Sofija - Bugarska

Sofija (0), Bugarska (3)
Sofija, Bugarska - hoteli, aranžmani, avio karte, kružne ture

Dramatično okružena Starom planinom ka severu i Vitošom ka jugu, Sofija je smeštena na otvorenoj ravnici 550 m iznad nivoa mora, u zapadnom delu Bugarske. Iako u Sofiji preovladava klasična staljinistička arhitektura, posetioci će obožavati njene sporedne ulice i tržnu četvrt od pre 1 veka, bulevare oivičene drvećem i zgrade sa balkonima koje su projektovale ruske i bečke arhitekte iz 19. veka. Lokalno stanovništvo izlazi u kafiće na otvorenom, u parku, a na velikoj pijaci naći ćete mnogo vrsta kiselih krastavaca i farmerskih proizvoda, a u centru grada stalno niču novi luksuzni butici. Kupci stoje u redovima kako bi ušli u klepetave sofijske tramvaje, dok folk-muzičari zabavljaju putnike u metrou. Centralna Sofija se diči nizom drevnih i neo-vizantijskih pravoslavnih crkava, a jedna jedina funkcionalna džamija je praktično sve što je ostalo od 500 godina Osmanlijske prevlasti.

Geografija i klima

Položaj

Nalazi se u zapadnom delu Bugarske, u podnožju planine Vitoša.

Regioni i okruzi

Sofija je podeljena na nekoliko distrikata.

Klima

U Sofiji vlada vlažna, kontinentalna klima sa visokim temperaturnim amplitudama, što je čini jednim od najhladnijih gradova u Bugarskoj, sa godišnjom temperaturom od 10.5 °C.

Razumevanje

Kultura

Mnogi veliki univerziteti, ustanove i poslovni centri su koncentrisani u Sofiji. Ovaj grad je takođe i središte medija, kulturnih dešavanja, savremenih pozorišta, kao i istraživačkih instituta, sportskih događaja, orkestara i muzeja.

Jezik

Zvanični jezik je bugarski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Još od 1899. se u džamiji Bujuk Đami nalazi fanscinantni sofijski Arheološki muzej. Tračanski i rimski nadgrobni spomenici zauzimaju veći deo prizemlja, zajedno sa delom za oružje i za nakit. Među raskošnijim eksponatima nalazi se bronzana glava imperatora Gordijana iz 3. veka n.e., kamena ploča na kojoj su predstavljene gladijatorske borbe u cirkusu, sada ispod hotela Arena di Serdika, kao i originalni pod sa mozaikom iz 4. v n.e., iz apside Crkve Sv. Sofije.
- Nacionalni muzej vojne istorije: nemojte da vas odbiju zarđali vojni kamioni u zaraslom dvorištu - ovaj muzej je jedan od najzanimljivijih u Sofiji. Izložbe koje zauzimaju preko 3 sprata pripovedaju priču o ratovima u Bugarskoj od tračkih vremena pa nadalje, sa detaljnim informacijama ispod eksponata i informativnim odeljkom na engleskom.

Verski objekti

- Crkva Bojana: nalazi se 8 km jugozapadno od Sofije, i jedno je od najvoljenijih blaga Bugarske. Ova malena srednjevekovna crkva je 38 godina bila zatvorena za javnost dok su se na njoj obavljali restauratorski radovi, i konačno je bila otvorena 2000.godine. Najpoznatija je po svojim raskošnim freskama iz 13. veka, na kojima su scene iz Biblije i života svetaca. Cenjene su zbog svog realističkog stila i smatraju se nekim od najboljih primera bugarske srednjevekovne umetnosti. Bojana je jedan od 9 bugarskih kulturnih spomenika koji su na listi Uneskove Svetske baštine.
- Verovatno najfotografisanije sofijsko zdanje, Aleksander Nevski je veličanstvena neo-vizantijska crkva veličine katedrale, na čijem vrhu se nalaze bakarne i zlatne kupole. Sagrađena između 1882. i 1912., crkva je dobila ime po Aleksandru Nevskom, koji je zaslužan za to što je 1240. spasao Rusiju od švedskih trupa, i imenovan je za sveca zaštitnika tadašnje carske porodice Aleksandra II (takođe poznatog kao Car osloboditelj), koji je bio na čelu armije koja je isterala Turke. Unutrašnjost je još impresivnija - mračni enterijer sa ogromnim kupolama prekrivenim prefinjenim muralima. Centralni oltar je posvećen Aleksandru Nevskom, južni oltar Sv. Borisu (koji je doneo hrišćanstvo u Bugarsku), a severni oltar svecima Ćirilu i Metodiju (tvorcima ćiriličnog pisma).
- Sveta Nedelja, sa svojom ogromnom kupolom, predstavlja tipičan primer neo-vizantijske arhitekture u Sofiji. Na ovom mestu je postojala crkva još od srednjevekovnih vremena, iako sadašnja građevina potiče iz sredine 19. veka. Veći deo crkve je bio uništen 1925., kada su komunistički pobunjenici bacili bombu za vreme pogreba na kojem je prisustvovao car Boris III i njegovi kabinetski ministri, pri čemu je poginulo 123 ljudi. Trg, zvani Sveta Nedelja, nekada je nosio Lenjinovo ime i njegova statua je nekada stajala tamo. Potom je ta statua zamenjena statuom boginje-zaštitnice grada, Sofije, koja drži simbole mudrosti i slave.

Ostale atrakcije

- Mineralna kupatila: nasuprot džamiji nalaze se sofijska termalna kupatila, podignuta između 1911. i 1913. Iako su kupatila trenutno zatvorena za javnost dok se restauriraju, ukrašene mozaičke kupole na spoljašnjem delu, iznad daščane ograde postavljene zbog restauracije, predstavljaju prizor koji oduševljava. Kada restauracija bude završena, u tom objektu će se smestiti novi građanski muzej i lečilište, mada, tačan datum završetka radova još uvek je nepoznat. - Nedaleko odatle nalazi se još jedno mesto gde lokalno stanovištvo može da iskoristi potencijal prirodnih toplih mineralnih izvora - fontana sa pijaćom vodom. Ovde, ljudi stoje u redovima kako bi napunili flaše toplom mineralnom vodom, koja je izvrsnog ukusa, naročito zimi.
- Najveća i najprometnija pijaca u Sofiji, Ženski pazar, ima u ponudi razne vrste voća i povrća, sira, usoljenog i sušenog mesa, sušenog voća i oraha, domaće alve i ostalih poslastica nalik turskim. Sirijanski šatori pod kojima se prodaju nargile postali su popularni, a neki prodaju i jeftinu markiranu odeću i neke predmete za turiste. Prodavci u ovim šatorima su izvorno bile žene, ali u današnje vreme i muškarci i žene iz obližnjih brda putuju dole svakoga dana kako bi ovde prodavali svoju robu.

Šta raditi i gde izaći

- Deca i odrasli mogu da uživaju u aktivnoj zabavi na otvorenom u Kokolandiji, avanturističkom parku unutar Borisove Gradine. Podeljen je na 3 dela sa različitim stepenima izazova, tako da se možete se okušati u penjanju konopcem, kursu iz savladavanja prepreka na drvetu (oprema je obezbeđena), penjanju na kamene zidove i na kursu mini-golfa.
- Mladi ljubitelji brzine mogu da preuzmu volan motorizovanog kartinga i oprobaju se u vožnji na izuvijanoj stazi dugoj 1 km u Karting Sportu, lokaciji sa modernim stazama za moto-trke u distriktu Krasna Poljana.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti