Rio De Žaneiro - Brazil

Rio De Žaneiro (0), Brazil (0)
Rio De Žaneiro, Brazil - aranžmani, avio karte, leto 2020, hoteli, karneval

Istovremeno i slikovito i čađavo urbano središte, Rio de Žaneiro, poznat kao ’’cidade maravilhosa’’ (’’čudesan grad’’), razvedrava svakog posetioca. Zaštićen predivnim planinama, plažama od belog peska i zelenim prašumama koje gledaju prema dubokom plavom moru, Rio zauzima jednu od najspektakularnijih lokacija u bilo kojoj metropoli u svetu. Pridružite se jednoj od najprivlačnijih populacija na planeti i imaćete primamljivi tropski koktel doživljaja koji svakog posetioca ostavlja potpuno opijenog usred ovog raja.
Uz zavodljive zvuke sambe, stanovnici Rija, poznati kao karioke (’’cariocas’’), usavršili su umeće dobrog života. Od svetski poznatih plaža Kopakabane i Ipanemed i vrhova slikovitih pejzaža Korkovada i Glave šećera, do plesnih sala, barova i kafića na otvorenom kojima grad obiluje, karioke žive za sadašnji trenutak, bez ijedne brige na svetu. Ova ideja raja opčinjavala je posetioce vekovima, i postoji gomilu načina na koje možete biti zavedeni. Možete da krstarite velikim čistinama Prainje, pešačite kroz prašume Tižuke, plovite Gvanabarom, igrate celu noć u Lapi ili prosto posmatrate ljude na Ipanemi.

Geografija i klima

Regioni i okruzi

Rio de Žaneiro ima 4 distrikta.

Klima

U Riju vlada tropska savanska klima koja je bliska tropskoj monsunskoj klimi, i često se karakteriše dugim kišnim periodima od decembra do marta. U unutrašnjosti grada, temperature od preko 40 °C su uobičajene tokom leta, iako retko kad traju dugo, dok se maksimalne temperature iznad 27 °C javljaju na mesečnoj bazi.

Razumevanje

Kultura

Rio de Žaneiro je srce brazilske kulture. Njegova arhitektura obuhvata crkve i građevina koje datiraju iz perioda od 16. do 19. veka, mešajući se sa svetski priznatim dizajnom 20. veka. Rio je mnogo godina bio glavni grad države i sedište portugalske vladarske porodice, i na njegov izgled je uticala portugalska, engleska i francuska arhitektura.

Religija

Većinu stanovništva čine katolici.

Turističke atrakcije

Muzeji

- U visokoj građevini koja nadgleda zaliv, prostranoj palati Tiradentes, danas se nalazi sedište zakonodavne skupštine. Izložbe na 1. i 2. spratu vezane su za događaje koji su se odigrali u periodu od 1926. pa do sadašnjeg vremena. Jedan od najmračnijih perioda za Narodnu skupštinu bilo je doba Vargasove diktature, kada je bila ukinuta 1937. Kasnije je služila Vargasu kao Ministarstvo štampe i propagande. Većina informacija je data na portugalskom, mada možete poslušati i sažetu istoriju na engleskom na interaktivnim uređajima u foajeu.
- Smešten u kolonijalnoj građevini koja datira iz 1764., impresivni Narodni istorijski muzej (Museu Histórico Nacional) sadrži preko 250.000 istorijskih relikvija koje su vezane za istoriju Brazila, od njegovog osnivanja pa do njegovih ranih republičkih dana. Muzej se nalazi u blizini Praça Marechal Âncora i poseduje mnoge dobro osmišljene postavke, od pozlaćenih carskih kočija i trona Doma Pedra II do masivnih uljanih radova na kojima je prikazana strašna borba u ratu protiv Paragvaja.
- Ljubiteljima umetnosti će se dopasti Narodni muzej lepih umetnosti (Museu Nacional de Belas Artes), u kome su izložena dela najcenjenijih brazilskih umetnika 19. i 20. veka, zajedno sa primerima afričke i narodne umetnosti.

Dvorci i palate

- Zelena neo-gotička palata na ostrvu Ilja Fiskal, koje se nalazi u zalivu Gvanabara, izgleda kao mesto iz bajke. Dizajnirao ju je inženjer Adolfo del Vecchio, i ona je bila mesto održavanja poslednjeg Carskog bala, 9. novembra 1889. Danas je otvorena za obilaske sa vodičima, koji počinju od Espaço Cultural da Marinha, severno od Praça XV (Quinze) de Novembro.
- U Centru se možete odmoriti od silnih plaža. Jedna od glavnih atrakcija je trg, Praça 15 de Novembro, na kojem se nalazi Carska palata (Paço Imperial) iz 18. veka, kao i ostale veličanstvene građevine.

Verski objekti

- Statua Hrista Spasitelja, 30 m visoka, koja gleda na Rio de Žaneiro, jedna je od najviših statua na svetu. Predstavlja Isusa koji stoji sa ispruženim rukama, i to je jedan od najčuvenijih simbola ovog živahnog grada, i Brazila uopšte. Gradio ju je inženjer Heitor da Silva a izvorno je začeta 1921., dok je njena gradnja počela sredinom 1926., da bi bila okončana 1931. Statua se nalazi na vrhu planine Korkovado (Grbave planine), koja se nalazi u Nacionalnom parku Tižuka, lokaciji popularnoj za izlete i šetnje. Od statue imate izvanredan pogled na Glavu šećera, centar Rija i na plaže.
- Jedna od najimpresivnijih je Crkva naše Gospe od Kandelarije (Igreja de Nossa Senhora da Candelária), sa svojim nadsvođenim krovom, mermernom unutrašnjošću, portugalskim drvenim rezbarijama i fascinantnim prozorima od bojenog stakla. Manastir Sv. Benedikta (Mosteiro de São Bento) potiče iz 17. veka i jedna je od lokacija Uneskove Svetske baštine, sa svojom bogatom unutrašnjošću sa pozlaćenim drvenim rezbarijama i istorijskim slikama.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Ne propustite najpoznatije brazilsko jelo, ’’feijoada’’, dinstano jelo od crnog pasulja sa velikim komadima mesa, poput kobasice, svinjetine ili govedine. Uz ovo jelo možete dobiti i još neke raznobojne priloge, poput pirinča, kasave (pečena manioka), raznog zeleniša, pržene svinjske kožice, i par komada narandže, da zaslade obrok.

Šta raditi i gde izaći

- Okušajte se u zmajarstvu ili u jedrenju padobranom iz Pedra Bonite, odmah na vrhu četvrti Sao Konrado. Bezbedno je i može da se priušti, a to je i odlična prilika da pogledate Rio iz drugačijeg ugla dok letite kao ptica. Ne zaboravite da obujete patike i laganu odeću. Slećete na plaži Pepino. Postoji nekoliko firmi koje nude tandemske letove, a Rio Hang Gliding je jedna od njih.
- Posle fudbala, jahanje na talasima je omiljeni sport karioka. Prošetajte se Ipanemom rano ujutru i u kasno poslepodnevnim satima i videćete gomilu surfera u akciji. Prainja i Rekreijo, južno od grada, vrhunske su destinacije za jahanje na talasima, iako su i plaže u unutrašnjem delu grada, poput Arpoardora i Leblona, dobre opcije za sticanje prakse u ovoj veštini. Iznajmite surferski čamac iz surferske prodavnice Invikta u ulici Fransisko Otavijano.
- Uprkos činjenici da je Rio idealna destinacija za ljubitelje penjanja po stenama, ovaj sport je i dalje nedovoljno istražen. Nekoliko granitnih vrhova raštrkanih oko grada predstavljaju težak zadatak, čak i za najiskusnijeg penjača. Glava šećera i Korkovado su najpopularnije destinacije za penjanje, ali i kratak put do Dedo de Deusa, u obližnjem Nacionalnom parku Orgaos, predstavlja fantastičnu alternativu za posvećenike. Na www.climbinrio.com možete naći sigurnost i iskusno osoblje.
- Za prekaljene urbane bicikliste, Rio je lak zadatak. Većina biciklističkih staza nalazi se kraj morske obale (Flamengo, Botafogo, Kopakabana, Ipanema, Leblon, Bara), i oko Laguna.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude