Dominikana

Upit za sve partnere

Dominikana (0)

    Dominikanska Republika je najraznovrsnije Karipsko ostrvo u geografskom smilsu. Ta raznolikost se ogleda u predivnim pejzažima koje ova zemlja ima, a koje između ostalog čine tropske kišne šume, planinski masivi, mangrovne močvare i pustinjska prostranstva. Navedena prirodna bogatstva predstavljaju sasvim sigurno pravi raj za avaturiste i ljude koji vole prirodu, a znaju u njoj i da uživaju.

    Geografija i klima


    Položaj

    Dominikanska Republika je država na Karibima, zauzimajući istočne dve trećine ostrva Hispanjola na Karibima. Zapadne trećina ostrva pripada Haitiju. Na severu, Dominikana izlazi na Atlantski okean, a na jugu na Karipsko more.

    Regioni i okruzi

    Dominikanska Republika je podeljena na 31 provinciju. Santo Domingo je glavni grad. A provincije su dalje podeljenje na opštine.

    Klima

    Klima je uglavnom tropska. Prosečna temperatura tokom godine iznosi 25 C. Niske temperature (0 C) su moguće u planinskim predelima, dok su visoke temperature (40 C) moguće u dolinama.

    Razumevanje

    Kultura

    Kultura dominikanskog naroda predstavlja mešavinu uticaja španskih kolonista, afričkih robova i Taino plemena.

    Jezik

    Dominikanska Republika spade u grupu španskog govornog područija.

    Religija

    Većinski deo stanovništva čine katolici.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Muzej Alcázar de Colón: izgrađen u Gotičko – mudehar stilu, početkom 16.veka, služio je kao rezidencija Kolumbovog sina Dijega i njegova žene Doña María de Toledo. Nakon njihovog povratka u Španiju 1523. godine, ovaj objekat je postao dom njihovih rođaka koji su ga koristili u narednih 100 godina. Nakon toga je bila korišćena kao zatvor i magacin, da bi konačno bila napuštena. Do 1775. godine ovaj objekat je bio vandalizovan, a jedno vreme je služio i kao gradska deponija. Skoro 100 godina kasnije, preostala su samo dva, od svih originalnih zidova.
    - Muzej Mundo de Ambar: sadrži impresivnu kolekciju ćilibara iz svih delova sveta i odlične izložbe na španskom i engleskom jeziku. Tu se mogu pronaći objašnjenja o praistorijskom poreklu ćilibara, njegovoj upotrebi kroz vekove, procesu miniranja, a i njegovoj današnjoj vrednost kako za nauku tako i za umetnost.

    Dvorci i palate

    The Palacio Nacional: sedište dominikanske vlade, je dizajnirao italijanski arhitekta, Guido D’Alessandro. Ova građevina podignuta u neoklasičnom stilu otvorena je 1947. godine. U izgradnji je korišćen ružičasti mermer iz Samane. Unutršnjost palate je ispunjena nameštajem od mahagonija, slikama eminentnih dominikanskih umetnika, veličenstvenim ogledalima ukrašenim zlatom i kristalima. Posebnu pažnju bi svakako trebalo posvetiti sobi sa Karijatidama, gde se nalaze 44 statue ženskih figura poređane duž hodnika.

    Verski objekti

    - Crkva Iglesia de Nuestra Señora de las Mercedes – podignuta tokom prve polovine 16. veka, bila je srušena od strane Frensisa Drejka i njegovih ljudi. Rekonstruisana je veliki broj puta nakon brojnih zemljhotresa i uragana. Crkva je čuvena po svojoj propovedaonici. Takođe veliku pažnju izaziva i oltar u baroknom stilu izrezbaren u drvetu. Od okolnih objekata podignutih u čast Device Marije, samo susedni manastir je u originalnom stanju.
    - Katedrala Primada de América - Dijego Kolumbo, sin velikog moreplovca, postavio je temelje ove katedrale 1514. godine, ali njena izradnja je morala da sačeka do 1521. godine i dolaska prvog biskupa Alehandra Geraldinija. Od tada, pa sve do 1540. godine, brojne arhitekte su radile na crkvi i pratećim zgradama i zbog toga su svodovi u gotičkom, lukovi u rimskom, a ukrasi barkonom stilu.

    Ostale atrakcije

    Kolonijalna vojna građevina Fortaleza Ozama je najstarija na prostorima „Novog Sveta”. Mesto gde će se podići građevina, a to je ulivanje reke Ozame u Karipsko more, odredio je Fray Nicolás de Ovando. Izgradnja ovog objekta počela je 1502. godine pod budnim okom prvog majstora Gómez García Varela i trajala je naredna dva veka. Tokom istorije utvrđenje je bilo pod zastavom Španije, Engleske, Francuske, Haitija, Velike Kolumbije, SAD-a i Dominikanske Republike.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Dominikanska kuhinja je prvenstveno španska, taino i afrička. Jela su uglavnom po svom sastavu vrlo slična jelima u drugim latinoameričkim zemljama, iako se imena dosta razlikuju.
    La bander - najpopularnije jelo koje se služi za ručak. Čini ga meso i pasulj posluženi na pirinču.
    Sancocho - paprikaš često pravljen sa sedam vrsta mesa.
    Chicharrones de pollo - sitni komadići pržene piletine

    Piće

    Pivo i rum su neka od popularnih pića u Dominikani
    Mama Huana - kora drveta i razne trave potpoljene u rum, crveno vino i med.

    Šta raditi i gde izaći

    - Ekološki park Punta Kana, nalazi se oko pola kilometra južno od kluba i odmarališta Punta Kana. Pokriva skoro 8 kvadratnih kilometara i dom je za oko 80 vrsta ptica, 160 vrsta insekata i 500 vrsta biljaka. Posetioci mogu uzeti bilo koju od tura kroz Parque Ojos Indígenas, sa vodičem na engleskom, francuskom, nemačkom ili španskom jeziku u trajanju od 90 minuta. To je bujan deo parka Punta Kana, površine 18 hektara, tako nazvan zbog 11 laguna sa svežom vodom koja dolazi iz podzemne reke. Tura takođe uklučuje posetu botaničkoj bašti, bašti sa voćem, farmi sa iguanama i zoološkom vrtu za decu.
    - Jedan od većih zooloških vrtova u celoj Latinskoj Americi, The Parque Zoológico Nacional, ima veliki broj životinja poput nosoroga, šimpnazi, flamingosa i ugrožene vrste solenodona.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje