Brazil

    Brazil je spoj veličine, smelosti i lepote. Velika obala Brazila je oivičena peščanim plažama i skrivenim uglovima, dok krcati Rio de Žaneiro i otmeni Sao Paulo nude noćni život i obilje kulture. Tu je, naravno, i nezaobilazna karnevalska groznica.

    Geografija i klima

    Položaj

    Brazil, zvanično Savezna Republika Brazil, najveća je zemlja u Južnoj Americi. Na severu se graniči sa Venecuelom, Gvajanom, Surinamima i francuskim prekomorskim regionom Francuska Gijana, na severozapadu se graniči sa Kolumbijom, na zapadu sa Bolivijom i Peruom, na jugozapadu sa Argentinom i Paragvajem a na jugu sa Urugvajem.

    Regioni i okruzi

    Brazil je federacija koja se sastoji od 26 država, jednog federalnog distrikta (koji obuhvata i glavni grad, Braziliju) i samoupravnih opština.

    Klima

    Klima Brazila obuhvata razne tipove vremenskih prilika širom njegove raznovrsne topografije, ali u najvećem delu zemlje vlada tropska klima. U Brazilu postoji pet glavnih podtipova klime: ekvatorijalna, tropska, polusuva, brdska tropska, umerena i subtropska.

    Razumevanje

    Kultura

    Glavna kultura Brazila se razvila iz portugalske kulture, usled jakih kolonijalnih veza sa portugalskom imperijom. Odatle je takođe primila i portugalski jezik, rimsko katoličanstvo i kolonijalne arhitektonske stilove.

    Jezik

    Zvanični jezik u Brazilu je portugalski.

    Religija

    Dominantna veroispovest u Brazilu je rimokatolička.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Do Museu do Seringal Vila Paraíso (Manaus) se od Ponta Negre stiže za 25 minuta vožnje čamcem ili za 20 minuta vožnje autobusom od centra. Put do tamo deo je sveukupne zabave i tokom tog puta se može zastati i na Praiji da Lua, najboljoj plaži Manausa. U izlete sa vodičima uključene su i posete luksuznoj gradskoj kući gumenog barona, reprodukciji brvnare za sakupljanje gume sa kaučukovca, slamnatoj kući u kojoj se pravi lateks, kao i kratka šetnja do radnika koji se ovim bave.
    - Museu Théo Brandão se nalazi u privlačno renoviranoj kolonijalnoj građevini uz obalu. Izvrsni eksponati pokrivaju čitavu istoriju i popularnu kulturu zemlje, a najimpresivnije su festivalske kacige modelovane prema crkvenim uzorima, na kojima se nalaze ogledala, perlice i raznobojne trake, a teže i do 35 kg. Imaćete priliku da vidite i izvođenja tradicionalnog plesa.

    Dvorci i palate

    Zamak Garsije d’Avile (Castelo do Garcia d’Ávila) iz 1552. prva je velika portugalska građevina u Brazilu. Danas, to je impresivna ruševina sa odličnim pogledom na okolinu. U nastojanju da kolonizacijom nametne vlast svojoj novoj teritoriji, kralj Portugala je počeo da deli zemlju trgovcima, vojnicima i aristokratama. Bez nekog očiglednog razloga, siromašni farmer sa 12 krava po imenu Garsija d’Ávila dobio je na dar parče zemlje koja se širila u unutrašnjost sve do države Maranhao, sa Praijom de Forte kao svojim sedištem.

    Verski objekti

    - Originalna crkva Igreja da Ordem Terceira do Carmo, podignuta 1636., izgorela je do temelja. Današnja neoklasicistička struktura datira iz 1828. U glavnoj lađi crkve nalaze se francuske orgulje (iz 1889.) i barokni oltar sa skandaloznom statuom Nossa Senhora do Carmo.
    Istoričari crkve tvrde da je statua modelovana po uzoru na Izabelu II, kćerku Garsije d’Avile, najvećeg zemljoposednika na Severoistoku.
    - Basilica Santuario de Nazaré ima istinski spektakularnu unutrašnjost uprkos svojoj pomalo jednoličnoj spoljašnjosti. Unutrašnjost se sastoji od mermernih stubova, divnih prozora od obojenog stakla ukrašenih drvetom i svuda prisutnih pločica, čak i na plafonu, odakle pravo u vas gledaju lica.

    Ostale atrakcije

    Trankozo je poznat po svojim širokim travnatim četvrtima (kvadradoima) bez prisustva automobila. Na ovom centralnom trgu se može nabasati i na po kojeg konja ili na momke koji igraju fudbal, a tu je i mala crkva. Okružen je tropskim opalim lišćem i građevinama živahnih boja u kojima se nalaze luksuzni butici i barovi i restorani na otvorenom. Pogled na kvadrado noću je čaroban.
    Na severu Pauliste nalazi se Rua Avgusta, tradicionalni prostitucioni distrikt Sao Paula. Noću se saobraćaj usporava jer gospoda pogledom skenira pločnike iz svojih automobila.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Kuhinja Brazila je raznovrsna, baš kao i njegova geografija i kultura. S druge strane, neki je mogu shvatiti i kao jednu nerafiniranu zbrku, a svakodnevna hrana se može činiti bljutavom i monotonom. Postoje neka poprilično jedinstvena jela regionalnog porekla, no, mnoga jela su doneli imigranti, i ta jela su se kroz generacije prilagođavala lokalnim ukusima. Postojanje italijanske i kineske hrane u Brazilu vas može zbuniti jednako koliko i postojanje amazonske.
    Nacionalno jelo Brazila je feihoada, sočno dinstano jelo sačinjeno od crnog pasulja, svinjetine (ušiju, kolenica, odrezaka, kobasica) i govedine (obično sušene). Služi se sa pirinčem i ukrašava se povrćem i isečenom narandžom. Standardni brazilski ručak se naziva prato feito, a njegove dve verzije su ’’komercijalna’’ i ’’izvršna’’. Probajte i pirinač i smeđi pasulj u sosu, sa malim odreskom. Ponekad uz njih idu i farofa, špageti, povrće i pomfrit. Govedinu može zameniti piletina, riba ili neko drugo meso.

    Piće

    Južnobrazilsko vino je visokokvalitetno.
    Sukoi (voćni sokovi) se prave i služe sveži u barovima.

    Šta raditi i gde izaći

    - Najveća svetska prašuma, Amazonija, obuhvata trećinu svih živih vrsta na planeti i preseca je 10 od 20 najvećih reka na svetu, uključujući i reku Amazon. Na putovanja do Amazonije se uglavnom kreće iz Manausa.
    - Uronite u duboke plave vode obalnog Brazila. Ronjenje je popularno u zaštićenom pomorskom parku na ostrvu Fernando de Noronha. Obala izvan Angre dos Reis u Riju de Žaneiru obuhvata 300 ostrva koja su pogodna za podvodna istraživanja.
    - Uzdignite se iznad tropskog pejzaža pomoću zmaja, u letu iz Pedra Bonite u Sao Konradu odmah izvan Rija. Ova popularna avanturistička ekskurzija daje vam pogled na Rio iz ptičije perspektive, kao i na atlantsku šumu pre nego što se spustite na plažu.
    - Pođite na pešačenje kroz nacionalni park Bahia's Diamantina. Ovo je jedan od najpopularnijih ekoturističkih lokaliteta u Brazilu, sa brojnim mogućnostima za avanturiste. Tamo možete da pešačite, istražujete pećine, ronite i splavarite. Park je prepun prirodnih atrakcija poput planina, šuma, pećina, podzemnih jezera i vodopada.
    - Postoji mnogo ostrva i prelepih plaža duž brazilske obalne linije, uključujući i luksuzno plažno odmaralište u Buziosu, potom boemsko odmaralište Žerikoakoara u državi Keara, kao i Moro de Sao Paulo u Bahiji. Surfovati možete na plaži Žoakina na ostrvu Santa Katarina i u gradu Sakvaremi u državi Rio.
    - Uputite se ka planinskoj unutrašnjosti države Minas Gerais i pogledajte neke od najbolje očuvanih primeraka kolonijalne arhitekture. Usled postojanja mnogobrojnih rudnika zlata i dijamanata Brazil je postao oaza zlata i barokne umetnosti.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Uskrs

    Uskrs

    Ponuda najlepših putovanja
    Preporučujemo za praznike

    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    8. mart

    8. mart

    Romantična putovanja
    Nezaboravni trenuci