Danska

Niz urednih gradova, slikovite okoline, efikasna infrastruktura su samo neke od vrlina Danske, a njena jedina mana jeste nedostatak sunca u zimsko vreme. Što se tiče zabave, muzeji, festivali, arhitektura i kupovina će lako zabaviti posetioce, a za one koji traže priliku da se opuste, danska priroda i blizina mora su raj za šetnje i za letovanja.

Geografija i klima

Položaj

Danska je skandinavska zemlja u severnoj Evropi. Nalazi se na krajnjem jugu nordijskih zemalja, jugozapadno od Švedske i južno od Norveške, a na jugu se graniči sa Nemačkom. Graniči se i sa Baltičkim i sa Severnim morem.

Regioni i okruzi

Danska je podeljena na pet regiona i ukupno 98 opština.

Klima

Klima je umerena. Zime nisu naročito hladne, sa srednjim temperaturama od 0.0 °C u januaru i februaru, a leta su sveža, sa srednjom temperaturom od 15.7 °C u avgustu.

Razumevanje

Kultura

Kultura Danske se uglavnom vezuje za dansko društvo i svakodnevicu. Skromnost, tačnost, ali iznad svega jednakost, bitni su aspekti danskog načina života. Kultura i umetnosti cvetaju, što je rezultat visokog kapitala koji u njih ulaže vlada.

Jezik

Kraljevina Danska ima samo jedan zvanični jezik, danski, ali postoji i nekoliko manjinskih jezika koji se govore širom teritorije. U njih spadaju nemački, ferojski i grenlandski. Velika većina Danaca takođe govori i engleski kao drugi jezik.

Religija

Najveći deo stanovnika Danske predstavljaju pripadnici danske nacionalne crkve, luteranske crkve koju je Ustav Danske učinio zvaničnom crkvom države.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Ribarski i pomorski muzej: ovaj muzej je najveći te vrste u Danskoj i posvećen je ribarstvu i morskoj biologiji.
- Otkrijte vikinšku baštinu danskih vikinga u Muzeju vikinškog broda u Roskildeu, u kome je između ostalog izloženo pet drevnih brodova, spašenih iz mora.

Dvorci i palate

- Posetite i zamak kraljevske porodice u Orhus-u. Njihova letnja rezidencija jeste zamak Marselisborg, koji je otvoren za javnost kada kraljica ne obitava u njemu.
- Istražite najveću preživelu vikinšku grobnicu u gradu Olborg, među čije atrakcije spadaju i zamak, katedrala i manastir, a čuven je i po alkoholnom piću zvanom ’’akevit’’ (začinjenom piću koje nalikuje šnapsu).

Verski objekti

Runsko kamenje iz Jelinga koje datira iz 900-tih naziva se ’’danskim izvodom iz matične knjige rođenih’’, a ovo svedočanstvo prelaska Danske na hrišćanstvo u tom periodu podigao je Gorm Stari, za kog se smatra da je bio prvi zvanični kralj Danske. Njegov sin je sahranjen na drugom lokalitetu, u Roskildskoj katedrali, prvoj gotičkoj crkvi u Severnoj Evropi koja je sagrađena od cigala, i koja je ujedno i poslednje mesto počinka najvećeg broja kraljeva i kraljica od tog vremena pa nadalje.

Ostale atrakcije

- Posetite neka od klimatskih odmarališta, kojih ima mnogo širom Danske. U nekima od njih imate medicinske i fizioterapeutske tretmane dok većina nudi samo rekreaciju u predivnom, tihom okruženju.
- Danska vrvi od zabavnih parkova i doista poseduje neke od najčuvenijih na svetu. U Kopenhagenu, između veličanstvenih bukava Direhavsbakena, nalazi se najstariji zabavni park na svetu, koji je i dalje u funkciji. Jednako poznat jeste i Legolend u Bilundu, najveći i najstariji proizvod ovog brenda. Ovo je glavna atrakcija, sa svojim spektakularnim minijaturnim scenama sastavljenim od LEGO-kocaka, a pored toga tu su i uzbudljive vožnje za decu.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

U tradicionalni danski jelovnik spadaju jela poput ukiseljene haringe, prženog iverka i ostalih odabranih jela od morskih plodova. Obilna jela od mesa su takođe popularna, kao npr. ’’frikadeler’’ (samo svinjske ili svinjske i teleće ćufte prelivene smeđim sosom), ’’stegt flæsk og persillesovs’’ (komadi mesnate svinjske slanine preliveni krem-sosom od peršuna).
Ako tražite brzi obrok koji ćete jesti usput, probajte tradicionalni danski hot-dog, koji se služi u pecivu uz mnoštvo priloga, uključujući kisele krastavce, prženi ili sirovi luk, kao i kečap, senf i remulad.
Tradicionalni danski ručak čini ’’smørrebrød’’, otvoreni sendviči, obično napravljeni od ražanog hleba. Riba, osim haringe, iverka i pastrmke služi se na belom hlebu, i mnogi restorani vam mogu ponuditi više vrsta hleba.

Piće

Dansko pivo je poslastica za svakog. Najveća pivara, Carlsberg (koja takođe poseduje i pivski brend Tuborg), ima nekoliko vrsta piva u ponudi. Među ostala ukusna pića spada i vruće vino, koje je popularno u decembru.

Šta raditi i gde izaći

- S obzirom da je Danska zemlja koja je veoma naklonjena vožnji bicikla, možete je i upravo tako istraživati
- Danska ima pregršt mogućnosti za pecanje, kako u slatkim tako i u slanim vodama. Izleti mogu da se urede u saradnji sa lokalnim pecarošima u većini danskih luka.
- Da li ste ikad čuli za kajak-polo? To popularan sport u Danskoj, a Kopenhagen je najbolje mesto da se u ovom sportu oprobate. Morate da budete u dobroj formi, a ukoliko niste, izaberite vožnju kajakom kroz kanale Kristijanhavna i kroz Luku.
- Nudističke plaže su poprilično uobičajene u danskim letovalištima. Jedine plaže gde je to zapravo zabranjeno jesu Hene i Holmsland Klit (obe se nalaze na zapadnoj obali Jutlanda).
- Zapadna obala Jutlanda svakog leta doživljava pravu pravcatu invaziju od više od 13 miliona nemačkih turista, obično smeštenih u neku od mnogobrojnih kuća za odmor kojima je obala načičkana od severa do juga. Iako vreme ume da bude prevrtljivo u Danskoj plaže su s druge strane svetskog kvaliteta, sa nedirnutim belim peskom koji se proteže miljama s kraja na kraj.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja