Prag - Češka

Prag (0), Češka (0)
Prag, Češka - avionom, hoteli, aranžmani 2020, city break, kružne ture

Večito evoluira i željan napretka, Prag se transformisao u pravi kosmopolitski i evropski grad, ali njegova istorijska lepota koja oduzima dah ostaje nepromenjena. Sa baštinom koja predstavlja kombinaciju zapanjujuće arhitekture i burne političke prošlosti, Prag je oduvek bio nešto više od piva i mosta, i za dve decenije nakon Plišane revolucije, koja je označila kraj komunizma u Češkoj, ovaj grad je s pravom postao jedan od evropskih dragulja. Prag (ili, na češkom, Praha) jeste jedna od onih posebnih, večnih destinacija, koja je, kako se tvrdi, još slikovitija tokom zimskih meseci, kada mraz ukrašava statue duž čuvenog Karlovog mosta, sneg prekriva gotičke tornjeve, a na bajkovitim Staromjestskim namjestima se održava jedna od najboljih evropskih božićnih pijaca. U današnje vreme, poseta Pragu nudi uzbudljive prilike izvan granica njegovog čuvenog ali pretrpanog istorijskog centra (lokacija Uneskove Svetske baštine), sa ogromnim nizom modernih, luksuznih hotela i svežih, savremenih mesta za obedovanje, kupovinu i zabavu.

Geografija i klima

Položaj

Nalazi se na severozapadu Češke, na reci Vltavi.

Klima

U Pragu vlada umerena okeanska klima sa toplim letima i hladnim zimama.

Razumevanje

Kultura

Prag tradicionalno predstavlja jedan od kulturnih centara Evrope, u kom se održavaju mnoga kulturna dešavanja.

Jezik

Zvanični jezik je češki.

Turističke atrakcije

Muzeji

Muhin muzej: ovaj fascinantni (i prometni) muzej poseduje brojne čulne plakate u stilu Ar Nuvoa, kao i slike i ukrasna platna Alfonsa Muhe (1860–1939), ali i mnoge skice, fotografije i ostalo. Na izložbama se nalazi bezbroj umetničkih radova sa Muhinim čuvenim slovenskim devojkama sa valovitom kosom i prodornim plavim očima, koje nose simbolične venčiće i lipovo granje. Tu su i fotografije Muhinog pariskog studija, od kojih jedna prikazuje Gogena koji svira harmonijum bez pantalona. Moćna slika pod nazivom ’’Stara žena zimi’’, i originalni primerak plakata sa glumicom Sarom Bernar kao Gizeldom, kojim je dostigao svetsku slavu, takođe su tu.

Dvorci i palate

- Palata Valenštajn: malim Valenštajnskim trgom, severoistočno od trga Mala strana, dominira veličanstvena palata Albrehta od Valenštajna, generala habzburških armija, koji je finansirao izgradnju konfiskovanim vlasništvom protestantskih aristokrata koje je porazio u Bici na Beloj planini 1620. Podignuta je 1630., a u njoj danas zaseda Senat Republike Češke, ali se neke prostorije mogu posetiti vikendom. Freska na plafonu u Baroknoj sali prikazuje Valenštajna kao ratnika kako drži uzde na kočijama, dok se u neobičnoj ovalnoj Sali za audijenciju nalazi freska boga Vulkana koji kuje u svojoj kovačnici.
- Praški dvorac: ’’Pražský hrad’’, ili, kako ga nazivaju Česi, samo ’’hrad’’, jeste najpopularnija atrakcija u Pragu. Prema Ginisovim svetskim rekordima, to je najveći drevni dvorac na svetu: visok 570 m, oko 128 m širok, i pokriva površinu veću nego sedam fudbalskih terena. Njegova istorija počinje u 9. veku, kada je princ Boživoj ovde osnovao utvrđenu naseobinu. Širio se neplanski, s obzirom da je svaki vladar dodavao nešto svoje, stvorivši tako eklektičnu mešavinu arhitektonskih stilova.

Verski objekti

- Hram Deve Marije pred Tinom: ova specifična crkva sa šiljatim vrhovima urađena je u ranom gotičkom stilu, mada, potrebno je nešto mašte da bi se u celosti zamislila originalna verzija, zato što je delimično skrivena iza četvorospratne Tinske škole (ovo nije habzburška zavera u cilju prikrivanja ove husitske utvrde iz 15. veka, mada se gotovo podudara s njom). Naziv crkve potiče od Tinskog dvorišta koje se nalazi iza crkve. Iako joj je spoljašnjost gotička, njena unutrašnjost je izrazito barokna.
- Crkva Presvete Bogorodice: kada se čudotvorna statua ’’Praškog deteta’’ pojavi u klasičnom češkom romanu ’’Služio sam engleskog kralja’’, to zvuči kao potpuna fikcija. No, ova crkva zaista poseduje 400 godina staru voštanu statuu ’’Malog praškog Isusa’’, za koju se tvrdi da štiti grad već vekovima. Tradicija odevanja ove figure, visoke 47 cm, iz ormara sa 70 odeždi, nastavlja se i dan-danas, pri čemu je opatice presvlače u skladu sa verskim kalendarom.

Ostale atrakcije

- Šetanje Karlovim mostom je svačija omiljena aktivnost u Pragu. No, već od 9 ujutru pretvara se u 500 m dugo šetalište, sa armijama turista koji pokušavaju da se provuku kroz špalir uličnih prodavača i zabavljača među baronkim statuama koje oivičavaju ograde. Ako želite da doživite most kada je najatmosferičniji, pokušajte da ga posetite u zoru.
- Astronomski sat: ironično, ako želite da znate tačno vreme na Staromjestskim namjestima, lakše je da pogledate na sat iznad ovog, zato što je ovo mehaničko čudo iz 1490. teško za tumačenje. Tvorac ovog sata, majstor Hanuš, navodno je bio slep pa nije mogao da napravi nijednu kopiju sata, mada, to je bez sumnje samo mit.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Češka kuhinja je tipično zasnovana na svinjetini ili govedini, uz priloge koji sadrže skrob kao što su valjušci, krompir ili pomfrit. Riba nije toliko popularna, iako je u današnje vreme naširoko dostupna. Popularni češki dezerti su valjušci sa voćem, palačinke ili sladoled.

Šta raditi i gde izaći

- Za sve ljubitelje uzbuđenja, prva praška staza za bob, na periferiji grada, sada je otvorena za javnost, i predstavlja odličnu atrakciju za odrasle i stariju decu nakon razgledanja grada. Ustvari, posetioci imaju priliku da spoje i jedno i drugo, u naročitim vožnjama dok sunce zalazi, pri kojima imaju fantastičan pogled na blistavi Prag u sumrak (ako ste dovoljno hrabri da gledate) dok se strmoglavo spuštate nizbrdo brzinom od čak 62 km/h. No, grad u sumrak možete prosto da posmatrate i iz bara u restoranu na vrhu staze.
- Postoje i brojna strelišta u gradu na kojima se možete oprobati u korišćenju ozbiljnog automatskog oružja, od kojih su mnoga nastala iz starih vojnih baza na periferiji grada. Ovde, pod strogim nadzorom i uz instrukcije nekadašnjih vojnih obučavalaca, u oružarnici možete da izaberete oružje po svom izboru, koje vam se inače nikako ne bi moglo naći u rukama, poput magnuma, gloka, M16 ili nekog od mitraljeza Crvene armije, kao npr. AK-47.
- Nakon par dana razgledanja na tlu, šta može biti bolje od doživljaja ovog predivnog, istorijskog grada ptičijim okom, visoko iznad trke i buke gomile turista? Ako ne znate odgovor, verovatno ćete želeti da pođete na putovanje balonom, koje može da se organizuje tokom dana čitave godine, dokle god to dopuštaju vremenske prilike. Otisnite se u vazduh u prirodi odmah izvan Praga, i na nesvakidašnji način iznova doživite sve one predivne gradske znamenitosti.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti