnica Amenofisa II, sakrivena u zidu, najuzbudljvija od svih. Mnoge grobnice su, nažalost, zatvorene.
- Gotovo direktno iza Amenhotepovog hrama nalaze se ostaci Merneptahovog hrama, koji je 1213. g. p.n.e nasledio svog oca Ramzesa II. U 19. veku ovde je nađena ’’Izraelska stela’’, koja se danas nalazi u muzeju Kaira, a ona sadrži jedini egipatski tekst u kojem se pominje ’’Izrael’’ (koji je Merneptah navodno porazio). Švajcarski institut u Egiptu je ovde pronašao mnogo toga, uključujući i originalni plan gradnje hrama i veliki broj statua i reljefa.
- Luksorski hram: najveći njegov deo su podigli faraoni Novog kraljevstva Amenhotep III (1390–1352. g. p.n.e) i Ramzes II (1279–1213. g. p.n.e), a čitav hram predstavlja jedno neverovatno elegantno zdanje u srcu modernog grada. U koje god doba se odlučite da ga posetite, postarajte se da se vratite noću dok je hram još uvek osvetljen, kako biste videli tu spektakularnu igru senke i svetlosti na reljefima i kolonadama.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Luksor je raj za vegetarijance, sa gomilama svežeg povrća poput paradajza i krastavca.
Obrok često počinje pitom i jelima kao što su baba ganuš ili tabule.
Glavno jelo vam se može sastojati iz živinskog ili neke druge vrste mesa (npr. golubijeg ili zečijeg).

Šta raditi i gde izaći

- Pođite od Doline kraljica i prošetajte se pustinjom, potom nastavite preko litica do Doline kraljeva.
- Iznajmite bicikl i provozajte se drevnom Tebom - trebaće vam i manje od 15 minuta da stignete do tamo.
- Iznajmite magarca, konja ili kamilu i provozajte se zapadnom obalom Luksora.
Boni i Klajd
23:32HRT 1
Boni i Klajd
Uhvati me ako možeš
00:12Prva Plus
Uhvati me ako možeš
Kil Bil 2
00:25FOX Movies
Kil Bil 2
Veliko bekstvo
01:35Cinemax
Veliko bekstvo
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Banje i wellness

Banje i wellness

Banjski turizam
Opuštanje u spa centrima
Odmor i dobra zabava
Jesen / Zima na moru

Jesen / Zima na moru

Jesenje letovanje
Topla zima na moru

Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije