Danska

    Niz urednih gradova, slikovite okoline, efikasna infrastruktura su samo neke od vrlina Danske, a njena jedina mana jeste nedostatak sunca u zimsko vreme. Što se tiče zabave, muzeji, festivali, arhitektura i kupovina će lako zabaviti posetioce, a za one koji traže priliku da se opuste, danska priroda i blizina mora su raj za šetnje i za letovanja.

    Geografija i klima

    Položaj

    Danska je skandinavska zemlja u severnoj Evropi. Nalazi se na krajnjem jugu nordijskih zemalja, jugozapadno od Švedske i južno od Norveške, a na jugu se graniči sa Nemačkom. Graniči se i sa Baltičkim i sa Severnim morem.

    Regioni i okruzi

    Danska je podeljena na pet regiona i ukupno 98 opština.

    Klima

    Klima je umerena. Zime nisu naročito hladne, sa srednjim temperaturama od 0.0 °C u januaru i februaru, a leta su sveža, sa srednjom temperaturom od 15.7 °C u avgustu.

    Razumevanje

    Kultura

    Kultura Danske se uglavnom vezuje za dansko društvo i svakodnevicu. Skromnost, tačnost, ali iznad svega jednakost, bitni su aspekti danskog načina života. Kultura i umetnosti cvetaju, što je rezultat visokog kapitala koji u njih ulaže vlada.

    Jezik

    Kraljevina Danska ima samo jedan zvanični jezik, danski, ali postoji i nekoliko manjinskih jezika koji se govore širom teritorije. U njih spadaju nemački, ferojski i grenlandski. Velika većina Danaca takođe govori i engleski kao drugi jezik.

    Religija

    Najveći deo stanovnika Danske predstavljaju pripadnici danske nacionalne crkve, luteranske crkve koju je Ustav Danske učinio zvaničnom crkvom države.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Ribarski i pomorski muzej: ovaj muzej je najveći te vrste u Danskoj i posvećen je ribarstvu i morskoj biologiji.
    - Otkrijte vikinšku baštinu danskih vikinga u Muzeju vikinškog broda u Roskildeu, u kome je između ostalog izloženo pet drevnih brodova, spašenih iz mora.

    Dvorci i palate

    - Posetite i zamak kraljevske porodice u Orhus-u. Njihova letnja rezidencija jeste zamak Marselisborg, koji je otvoren za javnost kada kraljica ne obitava u njemu.
    - Istražite najveću preživelu vikinšku grobnicu u gradu Olborg, među čije atrakcije spadaju i zamak, katedrala i manastir, a čuven je i po alkoholnom piću zvanom ’’akevit’’ (začinjenom piću koje nalikuje šnapsu).

    Verski objekti

    Runsko kamenje iz Jelinga koje datira iz 900-tih naziva se ’’danskim izvodom iz matične knjige rođenih’’, a ovo svedočanstvo prelaska Danske na hrišćanstvo u tom periodu podigao je Gorm Stari, za kog se smatra da je bio prvi zvanični kralj Danske. Njegov sin je sahranjen na drugom lokalitetu, u Roskildskoj katedrali, prvoj gotičkoj crkvi u Severnoj Evropi koja je sagrađena od cigala, i koja je ujedno i poslednje mesto počinka najvećeg broja kraljeva i kraljica od tog vremena pa nadalje.

    Ostale atrakcije

    - Posetite neka od klimatskih odmarališta, kojih ima mnogo širom Danske. U nekima od njih imate medicinske i fizioterapeutske tretmane dok većina nudi samo rekreaciju u predivnom, tihom okruženju.
    - Danska vrvi od zabavnih parkova i doista poseduje neke od najčuvenijih na svetu. U Kopenhagenu, između veličanstvenih bukava Direhavsbakena, nalazi se najstariji zabavni park na svetu, koji je i dalje u funkciji. Jednako poznat jeste i Legolend u Bilundu, najveći i najstariji proizvod ovog brenda. Ovo je glavna atrakcija, sa svojim spektakularnim minijaturnim scenama sastavljenim od LEGO-kocaka, a pored toga tu su i uzbudljive vožnje za decu.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    U tradicionalni danski jelovnik spadaju jela poput ukiseljene haringe, prženog iverka i ostalih odabranih jela od morskih plodova. Obilna jela od mesa su takođe popularna, kao npr. ’’frikadeler’’ (samo svinjske ili svinjske i teleće ćufte prelivene smeđim sosom), ’’stegt flæsk og persillesovs’’ (komadi mesnate svinjske slanine preliveni krem-sosom od peršuna).
    Ako tražite brzi obrok koji ćete jesti usput, probajte tradicionalni danski hot-dog, koji se služi u pecivu uz mnoštvo priloga, uključujući kisele krastavce, prženi ili sirovi luk, kao i kečap, senf i remulad.
    Tradicionalni danski ručak čini ’’smørrebrød’’, otvoreni sendviči, obično napravljeni od ražanog hleba. Riba, osim haringe, iverka i pastrmke služi se na belom hlebu, i mnogi restorani vam mogu ponuditi više vrsta hleba.

    Piće

    Dansko pivo je poslastica za svakog. Najveća pivara, Carlsberg (koja takođe poseduje i pivski brend Tuborg), ima nekoliko vrsta piva u ponudi. Među ostala ukusna pića spada i vruće vino, koje je popularno u decembru.

    Šta raditi i gde izaći

    - S obzirom da je Danska zemlja koja je veoma naklonjena vožnji bicikla, možete je i upravo tako istraživati
    - Danska ima pregršt mogućnosti za pecanje, kako u slatkim tako i u slanim vodama. Izleti mogu da se urede u saradnji sa lokalnim pecarošima u većini danskih luka.
    - Da li ste ikad čuli za kajak-polo? To popularan sport u Danskoj, a Kopenhagen je najbolje mesto da se u ovom sportu oprobate. Morate da budete u dobroj formi, a ukoliko niste, izaberite vožnju kajakom kroz kanale Kristijanhavna i kroz Luku.
    - Nudističke plaže su poprilično uobičajene u danskim letovalištima. Jedine plaže gde je to zapravo zabranjeno jesu Hene i Holmsland Klit (obe se nalaze na zapadnoj obali Jutlanda).
    - Zapadna obala Jutlanda svakog leta doživljava pravu pravcatu invaziju od više od 13 miliona nemačkih turista, obično smeštenih u neku od mnogobrojnih kuća za odmor kojima je obala načičkana od severa do juga. Iako vreme ume da bude prevrtljivo u Danskoj plaže su s druge strane svetskog kvaliteta, sa nedirnutim belim peskom koji se proteže miljama s kraja na kraj.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Zimovanje

    Zimovanje

    Skijaški aranžmani
    Najbolji zimski centri
    Hoteli i apartmani
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude