Kopenhagen - Danska

Kopenhagen (1), Danska (1)
Kopenhagen, Danska - avio karte, hoteli, hosteli, kružne ture, aranžmani

Krstarenje - Baltičke prestonice
Program putovanja: - 1. dan, 08. avg. subota: Beograd - Kopenhagen, Danska - Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu u 04:30h (dva sata pre poletanja aviona). Poletanje aviona u 06:35h let...
1 - 1 od 1 rezultata
Sa svojom zapanjujućom modernom arhitekturom, restoranima svetske klase i inovativnim dizajnom, Kopenhagen ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima.
Kanali, jezera i more predstavljaju pozadinu savremenog Kopenhagena, a u isto vreme podsećaju na nekadašnji status ovog grada kao glavne baltičke luke. Kuće sa zabatima, uske ulice i elegantni tornjevi doprinose njegovoj ljupkosti, iako je najveći grad u Skandinaviji.
Veći deo njegovog centra je rezervisan za pešake, na snazi su strogi zakoni protiv zagađivanja okoline, a broj bicikala često ume da premaši broj automobila na ulicama. Zelenih površina ima u izobilju, a tokom leta ulični kafei i restorani prepuni su lokalnog stanovništva i turista.

Geografija i klima

Položaj

Kopenhagen se nalazi na ostrvima Seland i Amager.

Regioni i okruzi

Podeljen je na 10 zvaničnih distrikata.

Klima

Kopenhagen se nalazi se u okeanskoj klimatskoj zoni i graniči se sa vlažnom kontinentalnom klimom.

Razumevanje

Kultura

Od kasne 1990. godine Kopenhagen je prošao kroz mnoge promene, od prijatnog skandinavskog sedišta do moderne metropole na svetskom glasu. To je posledica velikih investicija u infrastrukturu i kulturu, kao i pojave novih uspešnih danskih arhitekata, dizajnera i kuvara na kulturnoj sceni.

Jezik

Zvanični jezik je danski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Karlsbergov centar i Karlsbergov muzej: Karlsberg je, prema rečima iz duge reklamne kampanje, ’’verovatno najbolji lager na svetu’’. Prilikom obilaska uz šetnju kroz proizvodni pogon, možete čuti detaljnu istoriju Karlsberga i objašnjenja savremenih procesa zastupljenih u pivari. Na kraju, imate priliku da probate završni proizvod. Karlsbergov muzej smešten je u predivno zdanje iz 1882. godine, a njegove izložbe se uglavnom odnose na kulturnu i istorijsku važnost porodice Karlsberg i pivare.
- Smešten u kraljevsku kuću iz 17. veka, Nacionalni muzej je najznačajnija istorijska i kulturna ustanova. Među stalne postavke ubrajaju se istorija Danske od ledenog doba do 2000. godine, kao i egipatske, grčke i italijanske starine.

Dvorci i palate

- Dvorac Amalijenborg (Amalienborg Slot) je bio zimska rezidencija danske kraljevske porodice od 1794. godine. Amalijenborg čine četiri identične palate u rokoko stilu, koje su okrenute jedna prema drugoj. Smena straže se odigrava svaki dan tokom podneva kada je porodica u rezidenciji. Za javnost je otvoren muzej, u kome se nalaze neke od privatnih odaja i neka kraljevska blaga iz perioda od 1863. do 1947. godine.
- Dvorac Frederiksborg (Frederiksborg Slot), za koji se kaže da je jedan od najlepših renesansnih dvoraca u severnoj Evropi, 1560. godine je kupio Frederik II, od lokalnog plemića. Nakon velikog požara 1859. godine, zamak je ponovo podignut pomoću donacija iz Fondacije Karlsberga. Otvoren je 1877. godine kao Muzej nacionalne istorije, sa neprocenjivom zbirkom nameštaja i umetnina.

Ostale atrakcije

- Veoma je prijatno prošetati od Nove luke do šetališta uz vodu, preko Amalijenborga pa do lokacije u severoistočnom delu grada, odakle Mala sirena zamišljeno zuri u more. Ova statua, podignuta 1913. u čast Andersenovoj junakinji, postala je globalni simbol Kopenhagena. Javne kuće i barovi za mornare nekada su prevladavali ovom oronulom oblašću, ali danas te raznobojne građevine sa zabatima iz 17. veka stoje uz restorane i ulične kafiće u kojima se služi tradicionalna danska hrana. Dečiji pisac Hans Kristijan Andersen je živeo u ovoj oblasti, u tri različite kuće.
- Eksperimentarijum je jedini naučni centar u Danskoj, koji je otvoren 1991. godine u staroj sali za flaširanje u pivari Tuborg. Posetioci svih uzrasta mogu da se okušaju u oko 300 zanimljivih i informativnih zvučnih i vodenih eksperimenata. U centru se takođe održavaju i naučne demonstracije, radionice i neke posebne izložbe.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Lokalni specijalitet, dansko pecivo, može da se proba u bilo kojoj od brojnih pekara u svim delovima grada.

Piće

Kopenhagen je već dugo poznat po pivu.

Šta raditi i gde izaći

- Mnogo pre nego što je Pariz doneo zakon o besplatnoj upotrebi bicikala, Kopenhagen je već imao svoj čuveni Bycykler, prema kom je svako mogao besplatno da iznajmi bicikl. Postoji preko 1000 bicikala za iznajmljivanje, koji doduše nisu moderni i definitivno nisu pogodni za duge vožnje, ali takva im je namena - njihovo korišćenje ograničeno je na oblast gradskog centra. Kako bi se sprečila krađa i olakšalo njihovo održavanje, ovi bicikli su dizajnirani na poseban način - imaju točkove bez žbica i gume koje su otporne na ubode.
- Pođite u obilazak Kopenhagena autobusom i saznajte zašto ovaj grad nazivaju predivnim. Moći ćete sa visine da osmotrite njegove izuvijane tornjeve i male kule, a naravno i Malu sirenu, koju su, po legendi, mornari molili da im oprosti grehove koje su počinili dok su boravili u luci.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje