Bugarska

Upit za sve partnere

Bugarska (3)

Bugarske prelepe planine, pojasevi zlatnih plaža i živahni gradovi su postali privlačni hordama željnih turista tokom poslednjih nekoliko godina. To je velika promena u odnosu na to kakva je bila zemlja pre samo 10 godina.
U stvari, Bugarska je doživela velike promene u proteklih nekoliko godina, prvenstveno na planu restauracije objekata. Danas, sa gradovima i odmaralištima kojih ima u izobilju, predstavlja primamvljivu destinaciju za kupce iz zapadne Evrope nudeći relativno jeftine nekretnine.

Geografija i klima

Položaj

Bugarska, zvanično Republika Bugarska je zemlja jugoistočne Evrope. Bugarska se graniči sa pet zemalja: Rumunijom na severu, Srbijom i Makedonijom na zapadu, Grčkom i Turskom na jugu.

Regioni i okruzi


Bugarska je podeljena na 27 provincija, uključujući i glavni grad Sofiju.

Klima

Bugarska ima umerenu klimu, sa hladnim zimama i toplim letima.

Razumevanje

Kultura

Tradicionalna bugarska kultura sadrži uglavnom tračansko, slovensko i bugarsko nasleđe,zajedno sa grčkim, rimskim, otomanskim i keltskim uticajem.

Jezik

Zvanični jezik je bugarski.

Religija

Bugraska je tradicionalno hrišćanska država.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Nacionalni muzej Vojne istorije - nemojte biti obeshrabreni već odavno zarđalim vojnim kamionima smeštenim u zaraslom dvorištu, ovaj muzej je među najinteresantnijim i najbolje uređenim u Sofiji. Preko tri sprata ove građevine posvećeno je izložbi koja govori o bugarskim ratovima od vremena Tračana pa nadalje, sa obeleženim tablama na engleskom jeziku. Najviše prostora ovog muzeja zauzima period od ustanka 1867.godine do Drugog svetskog rata, sa postavkom oružja, pobunjeničkih zastava i naizgled beskrajne parade uniformi i privatnih stvari vojnika.
- Buzuk Đami (Velika Dzamija) iz 1899.godine je dom fascinantnog sofijskog Arheološkog muzeja. trčanske i rimske grobnice se nalaze u prizemlju, zajedno sa oružjem i nakitom. Među najupadljivijim artifaktima je bronzana glava cara Gordianusa iz 3.veka posle nove ere, kamena ploča koja prikazuje gladijatorske borbe u areni i originalni mozaički podovi crkve Svete Sofije iz 4.veka posle nove ere.

Dvorci i palate

Originalno izgrađeno kao glavni komandni štab otomanskih policijskih snaga, bila je to Kraljevska palata gde je Bugarski nacionalni heroj, Vasil Levski, bio mučen pre nego što je javno pogubljen 1873.godine. Posle oslobođenja, zgrada je remodelirana u venecijanskom stilu, da bi se 1887.godine u nju uselio princ Aleksandar Batenberg od kada je i zvanično to postala rezidencija bugarske kraljevske porodice sve dok je komunisti nisu preuzeli.

Verski objekti

- Iza veličanstvene zgrade opere je crkva Svetog Trojstva izgrađena u ruskom stilu, najstarija preživela zgrada iz otomanske ere, izgrađena je 1632.godine. Zbog turskih pravila koja nisu dozvoljavala da crkva bude viša od džamija, crkva je izgrađena delimično ispod zemlje. Veliki, dobro očuvani murali, krstovi i ikone iz 16.veka se ističu ovde, kao i kulski vitraži. Zvonik je post - otomanski dodatak iz kasnog 19.veka.
- Čak i pre dolaska u ulicu Šipka, videćete sjajne, zlatne, kupole oblika glavice luka (Nativity Memorial Chruch) . Deo Šipka manastira, takođe poznatog kao crkva Svetog Nikolaja, je izgrađena 1902. godine kao posveta vojnicima koji su poginuli u prošlosti u ulici Šipka tokom Rusko-Turskog rata (1877-1878).

Ostale atrakcije

Masivne Belogradčiške stenske formacije uzdižu se iznad grada, na kraju 2 kilometra dugačkog puta koji prolazi oko njih. Tvrđava Kaleto koja se neprimetno uzdiže među ovim bizarnim čudima prirode. Izgrađena je od strane Rimljana u 1.veku pre nove ere. Tvrđava je kasnije uvećana i proširena kulama, zidovima i kapijama od strane Vizantinaca i Bugara. Preostali delovi, datiraju najviše iz kasnog otomanskog perioda (između 1805. i 1837.godine).

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Jogurt (kiselo mleko), lukanka (zaćinjena salama, slično sudžuku),banica (sirnica), šopska salata, ljutenica i kozunak (slatki hleb) daju bugarskoj kuhinji poseban šmek.
Svinjsko meso je najviše u upotrebi, zajedno sa piletinom i jagnjetinom. Istočnjačka jela kao što su musaka, đuveč i baklava su takođe prisutni. Bugarska kuhinja je takođe poznata po kvalitetnim mlečnim proizvodima i salatama.

Piće

Kafa, naročito espresso, je posebno popularna, kao i pića napravljena od planinskog bilja i sušenog lišća, posebno limete.

Šta raditi i gde izaći

- Odmorite se u jednoj od mnogih bugarskih banja. Lekovita svojstva bugarskih mineralnih voda su poznata i koriste se vekovima. Drevni mineralni kompleksi su bili sagrađeni pored mineralnih izvora i sada tu postoji mnoštvo hotela i banja, posebno oko obale Crnog mora.
- Istražite stari grad Belogrdčišk, priljubljen uz podnožije Balkanskih planina na severozapadu Bugarske. Glavna atrakcija uključuje Belogradčišku tvrđavu, drevnu Magura pećinu na Rabiškom jezeru, i Belogradčško stenje, čudesno prostranstvo raznobojnih formacija stena bizarnog oblika, koje su od strane bugraske vlade označene kao nacionalna znamenitost.
- Za planinarenje su odlični Vraca, Veliko Tarnovo, Trojan, Maljovica i Rusenski Lom. Pirina, Rodopa, Rile i Stare planine su popularni kod iskusnijih planinara, a postoje i spektakularne pećine sa drevnim crtežima i stenske formacije.
- Bugarska ima 35,000 kilometara označenih staza i moguće je da se uredi jednonedeljno ili dvonedeljno putovanje kroz divlje planine.Vodiči su obezbeđeni, a smeštaj je obično u planinskim kolibama, motelima ili kampovima.
- Plovdiv, drugi najveći bugarski grad, podeljen je rekom Maricom. Prošetajte uskim kamenim ulicama, pogledajte staromodne kuće i posetite Rimski amfiteatar. Glavno središte ovog grada je živahna pešačka zona ulice Aleksandra Batemberga,sa prodavnicama, kafićima i galerijama.
- Smeštena na teritoriji drevnog grada Odessos, veličanstvena rimska kupatila u Varni su relikti velikog rimskog carstva, ovde u Bugarskoj. Posetite dobro očuvana kupatila, najveću rimsku javnu zgradu u Bugarskoj, a onda prošetajte kroz ovaj morski grad zbog prelepih pogleda na Crno more.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje