Čile

    Jedinstveni, izduženi oblik Čilea čini ga jednom od geografski najjedinstvenijih zemalja, i kartografija ove južnoameričke nacije opravdava svoju reputaciju. Od glave do pete, jalova pustinja, željna kiše, proteže se na hiljade milja na severu, a ledeni glečeri su na jugu. Prelepi planinski venac Anda, koji definiše istočnu granicu zemlje, retko kad nije na vidiku.
    Ovako bogato prirodno okruženje Čilea nudi bezbroj mogućnosti za ljubitelje otvorenog prostora. Od izvrsnih uslova za skijanje, do vožnji volovskim zapregama, jahanja konja i plavarenja divljim vodama, prilike za avanturističke sportove u Čileu će i najveće adrenalinske zavisnike navoditi da iskoriste sav svoj potencijal.

    Geografija i klima

    Položaj

    Čile, zvaničnog naziva Republika Čile, jeste zemlja u Južnoj Americi, koja zauzima dugački uzani obalni pojas između Anda ka istoku i Tihog okeana ka zapadu. Graniči se sa Peruom ka severu, Bolivijom ka severoistoku, Argentinom ka istoku, i Drejkovom prolazu ka dalekom jugu.

    Regioni i okruzi

    Čile je podeljen na 15 regiona, a svakim od njih upravljaju intendanti koje postavlja predsednik. Regioni se dalje dele na provincije, sa provincijalnim guvernerima na čelu, koje takođe postavlja predsednik. I, na kraju, svaka provincija se deli na komune, kojima upravljaju samoupravne opštine.

    Klima

    Klima Čilea obuhvata širok spektar vremenskih uslova, širom velikog geografskog prostora, protežući se preko 38 stepeni geografske širine, što otežava generalizaciju pri pokušajima da se definiše klima. Unutar svojih granica, Čile obuhvata barem 7 glavnih klimatskih podvrsta, od pustinje na severu, do alpske tundre i glečera na istoku i jugoistoku, vlažnog subtropskog pojasa na Uskršnjem ostrvu, okeanske klime na jugu, i mediteranske u centralnom Čileu.

    Razumevanje

    Kultura

    Kulturu Čilea čini jedno od relativno homogenih društava, gde su, u istorijskom smislu, geografska izolovanost i udaljenost igrali ključnu ulogu. Od kolonijalnih vremena je čileanska kultura predstavljala mešavinu španskih kolonijalnih elemenata i starosedelačke kulture (naročito kulture Mapuče Indijanaca).

    Jezik

    Španski koji se govori u Čileu poseduje karakteristični naglasak, i poprilično se razlikuje od španskog koji se govori u susednim južnoameričkim zemljama, zato što se poslednji slogovi i varijante glasa ’’s’’ ispuštaju, a neki suglasnici se meko izgovaraju. Naglasak neznatno varira od severa ka jugu; značajnije su male razlike u naglasku koje se tiču pripadnosti određenom društvenom sloju ili zavise od toga da li neko živi u gradu ili na selu.

    Religija

    Većina stanovništva su rimokatolici.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Pikaso, Miro, Tapijes i Mata su neki od umetničkih veličina koje su darovale radove muzeju pod imenom Museo de la Solidaridad Salvador Allende. Sa prvobitnom svrhom populističke umetničke inicijative za vreme Aljendeovog mandata – nazvana po njemu kao vid odavanja počasti - ova neverovatna zbirka umetničkih radova odneta je u inostranstvo u periodu diktature, gde je postala simbol čileanskog otpora. 2000 radova je konačno udomljeno 2006., kada je Fondacija Aljende kupila i prepravila ovu veličanstvenu staru gradsku kuću. Stalna postavka radova ponekad i putuje po svetu, i tako biva zamenjena privremenim izložbama, a postoji i zamračena soba sa tajanstvenom postavkom Aljendeovih ličnih predmeta.
    - Zapušteni beton, ogoljeno drvo i staklo su materijali koje je lokalni arhitekta, Kristijan Unduraga, izabrao za gradnju zadivljujuće jednostavnog Muzeja vizualnih umetnosti (Museo de Artes Visuales). Sadržaji 4 galerije urađene u stilu otvorenog plana je primamljiv koliko i sam objekat: prvoklasne moderne rezbarije, skulpture, slike i fotografije čine privremene izložbe koje se redovno menjaju. U cenu ulaza u muzej je takođe uračunata i poseta Arheološkom muzeju Santjaga (Museo Arqueológico de Santiago), koji je udobno izolovan na najvišem spratu. Prostorija sa prigušenim osvetljenjem sa zidovima i podovima od tamnog kamena čini atmosferičnu scenografiju maloj ali kvalitetnoj zbirci keramike naroda Dijagita, komuna San Pedro i kulture El Mole, nakita Mapuče Indijanaca i rezbarija sa Uskršnjeg ostrva.

    Dvorci i palate

    Predsedničke prostorije u Čileu se nalaze u Palacio de la Moneda. Ovu kitnjastu neoklasičnu građevinu je dizajnirao italijanski arhitekta Hoakin Toeska u kasnom 18. veku, a nekada je to bila zvanična kovnica zemlje - njeno ime znači ’’novčić’’. Severna fasada je veoma oštećena u vazdušnom napadu projektilima za vreme vojnog prevrata 1973., kada je predsednik Salvador Aljende, koji je odbio da napusti položaj, zbačen sa vlasti upravo tamo. Nasuprot severnoj fasadi, na Trgu ustava (Plaza de la Constitución), sada stoji spomenik u čast Aljendeu.

    Verski objekti

    Na severoistočnom uglu čileanskog glavnog trga stoji krepka modernistička Čilanska katedrala (Catedral de Chillán). Sagrađena 1941., polu-ovalnog oblika, stremeći u visine, sačinjena je od niza ogromnih lukova koji su otporni na zemljotrese. Krst visok 36 metara koji stoji pored nje odaje počast hiljadama čilanskih stanovnika koji su poginuli u zemljotresu 1939. godine.

    Ostale atrakcije

    Tragovi iz doba procvata rudarstva grada Kopijapo se mogu osetiti širom čitavog njegovog centra. Smešten u senci vekovima starog drveća bibera, trg Prat (Plaza Prat) krasi nekoliko građevina iz ranog rudarskog doba, poput stare plesnjive opštinske Kuće kulture (Casa de la Cultura), i elegantne katedrale Iglesija (Iglesia Catedral), sa svojim troslojnim tornjem. Čuvajte se vrebajućih proročica, kada vas jednom ’’uhvate’’ teško ćete im pobeći.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Čileanska kuhinja je odraz topografske raznolikosti zemlje, te obuhvata asortiman morske hrane, govedine, voća i povrća. Među tradicionalne recepte spadaju asado, kacuela, empanade, humitas, pastel de ćoklo, pastel de papas, kuranto i sopaipiljas.
    - Pastel de ćoklo: đuveč od kukuruza punjen mlevenom govedinom, lukom, piletinom, grožđicama, tvrdo kuvanim jajetom, maslinama, i preliven šećerom i puterom.
    - Empanada de pino: pečena pita punjena mlevenom govedinom, lukom, grožđicama, parčićima kuvanih jaja i crnim maslinama.
    - Empanada de keso: paket testa punjen sirom, pržen u dubokoj masnoći.
    - Kacuela de vakuno: goveđa supa sa krompirom, pirinčem, malo kukuruza i parčićima tikvice.

    Piće

    - Vino: u Čileu se proizvode odlične vrste vina, koje su konkurenti Francuskoj, Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu na svetskom tržištu.
    - Mote kon Huesiljo: ukusno letnje vino koje se pravi od semenja pšenice (mote) i sušenih bresaka (huesiljos), kuvano, zaslađeno i služi se hladno. Prodaje se obično na štandovima na uličnim pločnicima ili u parkovima.

    Šta raditi i gde izaći

    - Dopustite da vas oduševi jedinstveni i jalovi pejzaž pustinje Atakama, najsuvlje pustinje na svetu, sa svojim širokim, krepkim vulkanskim vidicima, slanim močvarama i jezerima i napuštenim domovima starosedelačkog naroda Ajmara. Da li je to uopšte i iznenađujuće? Neke oblasti Atakame nisu videle kišu više od 400 godina. Neke od najstarijih mumija nađenih na Zamlji potiču iz Atakame, i procenjuje se da su stare 9.000 godina.
    - Zadivljujući Jezerski distrikt Čilea obuhvata nacionalne parkove koji nude opijajuće predivni pogled na drevno drveće araukarije araukane, netaknuta alpska jezera i vulkane savršenog oblika.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude