Crna Gora

Upit za sve partnere

Crna Gora (399)

Crna Gora je i dalje jedna od skrivenih tajni Evrope ali to bi moglo brzo da se promeni. Ova zemlja je 2006. postala suverena država kad je njeno stanovništvo izglasalo nezavisnost čime se okončala pređašnja unija Srbije i Crne Gore.
Ova malena republika sada planira da pusti čvrste korene na mapi sveta. Posetioci mogu da se opuste na nekoj od mnogobrojnih peščanih plaža duž Jadranske obale, mogu da lutaju kroz Stari grad Budve, Kotora ili Bara, penju se vrhovima Nacionalnog parka Durmitor, splavare duž jednog od najdubljih evropskih kanjona, istražuju poslednju devičansku šumu Evrope ili zaplove najjužnijim fjordom kontinenta.

Geografija i klima

Položaj

Crna Gora je zemlja u jugoistočnoj Evropi koja leži na obali Jadranskog mora. Graniči se sa Hrvatskom na zapadu, sa Bosnom i Hercegovinom na severozapadu, sa Srbijom na severoistoku i sa Albanijom na jugoistoku.

Regioni i okruzi

Crna Gora je podeljena na 21 samoupravnu opštinu i 2 urbane samoupravne opštine. Svaka od ovih opština može da obuhvata više većih i manjih gradova.

Klima

U nižim delovima Crne Gore vlada mediteranska klima, sa suvim letima i blagim kišovitim zimama. Temperatura znatno varira u zavisnosti od nadmorske visine. Podgorica, koja se nalazi blizu nivoa mora, ima najtoplije julske temperature u čitavoj Crnoj Gori.

Razumevanje

Kultura

Kulturu Crne Gore su oblikovali razni uticaji tokom istorije. Uticaji pravoslavne, slovenske, centralnoevropske, islamske i jadranske kulture (naročito delova Italije poput Mletačke republike) neki su od najznačajnijih.

Jezik

Zvanični jezik je crnogorski.

Religija

Većinu crnogorskog stanovništva čine pravoslavni hrišćani.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Narodni muzej Crne Gore: ova neobarokna građevina koja je nekada bila glavna ustanova u Cetinju podignuta je početkom 20. veka. Muzej se bavi periodima iz pretslovenske Crne Gore pa sve do jugoslovenskih vremena. Tu su i izložbe raznih vrsta oružja, a jedan od eksponata je i kaput vojvode Danila (sa tri rupe od metka na leđima) koji je ubijen 1860.
Glavni eksponat je dragocena ikona iz 5. veka na kojoj je Madonin lik.
- Pomorski muzej dočarava veličinu nekadašnjeg Kotora kao pomorske sile i ujedno podvlači značaj samog mora za ovaj grad. Eksponati ponosno pripovedaju kako je u 18. veku iz Boke kotorske odaslano preko 400 brodova na plovidbu svetskim morima. Obratite pažnju na jarko obojene flaše sa natpisima poput ’’Mojoj pravoj ljubavi’’ i ’’Misli na mene’’ koje su mornarima verovatno darovale njihove devojke.

Verski objekti

- Katedrala Sv. Tripuna je prvobitno podignuta u 11. veku da bi od tada bila rekonstruisana nekoliko puta zbog oštećenja usled nekoliko veoma jakih zemljotresa. Čitav zapadni deo je bio uništen 1667. a novi kameni zvonici daju građevini baroknu crtu. Unutrašnjost katedrale je remek-delo romansko-gotičke arhitekture.
- Crkva Sv. Luke je romanska građevina iz 12. veka u kojoj su ostale sačuvane originalne freske. Jedna od najzanimljivijih stvari vezanih za ovu crkvu jesu njena dva oltara: jedan katolički a drugi pravoslavni, što pokazuje istorijsku bliskost ovih dvaju veroispovesti i versku toleranciju kotorskog područja.

Ostale atrakcije

Na vrhu brda Lundže nalaze se predivni ostaci Starog Bara. Strme litice ga okružuju i čine ga dostupnim samo sa jedne strane. Predmeti od gline i metala koji su ovde nađeni datiraju čak iz 800. godine pr. n. e. Tokom 3. veka Rimljani su uništili staro naselje i napustili ga zarad lokacije bliže moru. Tri veka kasnije, vizantijski car Justinijan je na istom brdu podigao utvrđenu kulu i Stari Bar je počeo da se razvija u aktivni centar na Jadranskoj obali. U 10. veku Stari Bar je nazivan Antinbarisom, kao suprotnost italijanskom gradu Bariju. Otuda i njegovo sadašnje ime. U 11. veku je bio deo Duklje (ili Zete), prve slovenske primorske države, i uskoro je postao jedno od najvažnijih političkih, ekonomskih i kulturnih mesta na obali. Od njegovih 240 građevina uglavnom su ostale samo ruševine, usled crnogorske artiljerijske vatre za vreme oslobađanja grada od Turaka 1878.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Crnogorska kuhinja je proizvod duge istorije ove države. Ona predstavlja mešavinu Jadrana i Orijenta. Najviše uticaja je došlo iz Italije, Turske, Vizantijskog carstva/Grčke kao i iz Mađarske.
Među crnogorske specijalitete ubrajaju se jagnjeće ili jareće pečenje, sir i kajmak, bistra riblja supa, ćevapi i pršuta.

Piće

Rakija, vino.

Šta raditi i gde izaći

- Probajte maslinovo ulje na mestu koje je po njemu i poznato i gde se ujedno nalazi i najstarije maslinovo drvo na svetu (staro oko 2000 godina). To mesto je Bar, luka i popularni turistički grad na Jadranskoj obali.
- Posmatrajte ptice u oblasti oko Skadarskog jezera u Zetsko-skadarskoj dolini. Tamo obitava nekih 270 vrsta ptica od kojih su mnoge ugrožene ili retke. Oko jezera se nalaze i 20 manastirskih kompleksa i brojna ostrva.
- Prošetajte se čuvenim Botaničkim baštama u Kolašinu koji se nalazi u divljini planina Bjelasice, Sinjajevine, Vučja i Ključe. U njemu se mogu naći mnoge retke planinske biljke.
- Pešačite, vozite bicikl ili kajak, splavarite ili jedrite padobranom u okolini predivnog Durmitorskog nacionalnog parka kojem je dodeljen status Uneskove Svetske baštine zbog njegovih ledenih pejzaža, visokih vrhova, gustih borovih šuma i nekih od najdubljih kanjona u Evropi.
- Opustite se na finim plažama Budvanske, Ulcinjske ili Barske rivijere.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije