Kairo - Egipat

Kairo (0), Egipat (69)
Kairo, Egipat - hoteli, avio karte, aranžmani, turističke agencije

Od piramida u Gizi, preko simpatičnih trgovaca na Khan al-Khalili bazaru, do krstarenja Nilom, jasno je zašto se Kairo smatra majkom svih gradova od strane Egipćana.
Glavni grad Egipta i najveći grad u Africi, može da se pohvali atrakcijama biblijskih razmera, ali bukvalno. Ovde treba samo napomenuti Sfinge i piramide u Gizi, Tutankamonovo zlato zakopano u prašnjavim hodnicima Egipatskog muzeja u Kairu, Islamske džamije, lavirinte srednjovekovnih uskih ulica na kojima možete pazariti neke od mnogobrojnih začina i raznobojnih tkanina, kakofoniju koju proizvode automobilske sirene i užurbana masa na prometnim ulicama.

Geografija i klima

Položaj

Kairo se nalazi u severnom Egiptu, poznatom i kao Donji Egipat, 165 kilometara južno od Mediteranskog mora i 120 kilomeatara zapadno od Sueckog zaliva i Sueckog kanala.

Regioni i okruzi

Kairo je podeljen na brojne okruge.

Klima

U Kairu, u dolini Nila, vlada pustinjska klima, sa dosta velikom vlažnošću zbog uticaja same doline.

Razumevanje

Kultura

Mešavina kultura je ovde krajnje normalna stvar, imajući u vidu bogato kulturno nasleđe Kaira, kao i celog Egipta.

Jezik

Zvanični jezik je arapski.

Turističke atrakcije

Muzeji

Preko puta Operske kuće, nalazi se Muzej moderne egipatske umetnosti koji sadrži možda preobimnu kolekciju egipatske umetnosti 20. i 21.veka. Zbog skučenosti prostorija, nakupljene prašine i nedovoljne označenosti predmeta, nekom će se kolekcija učiniti kao nedovoljno dobra. Medju najpoznatijim eksponatima su bronzana statua „Bride of the Nile”, (autor: Mahmoud Mukhtar) i „Al Madina“ (autor: Mahmoud Said).

Dvorci i palate

Abdin palata čija je izgradnja počela 1863.godine je uključila neke od najznačajnijih evropskih arhitekata. Kao glavni konslutant na izvođenju radova pozvan je čuveni baron Osman. Ova palata je bila zamišljena kao centralno mesto modernog Kaira u planovima Ismail Paše. Ismail Paša je hteo da palata bude završena do 1869.godine i otvaranja Sueckog kanala, kako bi impresionirao strane velikodostojnike, ali 500 soba ove zaista velike palate nije bilo završeno sve do 1874.godine. Palata je bila sedište monarhije do 1952.godine, kada je monarhija zamenjena republikom, a ova palata je postala predsedništvo.

Verski objekti


- Džamija Mohamed Ali – bilo je potrebno 18 godina (1830-48) da se izgradi ovaj objekat u turskom stilu, premda su neke kupole kasnije dozidane.
- Nekih 250 metara zapadno, na Sharia as – Salbiyya nalazi se Ibn Tulunova džamija. Sagrađena između 876. i 879.godine posle nove ere od strane Ibn Tuluna,(poslatog u 9.veku od strane Abasidskog kalife u Bagdadu da čuva grad Fustat), predstavlja najstariji, netaknuti islamski spomenik u Kairu. Takođe je i jedan od najlepših.

Ostale atrakcije

- Park Al-Azhar – otvoren 2005.godine. Zahvaljujući sredstvima iz Aga Khan fonda za kulturu, napravljen je prvi i jedini park ovakve vrste u Kairu. Teško je opisati koliko se sam park razlikuje od bilo koje druge javne površine u Kairu: obilje bašti, zelenila i čak i jezero (deo velikog javnog sistema za snabdevanje vodom) krase ovaj park, dok ambijent upotpunjuju laka arapska muzika i vodoskoci fontana.
- Savijena piramida – podignuta u čast faraona Snofrua. Ime potiče upravo od njenog nekarakterističnog, u najmanju ruku čudnog oblika kada su u pitanju piramide. Savijena piramida je visoka 105 metara, i karakteritična po svojim glatkim, oblim stranama koje joj daju atipičan izlged.
- Najstarija svetska piramida je Severna piramida ili poznata još kao Crvena piramida. Ime Crvena piramida nosi ili zbog crvenog krečnjaka ili zbog crvenih grafita i natpisa koji su krasili zidove ove piramide u antičkim vremenima.
- Južno od Džoserovg pogrebnog kompleksa, nalazi se Unasova piramida (Unas, poslednji faraon 5.dinastije). Sagrađena samo 300 godina nakon Stepenaste piramide, nekada je dostizala visinu od 43 metra.
- Piramide u Gizi, jedino od Sedam svetskih čuda koje i dan danas postoji. Izvanredan oblik, geometrija i starost (više od 4000 godina) čine ih na neki način vanzemaljskim konstrukcijama.

Kulinarski specijaliteti

Piće

Naručite kafu, čaj od nane ili koka-kolu.

Šta raditi i gde izaći

- Lagani galop na konjima oko piramida u Gizi ne smete propustiti.
- Vode Kaira su odlično mesto za ronjenje.
- Tereni za golf, obično uz luksuzne hotele, su otvoreni za ne-članove i cene su dosta povoljne. Najbolji je teren piramidalnog oblika, sa 18 rupa (Mena House Oberoi), gde po veoma povoljnoj ceni možete uzeti i časove golfa.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Banje i wellness

Banje i wellness

Banjski turizam
Opuštanje u spa centrima
Odmor i dobra zabava
Zimovanje

Zimovanje

Skijaški aranžmani
Najbolji zimski centri
Hoteli i apartmani
Egzotične destinacije

Egzotične...

Putovanja iz snova
Egzotične zemlje
Daleke destinacije