Češka

    Češka Republika je istorijski dragulj u srcu Evrope. Pored zamkova i srednjovekovnih gradova može vam ponuditi, neka od banjskih odmarališta i nacionalnih parkova. Glavni grad Češke Republike, Prag, je kulturno središte ove zemlje, čiji impozantni zamkovi predstavljaju glavnu atrakciju grada. Nedaleko od Praga nalaze se banjsko odmaralište Karlove Vari, zamkovi Karlštejn i Konopište, kao i istorijski gradovi Melnik i Kutnu Horu. Češka Republika sadrži fascinirajuću UNESKO baštinu, a tu spadaju Češki Krumlov i renesansni Telč. Prirodne lepote ove zemlje čine, Šumava nacionalni park, neobične i čudesne stene Adršpach - Teplice, spektakularne pećine i podezemne reke Moravskog Karsta.

    Geografija i klima

    Položaj

    Češka Republika je zemlja centralne Evrope koja ne izlazi na more. Češka se graniči sa Poljskom na severoistoku, Slovačkom na istoku, Austrijom na jugu, i Nemačkom na zapadu i severozapadu.

    Regioni i okruzi

    Češka je podeljena na trinaest regiona i grad Prag

    Klima

    Češka ima umerenu kontinentalnu klimu, sa relativno toplim letima, hladnim, oblačnim i snežnim zimama. Najviše kiše padne tokom leta. Temperaturne razlike između leta i zime su relativno visoke, usled geografskog položaja.

    Razumevanje

    Kultura

    Češka je poznata širom sveta po izvanrednom kristalu staklu. Svaki deo je pojedinačno napravljen i dekorisan. Naročito je cenjeno staklo napravljeno od strane čeških majstora iz Bohemije (regija u Češkoj).

    Jezik

    Zvanični jezici su češki i slovački.

    Religija

    Veći deo stanovništva čine agnostici, ateisti ili ireligiozni, dok manjinu čine katolici i protenstanti.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    Muha muzej - Ovaj fascinantan (i prometan) muzej sadrži secesionističke postere, plakate, slike i dekorativne ploče Alfonsa Muhe (1860-1939), kao i mnoge skice, fotografije i druge memorabilije. U eksponate spada još i veliki broj slika, a neke od njih su i slovenska devojku sa puštenom kosom i prodornim plavim očima, moćno platno pod nazivom “Old Woman in Winter” i originalni poster iz 1894.godine glumice Sare Bernar (Giselda), koji mu je doneo međunarodnu slavu.

    Dvorci i palate

    - Dvorac Prag, Pražský hrad ili samo zamak prema Česima je najpopularnija atrakcija. U Ginisovoj knjizi rekorda on je naveden kao najveći drevni zamak na svetu: 570 metara dugačak, u proseku 128 metara širok. Njegova istorija je počela u 9.veku kada je princ Borivoj ovde našao utvrđeno naselje. Zamak je vremenom rastao, a svaki od vladara je dodavao ponešto svoje, stvarajući eklektičnu mešavinu arhitekturalnog stila.
    - Karlštejn dvorac, koji se izdiže iznad sela Karlštejn 30 kilometara jugozapadno od Praga, je u izuzetno dobrom stanju. U tematskom parku može biti velika gužva zbog brojnih turista. Mirna okolna sela nude pogled na Karleštejnov divni eksterijer koji predstavlja suprotnost u odnosu na sve što možete videti unutra.

    Verski objekti

    - Bethlehem Chapel je jedna od najvažnijih crkava u Pragu i predstavlja rodno mesto Jana Husa. Godine 1391. reformisti u Pragu su dobili dozvolu da sagrade crkvu gde bi se crkvene službe održavale na češkom umesto na latinskom i nastavili su gradnju najveće kapele koju je Bohemija ikada videla, a koja je u mogu’nosti da primi i do 3000 vernika. U 18. veku kapela je srušena.

    Ostale atrakcije

    Šetnja po Karlovom mostu je svima omiljena aktivnost u Pragu. Ako želite da doživite most u potpunosti predlažemo vam posetu u cik zore s obzirom da su tada gužve najmanje. Godine 1357. Karlo IV naručio je od Petera Parlera (arhitekta Katedrale svetog Vita) da na mestu nekadašnjeg Juditinog mosta iz 12. veka, koji je odnela poplava 1342. godine, izgradi sasvim novi most.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Neki od specijaliteta su:
    - Svičkova - goveđa pečenica sa sosom od pavlake nacionalno jelo, tipično služeno sa brusnicom i knedlama.
    - Polevka (supa) tradicionalno predjelo i može biti u raznim ukusima, uključujući beli i crni luk.
    - Bramborak - drobljeni krompir začinjen sa belim lukom i biljem
    - Kapr (šaran) je nacionalna riba, tradicionalno služena na Božić.

    Piće

    Češka Republika je zemlja gde je moderno pivo izmišljeno u Plzenu. Česi su spadaju u najveće pivopije na svetu.

    Šta raditi i gde izaći

    - Vozite se putem južnih moravskih vinograda, moravskim stazama vina, zaustavite se u istorijskim selima Mikulov i Valtice i probajte vino.
    - Pecajte na jezerima Južne Bohemije i Lednice-Valtice. Vrste koje ovde možete da ulovite su šaran, linjak, smuđ, štuka.
    - Iznajmite kanu - gornji tokovi Vltave i njenih pritoka Sazave i Berounke čine idealnu oblast za početnike. Mnoge agencije će vam iznajmiti opremu za kanue i opremu za kampovanje.
    - Alpinizam na Tepličkim stenama nikako ne treba propustiti, ponajviše zbog izvandrednih pejzaža, ogromneih kamenih formacija od peščara, kanjona i faune.
    - Skijajte na padinama Češke i odmorite se u dobrim ski odmaralištima. Probajte Špindleruv Mlin za spustove, Žacler za snoubording i Zadov za skijaško trčanje.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja