Brisel - Belgija

Brisel (0), Belgija (0)
Brisel, Belgija - hoteli, avio karte, city break, aranžmani

Od svog srednjevekovnog centra koji oduzima dah pa do hrama nadrealizmu 21. veka, novog Magritovog muzeja, Brisel svojim posetiocima ima da ponudi mnogo toga.
Gradski centar je prepun barova, restorana i muzeja smeštenih u kaldrmisane ulice koje se nastavljaju na Veliki trg (Grand-Place). Uz ukrašene pozlaćene kuće, impresivnu Gradsku većnicu i živahnu atmosferu, teško je naći lepši trg u čitavoj Evropi.
Pariski bulevari Leopolda III (Belliard i La Loi) oivičeni su ambasadama, bankama i velikim apartmanskim zgradama, dok Sainte Cathérine, distrikt u ar-nuvo stilu na području opština St-Gilles i Ixelles privlači umetnički nastrojene pojedince svojim zanimljivim prodavnicama i restoranima.

Geografija i klima

Položaj

Brisel je glavni grad Belgije.

Regioni i okruzi

19 samoupravnih opština (komuna) briselske regije su političke celine sa sopstvenom odgovornošću za lokalna pitanja.

Klima

U Briselu vlada okeanska klima. S obzirom da se nalazi u blizini obale, na njegovu klimu utiču morske vazdušne mase iz Atlantskog okeana.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezici su holandski, francuski i nemački.

Religija

Većinu stanovništva čine rimokatolici.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej BELvue (Musée BELvue): ovaj muzej je posvećen glavnim periodima belgijske istorije od Napoleonovog poraza u bici kod Vaterloa 1830. godine. Stalna postavka obuhvata periode vladavina svih belgijskih monarha. Sama građevina se nalazi na poprištu Belgijske revolucije iz 1830.godine koja je dovela do uspostavljanja nezavisne države.
- Muzej kakaoa i čokolade (Musée du Cacao et du Chocolat): ovaj izvrsni mali muzej na uglu Velikog trga odaje počast jednom od najčuvenijih belgijskih proizvoda. Započinje priču o istoriji čokolade još od vremena starog majanskog carstva i objašnjava savremene proizvodne procese koji su danas zastupljeni u proizvodnji ovog slatkog delikatesa, uz audio-vizuelne prezentacije i demonstracije od strane stručnjaka.

Dvorci i palate

Briselski park i Kraljevska palata (Parc de Bruxelles i Palais Royal): neke od najluksuznijih briselskih građevina i vrhunskih atrakcija nalaze se oko Briselskog parka, koji potiče iz 1870.godine, sa svojim besprekorno ravnim redovima drveća oko avenija i fontanom u središtu. Jugoistočni rub je oivičen akademskom palatom (Palais des Académies) - nekadašnjom rezidencijom Oranskog princa, Tronskim trgom (Place du Trône), kao i impresivnom statuom Leopolda II na konju. Nasuprot Briselskom parku nalazi se Kraljevska palata (Palais Royal), čiju izgradnju je u 19. veku započeo kralj Vilijam I, a kasnije ju je proširio Leopold II. Kraljevska porodica sada živi u Lakenu, u severnom Briselu. Palata se i dalje koristi kao kraljevsko sedište i za državne funkcije. Sa svojom tronskom sobom, lusterima, tapiserijama i elegantnom trpezarijom, palata je svakog leta otvorena za javnost.

Verski objekti

Crkva Sv. Nikole je majušna građevina koju je teško uočiti jer je okružena prodavnicama. Posvećena je svecu, zaštitniku trgovaca. Stara gotovo koliko i sam Brisel, u velikoj meri je obnavljana tokom vekova. Mračna i sumorna unutrašnjost ove crkve poznata je po neobičnom uglu pod kojim su sagrađene njena tri prolaza.

Ostale atrakcije

- Atomijum: Leopold II je 1909. godine u nasleđe gradu Briselu ostavio imanje od 202 hektara. Ovde se nalaze veliki prostori za izložbe. Najpoznatije zdanje je definitivno Atomijum - džinovski model molekula kiseonika, podignut kao privremena struktura zbog Svetske izložbe 1958., ali nikad nije potpuno rasklopljen. Ponovo je otvoren u februaru 2006. godine nakon čega je usledilo obimno renoviranje, uključujući i zamenu njegove metalne presvlake. Sa najviše kugle Atomijuma imate panoramski pogled na čitav region, u najnižoj se nalazi izložba Expo 58, a u središtu se održavaju privremene izložbe.
- Istorija belgijskog stripa, uključujući i njene veze sa nemim filmovima i animacijom, prikazana je u Grand Magasin Waucquez, robnoj kući koju je dizajnirao Viktor Horta. Originalni radovi ranih majstora, poput Andrea Frankina (tvorca čuvenog Gastona Lagafa) i Žorža Remija (Herž) koji je udahnuo život Tintinu, dopunjeni su savremenim crtanim filmovima, privremenim izložbama, obimnom akademskom bibliotekom, dečijom bibliotekom i tavernom.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Belgijsku kuhinju karakteriše kombinacija francuske kuhinje sa nešto sočnijim flamanskim tonovima. Neki od značajnih specijaliteta su briselske vafle (gaufres), dagnje (obično ’’moules frites’’), a uz njih se obično služi pomfrit.

Piće

Pored uobičajenih belgijskih piva, tu je i čuveno pivo lambik koje se proizvodi samo u Briselu i njegovoj okolini, a kvasac od kog se pravi potiče iz doline Sene.

Šta raditi i gde izaći

- Briselska čokoladna tura i radionica: prošetajte se pločnicima Brisela u četvoročasovnom obilasku sa vodičem i otkrijte vrhunske prodavnice čokolade. San svakog čokoholičara! Stručni vodič će vas provesti kroz glavne znamenitosti i objasniće vam istoriju Brisela, kao i zašto je toliko poznat po svojim ukusnim čokoladama. Uživaćete u besplatnim uzorcima i konzumaciji slasne belgijske čokolade i naučićete da pravite slatke belgijske poslastice u radionici sa nekim od majstora ove oblasti. Ovaj čokoladni obilazak i radionica vam nude priliku da naučite kako da sami napravite originalne belgijske praline. Oranžete, praline, uskršnja jaja od čokolade se prave ili sa pravim kremom ili sa alkoholnim punjenjem i ne mogu dugo da stoje.
- Obilazak sa konzumiranjem piva: pođite na ovaj obilazak kako biste otkrili zašto je Belgija toliko poznata po svom ukusnom pivu! Nijedna zemlja na svetu nema toliko bogatu i raznoliku pivsku tradiciju kao Belgija i ovaj obilazak je savršen način da posetite neke od najboljih belgijskih pivara, naučite nešto o pivskoj baštini Belgije i probate neka odlična piva. Maksimum 20 ljudi može da pođe na ovaj obilazak, što znači da vam vodič posvetiti pažnju. Brisel nudi izuzetan niz kvalitetnih piva - probajte tradicionalno pivo ili se otisnite u nepoznato i probajte neka zanimljiva voćna piva. Naročito u Briselu se može naći mnogo vrsta zanatlijskog piva, od kojih svako ima drugačiju, izvrsnu i jedinstvenu aromu.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije